Investiții în politică? Ghinion…

Un cuvânt cu semnificații curioase, ghinion! L-a folosit „din neatenție”(?) Klaus Iohannis cu referire la salariile dascălilor, prilej nesperat de atac al opozanților, numai că, iată, nepromulgarea legii finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale readuce cuvântul în discuție.
Ghinion! Căci după campania electorală din 2012, dar mai cu seamă după prezidențialele de la sfârșitul anului trecut, „investitorii” în politică, adică finanțatorii candidaților n-au apucat să realizeze ceva profit ori măcar să-și scoată banii. Iar șansele sunt tot mai mici fiindcă se pregătește legea aceasta care le încurcă socotelile.
Însă investițiile în partide și în candidați, spune Ion Cristoiu, s-au dovedit cele mai rentabile afaceri după decembrie 1989. Acești „investitori” au alcătuit mereu clientelele politice ale partidelor și ale politicienilor de la primul până la ultimul. Au fost supranumiți patroni, afaceriști, capitaliști de carton, fiindcă averile și le-au făcut nu din afaceri curate, ci pe alte căi decât cele legale.
Alături de clientela politică trebuie să-i aducem în discuție pe înșiși politicienii, nu pe toți, ci doar pe aceia care s-au îmbogățit din politică. Nu sunt puțini, deoarece după unul-două mandate le-au apărut primele semne de bunăstare, vila-palat impunătoare, cu zeci de camere și utilități luxoase, semn al puterii, vacanțele prelungite în destinații exotice, mașini, vestimentații de firmă, servitori…
Mai luați-l în calcul pe politicianul – șef de trib, cel ce se simte obligat să-și înalțe în rang și avere toate rudele, începând cu soția – amanta, continuând cu copiii, nepoții și verii, uneori cu părinții și chiar bunicii și veți vedea cauzele pentru care clasa politică românească a ajuns pe cea mai de jos treaptă a încrederii. V-aș mai aminti și de pensiile speciale pregătite pentru ei înșiși, dar deja e prea mult.
Așadar, ghinion! Afaceri lucrative cu partidele nu se vor mai face ca până acum, dar sunt conștient că, inventivi și inteligenți cum sunt, evident, nu când e vorba de buna guvernare și bunăstarea generală, va dura foarte puțin timp până când afaceriștii de carton și politicienii pofticioși de căpătuire vor găsi alte căi de a-și trece în proprietate banul public și bunurile comune.
Deocamdată legea finanțării partidelor politice a fost întoarsă de președinte la Parlament din următoarele pricini: 1. împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice și juridice, donațiile nu permit controlul finanțării, nici transparența de rigoare, 2. bănuiala că donațiile de bani și bunuri materiale pot fi folosite pentru a obține avantaje politice și 3. pragul de 3% pe care trebuie să le obțină partidele spre a li se putea deconta sumele cheltuite în campanii.
În afara acestei legi, mai trebuie ținut cont de ofensiva DNA care s-a apucat să reîntroneze legea în domeniul finanțării campaniilor electorale, unda de șoc ajungând la prezidențialele din 2009. Deja sunt vizați Mircea Geoană și PSD, PNL și PDL, iar rezultatele se anunță mai mult decât grăitoare asupra modului de a folosi banii negri pentru câștigarea voturilor și a mandatelor până acum.
Ghinion, așadar! E pe cale să dispară(?) cea mai bănoasă afacere în urma aplicării respectivei legi. Partea descurajantă e însă alta. Între articolele legii actuale de finanțare a campaniilor electorale, autorii nu și-au putut înfrânge pofta de a strecura câteva portițe numai de ei știute, portițe care să le permită sub o formă mai sofisticată continuarea malversațiunilor de până acum.
E clar că intenția lor nu coincide cu a noastră, nici cu aceea a președintelui Iohannis, sperând că politica va continua să fie un bun debușeu, iar carierele politice, o sursă sigură de îmbogățire. Ne vom da seama și mai bine atunci când respectivele articole vor fi dezbătute și aprobate din nou în Parlament. Acum înțelegem și presiunile făcute de aleși pentru votul secret: alegătorul trebuie să rămână cu impresia că deputații și senatorii se zbat pentru binele comun, nu pentru propria chiverniseală.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: