PNL și politica altfel

Cine spune că în România partidele și politicienii clachează la primul insucces ori greșește, ori manipulează, fiindcă realitatea e alta: nici partidele, nici politicienii nu se lasă învinși cu una, cu două. Destule exemple ne stau la îndemână: PNȚCD ratează cu grație intrarea în Parlament în 2000 și de atunci ne tot amenință că revine, dar nu se întâmplă absolut nimic; Mircea Geoană în 2009 a pierdut și alegerile prezidențiale, și președinția PSD, dar tot de atunci își pregătește revenirea în forță…
Așadar nu insuccesul dărâmă formațiuni politice și personalități, ci succesul, reușita, mai cu seamă când vin repede și fără prea mare efort, iar aici exemplele sunt prea numeroase și prea evidente, ca să le lăsăm deoparte. Din păcate, va trebui să vă plictisesc cu un scurt recurs la istoria recentă.
Astfel, FSN-ul, venit la putere pe un val de simpatie populară în 1990, uită că votul masiv era pentru democrație și reforme, nu ține cont de voința populară, guvernează alandala, un melanj greu digerabil între socialism și capitalism „de cumetrie” și, în consecință, dispare doi ani mai târziu.
FDSN, reîncarnare a fostului FSN, câștigă alegerile din 1992 împreună cu PUNR, PRM, PDAR și PSM, toate desprinse din mantaua FSN, dar succesul nu a ținut mult, cu toată strădania președintelui Iliescu și a prim-ministrului Nicolae Văcăroiu, salvându-se ceva vreme cu șmecheria schimbării de nume în PDSR (1993).
Apoi CDR, care a câștigat alegerile parlamentare din 1996, dar nu și puterea, pentru obținerea căreia a avut nevoie de USD. N-a reușit să gestioneze ca lumea actul de guvernare, disputele pentru întâietate între foștii feseniști și membrii CDR ducând la ratarea guvernării de către Victor Ciorbea și Radu Vasile. De remarcat că nici unul, nici altul n-au fost capabili să treacă peste succes și să se apuce serios de guvernare. Privite astăzi, unele scene de atunci par hilare: ședințe de guvern prelungite nocturn, dar neîncheiate cu vreo decizie și baricadarea lui Radu Vasile în Palatul Victoria.
Nici Alianța D.A. n-a făcut excepție în 2004: la doi ani de guvernare, dispare prin despărțirea PNL de PDL, iar coaliția PSD – PDL (2008), visul văzut cu ochii de Traian Băsescu, n-a rezistat mai mult de 9 luni. Adăugați-i dvs. prăbușirea zgomotoasă a USL de anul trecut ca să se justifice zicerea lui Titu Maiorescu: „Păzește-te a doua zi după succes”.
Așa cum nu s-au păzit după recentele alegeri prezidențiale liberalii: simțindu-se foarte tari cu voturile lui Klaus Iohannis la prezidențiale, 54,5%, față de Ponta – 45,49%, PNL s-a văzut deodată pe primul loc în preferințele alegătorilor și, uitând aforismul lui Titu Maiorescu, s-a apucat de săpat la temelia construcției politice cu PDL, deși noul PNL avea de apărat și susținut proiectele și ideile președintelui. Nu și vicele Teodor Atanasiu.
Mai trebuie spus că pe malurile Dâmboviței politica are două fețe, la fel de importante:
1. una la vedre, bătălia pentru imagine, notorietate și voturi, cum se întâmplă pretutindeni;
2. alta pe din dos, mătrășirea concurenților prin orice mijloace, cu concursul mass-media, după adagio-ul neaoș „Încaieră-i, drace!”. Cu cât poziția e mai importantă, cu atât atacurile sunt mai puternice și manevrele, mai subtile.
M-aș fi așteptat ca PNL să ducă la îndeplinire un proiect drag lui Iohannis, „o altfel de politică”. Ei bine, în loc să-i vedem la treabă, deja își împart rolurile și funcțiile, siguri că vor câștiga alegerile din 2016. Iar când se împart funcțiile, întotdeauna doritorii sunt prea mulți și posturile, prea puține. Așa că unii ar dori să rediscute statutele obținute după îndelungi negocieri, faza bătăliei pentru întâietate ucigând toate construcțiile noastre politice de anvergură.
Așadar, speranțele celor ce așteptau să dispară vechile metehne politicianiste care ne țin în loc de un sfert de secol s-ar putea să fie simple iluzii. Liberalii fac și ei ce știu și ce-au mai făcut: continuă bătălia între ei. La fel s-a întâmplat deunăzi cu vicepreședintele liberal, care, în loc de programe și proiecte de guvernare, caută price colegilor.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: