O lege numai pentru ei

Nu mi-a venit a crede cu câtă ușurință și nerăbdare Comisia juridică a Senatului României a votat proiectul de lege al senatorului Șerban Nicolae prin care îi scapă de cătușe și, dacă s-ar putea, de arest preventiv pe parlamentarii, primarii și președinții de Consilii județene acuzați de corupție, de departe, cei mai mulți aparținând PSD. Fără îndoială că se propune o lege discriminatorie, iar urmările pot fi imprevizibile: se va umple țara de proteste ale celorlalți învinuiți, încătușați ori arestați preventiv care nu beneficiază de aceleași avantaje.
Dar mai este un efect la care, cu siguranță, Șerban Nicolae și cosemnatarii proiectului nu s-au gândit: după alegerile din 2014, cetățenii și-au ațintit ochii cu și mai multă atenție asupra politicienilor, iar abuzurile lor aproape că nu scapă percepției publice. Ca tare, discuțiile din spațiul public despre averile lor, despre comportamentul imoral al multora dintre ai, despre încercările lor repetate de a scăpa de pedepsele meritate și de responsabilitate au luat o amploare neașteptată. Ca urmare, clasa politică se află la cea mai de jos cotă a încrederii. Întrebarea este cât de jos mai poate coborî această cotă, deja aflată în stadiul de avarie.
Nu este exclus ca abuzurile diriguitorilor să fie și din pricina slăbirii vigilenței cetățenești apropo de dreptate și moralitate: destui dintre ei au reușit să se aleagă, deși existau suspiciuni de corupție, multe dintre ele soldate între timp cu condamnări penale. Nu puțini intraseră în gura lumii prin averi dubioase, matrapazlâcuri cu bani publici, treceri de la un partid la altul în funcție de oportunități și interese, apartenența la diverse găști și clanuri, legați cu fire nevăzute de interlopi, asociați cu bișnițari veroși, cu avantaje și imunități bine protejate, concedii în destinații exotice, amante…
De atâta corupție și imoralitate, spațiul public nici nu mai face caz de toate aspectele, dar ele par a se acumula undeva. Îmi aduc aminte că la fel se întâmplase în ultimii ani de comunism: liderii și activiștii de partid se îndepărtaseră de poporeni, au devenit aroganți, considerându-se superiori, îndreptățiți să fie privilegiați față de restul populației, de aceea nu mai locuiau alături de clasa muncitoare, se aprovizionau numai din magazine cu circuit închis, petreceau în chiolhanuri departe de ochii lumii în palate și cabane izolate, dar bine păzite. Dispăruse regimul de austeritate impus de bolșevici și începuse un fel de destrăbălare…
Firește, ca iubitor de libertate și drepturi ale omului, modificările aduse Codului de Procedură Penală de către pesediștii lui Șerban Nicolae, și de alții, ar trebui să mă bucure, numai că deranjează discriminarea. E vorba numai de personaje politice, fiindcă mai ales ele pot fi vizate de corupție, iar corupția nu înseamnă altceva decât trafic cu funcția, în România fiind încetățenit obiceiul fanariot ca orice funcție să fie obținută pe cale de partid, de relații…
Or, în această situație, gestul lui Șerban Nicolae înseamnă protejarea politicienilor corupți și, implicit, a fenomenelor de corupție. Ceea ce nu se potrivește deloc cu dorințele contribuabililor, cu toții hotărâți să vadă stârpită odată hoția. Pentru ei, orice infracțiune a politicianului care a depus jurământ cu mâna pe Sfânta Scriptură și Constituție să apere țara și statul de drept trebuie încadrată la circumstanțe agravante, nu la articole de lege care să-i țină zălog la domiciliu până vor cheltui banii furați.
De obicei, oamenii politici se gândesc la voturi, la viitorul carierei lor politice. Ei, bine, încercarea PSD de a limita efectele activității DNA, aflat la cote uriașe în preferința populației sătule de furtișaguri și șmecherii, ar putea avea ca efect transformarea social-democrației românești într-un partid antipopular, preocupat doar să-și conserve interesele și funcțiile.
Acum înțeleg de ce liberalii, Opoziția și Iohannis nu se agită prea mult pentru a câștiga puncte pe seama greșelilor PSD: are grijă Șerban Nicolae împreună cu comilitonii săi să-l facă nefrecventabil.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: