O aniversare degeaba

PSD și președintele său, Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului României, nu se dezmint: caută mereu prilej de festivități gratuite, chiar dacă urgențele unei bune guvernări se tot înmulțesc. Nu e zi să nu ne anunțe noi și noi succese, să taie panglici, el sau ceilalți membri ai guvernului, ba la 10 metri de autostradă, ba la pietruirea unui drum local ori la inaugurarea nu știu cărui sediu nou…
În consecință, am impresia că a trecut un sfert de secol degeaba și n-a fost nicio revoluție: aceleași discursuri festiviste, aceleași expresii înlemnite, aceleași metehne. Cică ne merge tot mai bine, salariile cresc, economia duduie din nou, mai dihai ca pe vremea lui Tăriceanu, TVA scade, dar nu știu cum se face că, de la o săptămână la alta, coșul săptămânal cu de-ale gurii mă costă tot mai mult, reparațiile la casă, acareturi, mașină, așijderea, iar varianta second hand a hainelor și a altor lucruri a devenit o obișnuință.
Însă culmea festivismului a fost atinsă luni, 26 aprilie, 2015, când actuala majoritate de guvernământ a sărbătorit un insucces. Nu știu dacă mai e vreo țară în care poporenii sărbătoresc căderea propriului guvern. În care eșuarea unui guvern să fie prilej de aniversare cu fast și multe aplauze, cu discursuri debordând de fericire, zâmbete largi, gesturi victorioase, felicitări…
Abia discursul lui Victor Ponta și recuzita de imagini însoțitoare m-au lămurit de-a binelea: PSD a început campania electorală, la fel cum astă-vară, pe fostul stadion 23 August și-a lansat propria candidatură la alegerile prezidențiale, într-o solemnitate grandioasă demnă de Ceaușescu. Ca și atunci, începutul a fost șocant: după elogiul lui Crin Antonescu, Ponta și-a atribuit, pe lângă funcțiile știute, calitatea de maestru de ceremonii, fixând fiecăruia rolul, apoi a decretat că Iohannis a ajuns președinte mulțumită sprijinului USL, (adică al PSD?), iar arestul Elenei Udrea a devenit trofeu de pus în vitrină. Urmează o nerealizare: încă nu e încătușat Traian Băsescu.
Apropo de elogiul lui Crin: nu cred că am asistat vreodată la o perversitate politică și o ipocrizie mai cumplite! După ce l-a scos din cursa prezidențială spre a-și face sieși loc, după ce a fost mătrășit de oamenii săi pricepuți, acum Victor Ponta declară senin, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, că și l-ar dori alături ca să se bucure și el de mărețele realizări ale propriei guvernări. Să fi uitat actualul prim-ministru că, fără liberali și fără discursurile fulminante ale lui Crin, n-ar fi reușit niciodată să creeze o majoritate parlamentară în favoarea moțiunii de cenzură?
Unii jurnaliști și analiști vorbesc de reocuparea spațiului public de către Victor Ponta și PSD, de relansarea actualului prim-ministru și câștigarea alegerilor din 2016, dar în afara a două inițiative, una mai mizerabilă și mai manipulatoare ca alta, nu s-a întâmplat nimic pe prima scenă politică pentru a justifica o astfel de evoluție.
Despre ce este vorba? Despre alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, ceea ce, se speră, va produce un nou val de migrări ale aleșilor locali spre PSD, cu tot cu voturile necesare, și resuscitarea USL, cu iluzia că nemulțumiții din tabăra liberală, aflată acum pe val, i se vor alătura lui Tăriceanu.
Nu cred că PSD a mai fost vreodată atât de lipsit de imaginație și fairplay ca acum. Prima inițiativă nu numai că este una antidemocratică, dar calculul social-democraților este greșit: primarii nu se vor îngrămădi la stânga, de moment ce toate prognozele îi dau câștigători pe liberali. Iar a doua inițiativă e și mai gogonată: ideea că „USL trăiește” n-a convins pe nimeni la alegerile prezidențiale de la sfârșitul lui 2014, de aceea Klaus Iohannis l-a surclasat pe Victor Ponta.
E clar că, în lipsa unor programe îndrăznețe pentru România, social-democrația românească, ajunsă la cheremul duetului Ponta-Dragnea, a intrat într-o fundătură din care nimeni nu știe cum să iasă. Poate așa se explică lipsa de nerv a Opoziției liberale și a președintelui.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: