Arde-i pe corupți!

De la cel mai tare slogan folosit de Traian Băsescu în ultima sa campanie prezidențială: „Arde-i pe corupți!”, la articolul Gazetei Wyborcza cu titlul „Iohannis face curat în harababura lăsată de predecesorul său prorus, Traian Băsescu“, politica românească a parcurs un drum întunecat și alunecos.
Întunecat deoarece sloganul, cu care fostul președinte a câștigat alegerile din 2009, s-a aplicat și nu s-a aplicat. S-a aplicat pentru Adrian Năstase, Decebal Traian Remeș și alți corupți situați în opoziție cu Traian Băsescu, dar nu s-a aplicat pentru Horia Georgescu, Elena Udrea, Alina Bica, Adriean Videanu împreună cu toți ceilalți „oameni ai măriei sale”. Abia după eliberarea jilțului de la Cotroceni, procurorii au îndrăznit să se apropie de ilustrele lor figuri.

Băsescu și harababura lăsată în urmă

Iată că faptele trecutului se întorc acum ca un bumerang împotrivă-i. Doar câțiva susținători din presă precum Vladimir Tismăneanu și activiștii partidului înființat de el personal pentru Elena Udrea, PMP, mai sar în apărarea sa. De aceea intervine ritos și categoric de fiecare dată în apărarea imaginii celor 10 ani petrecuți la Cotroceni.
Numai că articolul din Gazeta Wyborcza vorbește de harababura prezidențiatului său și îl califică pe fostul locatar de la Cotroceni ca „prorus”, iar calificativul a stârnit și nu prea cine știe ce reacții în presă. De aceea vom încerca o explicație.
Că au existat destule nereguli nu se îndoiește nimeni, dar a vorbi despre o întreagă harababură mi se pare exagerat. Deși imposibilitatea lucrului în echipă, inconsistența relațiilor sale cu Parlamentul și Executivul, cu diverse instituții ale statului, cu șefii acestora, cu formațiunile politice și politicienii, cu televiziunile ori respectul pentru legi și Constituție plus două tentative de suspendare pot lăsa impresia unei harababuri. Probabil pe această impresie se bazează și Gazeta Wyborcza. Dar și pe diferența catastrofică între climatul politic românesc și cel polonez, ghidat de reguli stricte.

Băsescu – prorus

Ce este însă cu calificativul „prorus”? Fiindcă pe parcursul celor 10 ani Traian Băsescu s-a străduit să pară nu pro- sau filorus, ci antirusesc, anti-Putin. Să fi fost asta o atitudine doar de fațadă, dovedindu-se că polonezii știu mai multe decât politicienii și presa din România? Pe ce se vor fi bazând? Căci nici din cuprinsul articolului, nici din interviul lui Klaus Iohannis nu aflăm vreo referință precisă.
Însă câteva evenimente ale ultimilor ani, evenimente trecute prea ușor cu vederea, ne dau o sugestie, iar această sugestie nu îi este favorabilă fostului președinte. Este vorba de frecventele întâlniri cu premierul Ungariei, Viktor Orban, ca să nu zicem și despre ședințele comune ale guvernelor Ungariei și ale țării noastre din anii 2005, 2006, 2007, 2008, 2009…

Oglinda lui Viktor Orban

Adevărat este că în perioadele respective, politica externă a Ungariei nu devenise fățiș prorusă, iar influența Uniunii Europene și a înalților comisari era predominantă. Numai că, odată cu renunțarea la conceptul „democrației liberale”, prim-ministrul maghiar a strâns suspect de mult relațiile cu Vladimir Putin și Federația rusă, ale cărei investiții în economia țării vecine au cunoscut o adevărată explozie. Explozie care a atras după sine retorsiuni din parte UE.
Fiind la timpul său omul cel mai bine informat din România, cum se lăuda el însuși, evident că Traian Băsescu nu putea fi străin de aceste evoluții și totuși a continuat să fie prezent an de an la Universitatea de Vară de la Tușnad alături de Viktor Orban, de alți reprezentanți ai Parlamentului și ai statului vecin. Inclusiv protectori și susținători ai organizațiilor secuiești care militează pentru autonomie, eventual secesiune.

O politică și mai multe necunoscute

Între timp s-a văzut că relația Ungaria – Federația Rusă este una privilegiată, aceasta angajându-se să investească în Ungaria peste 10 miliarde €. Numai că Uniunea Europeană a blocat investiția de peste 12,5 miliarde € la Centrala Atomo-Electrică de la Paks și acum asistăm la proteste și amenințări ale guvernului vecin.
Iată de ce sentimentul antirusesc al lui Traian Băsescu trebuie privit cu circumspecție până când vor fi desecretizate documentele referitoare la relațiile sale cu leadershipul lui Vladimir Putin sau până când vor apărea dovezi mai importante decât o simplă susținere dintr-un ziar, fie și Gazeta Wyborcza.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: