PNL în criză de creștere

Ceilalți competitori politici și analiștii sunt foarte atenți, ba chiar suspect de atenți, la toate mișcările din noul PNL, devenit după alegerile prezidențiale din 2014 cel mai mare partid, adică ceva ce nu mai fusese niciodată. În aceste condiții, ținând cont de specificul activității politice românești și, mai ales, de sindromul „capra vecinului”, formațiunea liberalilor se va confrunta cu atacuri bine țintite din exterior, poate la fel de periculoase ca acelea din interior.
Cu atât mai mult cu cât, până acum, cele mai grele lovituri le-a primit de la foștii săi lideri: în 1990 Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, Dinu Patriciu sparg unitatea liberalilor creând PNL-AT, în 1992 Niculae Cerveni își face propriul PNL(-CD) ca și Radu Câmpeanu, apoi în 2006 Theodor Stolojan și Valeriu Stoica rup și ei o halcă din PNL, alăturând-o lui Traian Băsescu și PD, iar ultima sciziune a avut loc anul trecut când Călin Popescu-Tăriceanu a recidivat, rupând și el din PNL grupul PLR și alipindu-l lui Victor Ponta și PSD.
Un partid viu, veți spune, în care mai întâi capii și apoi membrii își manifestă o foarte mare libertate față colegi, de leadership și față de ideologie sau programe, starea disciplinară contând mai puțin. Întrucât e de preferat ca un nemulțumit să plece decât să rămână membru doar cu numele, dar să se înhame la căruța altora.
Mai trebuie spus că PNL n-a fost niciodată partid mare, ba chiar unii dintre liderii săi l-ar fi dorit mic pentru totdeauna, unul de tip balama. Ca să poată fi închinat, oportunist, tuturor punctelor cardinale. Din fericire, odată cu venirea lui Crin Antonescu, acest punct de vedere a apus. Partidul a început să crească: de la 2,7% în 1990, 6,2% în 1996, 10% în 2000, 18% în 2004, 24% la europenele din 2014, ca în același an să dea pentru prima dată președintele.
Dacă am adăuga faptul că liberalismul a însemnat întotdeauna mai mult decât PNL, în sensul că mai existau și alte formațiuni care își revendicau doctrina liberală, avem imaginea unei mișcări politice destul de ample, apropiindu-se azi de o majoritate critică.
În aceste condiții, gestionarea creșterii trebuie să fi ridicat numeroase obstacole în calea conducerii PNL: grupuri de presiune pentru impunerea unor personalități la vârf, teama de sciziuni precum cele provocate de Radu Câmpeanu, Nicolae Cerveni, Valeriu Stoica, Teodor Stolojan, Tăriceanu… și apoi de roiri spre noi formule de partid.
Cea mai importantă mișcare a PNL a fost însă alcătuirea unui singur partid liberal împreună cu PDL, celălalt partid liberal, căzut în dizgrația electoratului după o guvernare grea și haotică pe vreme de criză. A fost o idee revoluționară, o adevărată lovitură dată conservatorismului unei bătrâne aripi liberale, dar care a pus partidul în fața unor opțiuni naționale responsabile, cum nu mai fusese niciodată până acum.
După fuziunea celor două formațiuni liberale, situația leadershipului a devenit și mai complicată în condițiile în care orgoliile unor șefi și șefuleți mai cu seamă locali se acomodează foarte greu cu noua realitate: le convine un partid mare tuturora, dar încă nu și-au putut delimita cum au vrut teritoriile și competențele, bătălia pentru influență asupra deciziei politice căpătând uneori forme dure. Iar disputele vor continua.
Este adevărat că nimeni până acum nu-i contestă pe cei doi lideri Alina Gorghiu și Vasile Blaga, dar se contestă în preajma stabilirii listelor electorale forța/importanța celor două componente și, cu siguranță, numărul candidaților de o parte și de alta. De-abia unificarea conducerii va atenua din asperități și poate atunci se va putea spune că grupurile s-au sudat, iar partidul își va putea comanda haine noi care să nu mai crape pe la cusături la fiecare mișcare.
Până atunci vor mai apărea stenograme, certuri și cât mai multe procese de intenție, căci suspiciunile par să fie fără sfârșit. Dar tentația e mare: în 2016 pot realiza eventul: majoritate guvernamentală plus președinție.

Petru Tomegea

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: