Dan Șova sapă la temelia PSD

Arareori ți-e dat să vezi decizii atât de proaste ale unui mare partid de guvernământ. Nu că aș deplânge eu pe umărul PSD, dar nu m-am așteptat să nu realizeze nimeni că scutirea de arest a lui Șova și neconvocarea Congresului după pierderea alegerilor prezidențiale, alegeri câștigate en fanfare în primul tur și pierdute catastrofal, pe mână proprie în al doilea, pot duce de râpă social-democrația românească.
Deși este posibil ca Victor Ponta și adjuncții săi să fi preferat să moară de gât cu partidul decât să renunțe la funcții, ceea ce n-ar fi dus neapărat la pierderea guvernării. Acum e clar că decizia din noiembrie 2014 de a nu sancționa vinovățiile a dus la scăderea drastică a încrederii și la imposibilitatea câștigării viitoarelor alegeri.

O decizie proastă atrage după sine altele

Ei, bine, după starea de indecizie de la sfârșitul lui 2014, în lipsa unor măsuri radicale, se pare că social-democrații și-au acceptat soarta și se pregătesc de parastas. Altfel nu-mi pot explica deciziile greșite la vârf: continuarea stilului triumfalist și arogant după mătrășirea lui Crin Antonescu și a USL, contrastul evident între susținerea în vorbe a Justiției și încercările, unele fățișe, altele pe din dos, de a obstrucționa mersul anchetelor DNA…
Firește, știm că s-a încetățenit la vârful partidului ideea că la Bruxelles și în spațiul public trebuie să ajungă doar laude și fapte frumoase, iar pe la spate putem pune oricâte piedici vrem democrației, numai că între timp s-au prins și înalții comisari, și analiștii curților europene cum stă treaba. De aceea activitatea externă a prim-ministrului a devenit aproape insignifiantă.

Dan Șova, piatra de încercare

Însă cazul Dan Șova pare să pună capac tuturor celorlalte decizii greșite. Sunt convins că strategii partidului, nu puțini, au prevăzut dezastrul de imagine, dar au mizat pe efectele antecesorilor Varujan Vosganian și Borbely Laszlo, când vâlvătaia mustrărilor publice nu a depășit clasicele trei zile, cât ține minunea la români.
Nu numai că au mizat greșit pe înțelegere și uitare din partea publicului, dar momentul a picat prost sub aspect mediatic: PSD începuse ofensiva la CE că în România Justiția e liberă, că ne-am îndeplinit cu succes sarcinile democrației și ale statului de drept după plecarea lui Traian Băsescu, că suntem numai buni de primit în spațiul Schengen și, când colo, ce să vezi? Peste 10% dintre înalții săi activiști dau cu subsemnatul la Procuratură, iar Șova urma să fie unul dintre ei.

Și dacă strada nu se domolește?

Socoteala de acasă însă nu s-a potrivit cu aceea din târg, iar PNL s-a pus în fruntea curentului popular de opinie și a trecut la atac: decizia Senatului de iertare a lui Dan Șova ajunge la Curtea Constituțională, iar în marile orașe au reapărut mitingurile și demonstrațiile de protest. Îmi veți reproșa că deocamdată sunt firave, ceea ce este adevărat, dar sunt prezente continuu în emisiunile televiziunilor, iar rețelele de socializare sunt pline de chemări la revoltă.
Da, strategia e aceeași din 14 noiembrie, anul trecut. Și dacă atunci s-a dovedit imbatabilă, de ce nu s-ar dovedi și acum? În plus, PSD face greșeala capitală să creadă că, având o majoritate atât de confortabilă, n-are cum să piardă guvernarea. Ceea ce este adevărat. Dar cine a spus că PNL mai dorește guvernarea? Nu cumva deja a declanșat campania electorală pentru alegerile de anul viitor, prinzând PSD complet descoperit?

Hop și Tăriceanu!

Iată de ce votul formațiunii de guvernământ prin care Dan Șova a fost făcut scăpat de arest poate îngropa viitorul social democrației noastre, făcând o breșă uriașă în bazinele electorale fidele de atâta vreme, iar în cazul alegerilor de la anul trendul este hotărâtor. Degeaba încearcă Victor Ponta să salveze ce se mai poate prin lansarea Codului Fiscal, prin promisiuni cu refacerea legii salarizării, prin reducerea impozitelor și îmbunătățirea colectării taxelor, odată intrat în degringoladă, PSD se va trezi anul viitor în opoziție.
Cât despre trimiterea lui Călin Popescu-Tăriceanu la Uniunea Europeană pentru a drege busuiocul, să avem pardon: o dusă și o venită și o bucată de zi prăpădită!

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: