De la Kill Bill la gratii

Nu fac parte dintre cei ce jubilează când semeni de-ai lor căzuți în păcat sunt condamnați la ani grei de pușcărie, indiferent dacă au intrat conștient sau inconștient în această dandana. Dar nu pot rămâne pasiv când un hoț ordinar a luat pâinea de la gura unor bătrâni ori copii flămânzi. De aceea fiecare caz în parte e unul dureros, iar motivele care au determinat această evoluție nefericită e bine să fie cunoscute.
Pedagogii și psihologii ne-au învățat la școală că toți oamenii se nasc buni de la mama-natură, iar cele ce ne diferențiază sunt, pe lângă moștenirea genetică, educația și mediul, cu observația că ultimele două pot interveni cu corecții asupra calităților și însușirilor înnăscute. Firește că este vorba de un optimism bine temperat, chiar dacă psihologia și pedagogia au făcut pași atât de însemnați în aceste decenii.
Îi înțeleg și pe cei ce nu-și pot înfrâna exclamații ca: „Bine le-au făcut! Că nu se mai satură de…”. Fiindcă cei mai mulți dintre ei o duc greu, iar câțiva demnitari și funcționari au găsit cu cale să se chivernisească sau să o ducă în huzur pe spatele lor.
Ei, bine, dacă vina primordială le aparține făptașilor, să recunoaștem măcar în ultimul ceas că o serie de instituții, societatea, spațiul public, familia, cunoscuții, colegii și prietenii au contribuit din plin la eșuarea unui politician sau dregător. Nu este vorba de solidarizare cu infractorul, ci de posibilitatea evitării unor astfel de derapaje prin a-i trage de mânecă.
Să luăm cazul Elenei Udrea. Nu intenționăm să facem un studiu de caz, ci doar să susținem cu argumente afirmația de mai sus, la fel de valabilă și pentru alții. Ca om politic, EU și-a dorit cu ardoare să reușească, numai că nu și-a pus din capul locului întrebarea dacă este sau nu pregătită moralmente, dacă are calități și competențe pentru o carieră de top. În schimb și-a găsit de îndată sprijinitori lingușitori care i-au alimentat visele de mărire.
Nu numai că i le-au alimentat, dar i-au creat iluzia că este „cea mai bună”, cea mai merituoasă, cea mai potrivită chiar pentru prima funcție în stat. Aici e cazul să amintim declarațiile sforăitoare ale câtorva personaje: Raluca Turcan – „Elena Udrea poate fi un veritabil Kill Bill al politicii româneşti”; Teodor Baconschi – „Trebuie să faci eforturi monumentale ca să nu cazi sub farmecul tău, în calitate de coleg. Eşti inteligentă, eşti frumoasă, eşti tenace”, Traian Băsescu – „Este unul dintre cele mai bune produse ale politicii din ultimii ani!”
Nu știu câți rezistă unor astfel de laude, nu știu câți au posibilitatea să discearnă corect încurajarea, bunăvoința, curtoazia, afecțiunea cuiva… de realitatea proprie, dar este clar că nici EU, nici alții n-au fost capabili de autoevaluare corectă, neputând să rămână pe picioarele lor până la capăt. S-a văzut imediat ce a fost numită ministru al Dezvoltării și al Turismului și mai ales în campania pentru președinția PDL, apoi ca lider al PMP, devenind evidentă în campania electorală prezidențială de la sfârșitul anului trecut.
Aflată într-o perpetuă campanie electorală, a învățat de la mentorul său, Traian Băsescu, de la consilierii personali să se bată pentru imagine publică și notorietate, făcându-și din asta un scop în sine. Nu cred că nu și-a pus din capul locului problema bunei gestionări a treburilor ministeriale. Cred, mai degrabă, că, beneficiind de un buget uriaș și de toate favorurile posibile și de la președinte, și de la prim-ministrul Emil Boc, s-a crezut buricul pământului. De aceea, ocupată până peste cap cu vedetismul la televiziuni și în presa aservită, EU a uitat că reprezintă interesele alegătorilor, neglijându-și fișa postului.
Și pentru că întreținerea imaginii de cel mai important om politic e costisitoare, nu e exclus ca acuzele de folosire a fondurilor ministeriale în propriul interes să se adeverească. Acum se vede cu claritate că o carieră politică fulminantă se construiește cu mare greutate, dar se prăbușește la primul cutremur. Cu zgomot asurzitor.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: