Reîncep manevrele politice

Manevrele sunt mișcări mai ample decât jocurile politice și fac parte din strategii, tehnici de acaparare a puterii, fie ale majorității de guvernământ, fie ale Opoziției, și pot avea ca ținte alcătuirea unei majorități parlamentare sau dezmembrarea alteia, păstrarea sau câștigarea guvernării, creșterea sau descreșterea încrederii în anumite formațiuni politice și lideri, crearea unui mainstream în favoarea unor inițiative partizane sau personale vizând funcții la vârf…
Însă în spațiul nostru public se vorbește mai mult nu de manevre, ci de jocuri politice, ba chiar există și o ierarhie națională a celor mai redutabili jucători. De obicei, jocurile politice de până azi au fost de sumă nulă fiindcă jucătorii și-au propus ținte proprii sau puternic personalizate. De pildă, un înalt șef trebuie schimbat cu omul nostru, chiar dacă „omul” nu are în plus competențe și moralitate. La fel, proiectul cutare e prost fiindcă e al lor, iar „țara” are nevoie de al nostru… Evident că sub astfel de jocuri se ascund nu doar diverse interese personale, ci și incapacitatea politicienilor de a acționa în vederea binelui comun, a bunei guvernări.
Jocurile politice s-au cam demonetizat după încheierea celor două mandate ale lui Traian Băsescu. Iar asta s-a întâmplat nu fiindcă n-ar mai fi amatori de jocuri, ci fiindcă jurnaliștii, politicienii și electoratul se prind mai ușor ca altădată. În schimb, manevrele politice iau amploare, sunt mai bine pregătite, beneficiază de sprijin logistic și mediatic, angrenând uneori grupuri imense.
De pildă, o manevră politică importantă este salvarea membrilor marcanți ai PSD și a liderului acestuia, Victor Ponta, din strânsoarea DNA și a ANI. Evident că nimeni nu va vorbi de salvare, ci de politizarea Justiției, de excesele de putere ale „republicii procurorilor” și ale funcționarilor ANI. Ca atare, aleșii se concentrează asupra modificărilor legislative pentru a face imposibile astfel de „excese”.
Manevra de sugrumare a DNA și a ANI a trezit demult suspiciuni în spațiul public, acum apărând primele consecințe: speriați de derapajele majorității de guvernământ, au intervenit ca și altădată ambasadorii principalilor noștri aliați. Ocazie cu care tărășenia a depășit granițele și s-a internaționalizat, creând nu doar PSD și prim-ministrului un deficit uriaș de imagine. Însă urmările nu se vor limita doar la atât, ci vor provoca un clivaj și mai accentuat între Putere și Opoziție, plus o radicalizare a discursului politic și a străzii.
A doua manevră importantă este legată de Codul Silvic, mascând intenția naționalistă a prim-ministrului de a dirija piața lemnului spre firme românești cu un atac la președinte. Pregătit din vreme după tipicul electoral „votați un român”, atacul l-a prins inițial pe picior greșit pe Klaus Iohannis. Dar reacția sa de a-i cere socoteală lui Victor Ponta pentru afirmațiile de implicare în favoarea Holzindustrie Schweighofer ar putea constitui începutul sfârșitului pentru cariera de prim-ministru.
Manevra, din fericire, a fost descoperită la timp: numai coincidența de limbă între președinte și investitorul din Austria, și el cu destule păcate, n-a fost suficientă pentru a-l coborî pe „neamț” în sondaje ca să-i creeze culoar lui Victor Ponta. Evident că mai sunt și alți doritori.
A treia manevră îi privește pe liberali: publicarea stenogramelor, de fapt a transcriptului unor discuții la PNL Bistrița cu ceva timp în urmă, se vrea o lovitură puternică de imagine împotriva fruntașilor liberali. Faptul că transcriptul a apărut cu 3 zile înaintea publicării unui sondaj de opinie din care rezultă diferența în creștere a PNL față de PSD sugerează că beneficiarii sunt tocmai social-democrații, ca și în celelalte două cazuri.
Coroborând țintele și consecințele celor trei manevre politice discutate mai sus, ne este tot mai clar că Victor Ponta și PSD nu mai au răbdare și au declanșat campania electorală, și pentru alegerile din 2016 și pentru prezidențialele din 2019. O fac cu speranța că-l vor putea neutraliza pe Iohannis și-i vor scoate din cursă pe liberali prin dezmembrarea Noului PNL în fostele PNL și PDL.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: