Ori cu Dragnea, ori deloc

Istoria antică e plină de învățăminte: Aut Caesar, aut nihil. S-a strigat la trecerea Rubiconului. Numai că, în cazul nostru, Rubiconul nu e râul care desparte Galia de Republica Romană, ci pragul Justiției, iar Liviu Dragnea nu e celebrul general, ci un fost ministru al Guvernului Ponta cu o condamnare în primă instanță.
Și apoi, dacă generalul Iulius Caesar a trecut Rubiconul, devenind împăratul Romei, Liviu Dragnea, aidoma altora, se ferește ca de foc să treacă pragul Justiției. Onoare și virtute versus oprobriu și lașitate. În esență însă dilema rămâne: găsit vinovat de o primă instanță, Liviu Dragnea, câr-mâr, a fost nevoit să renunțe la funcțiile din guvern și din partid, dar colegii, în frunte cu prim-ministrul Victor Ponta, și-l vor mai departe alături. Fără el, le este frică să înfrunte viitoarele bătălii electorale.
E adevărat că lui Victor Ponta i s-a părut de neînlocuit, (deși gurile rele zic altceva), și a trecut la manevre. Nu că ar fi prima dată. Cea mai urâtă manevră: s-a făcut că îi acceptă demisia din funcții, dar i-a păstrat intactă puterea și-n guvern, și-n partid. Cum se poate așa ceva într-un regim constituțional? Întrebare degeaba: și pe vremea lui Adrian Năstase, și a lui Ponta, destule situații încâlcite s-au „rezolvat” la fel. Formal au respectat legea, dar informal lucrurile au continuat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Așadar, lider de neînlocuit, Liviu Dragnea va conduce spre noi „victorii” social democrația românească, ultima „victorie”, aceea la alegerile prezidențiale, fiind mai răsunătoare decât toate celelalte: să pleci favorit în turul al doilea, și nu oarecum, ci la diferență de 10%, dar să pierzi la aproape 10% în minus, ei bine, nu cred că s-a mai întâmplat altundeva. Iată de ce privesc cu circumspecție manevra lui Victor Ponta.
Cu atât mai mult cu cât fostul ministru va coordona mai departe Programul Naţional 2016-2020, îndeplinind, de la Victor Ponta citire, „toate sarcinile pe care Comitetul Executiv Naţional le consideră necesare pe partea de organizare a partidului, de coerenţă între partid–guvern–grupuri parlamentare”, funcția din care s-a retras rămânând și ea vacantă. Sper că ați înțeles de ce.
Ca să dreagă busuiocul și să nu se simtă tărășenia, prim-ministrul a decis că Dragnea e nevinovat, deci condamnarea constituie un abuz din partea judecătorilor, ca și în cazul altor condamnări ale pesediștilor găsiți cu musca pe căciulă, lăsând a se înțelege că Justiția i-a rămas fidelă lui Traian Băsescu.
Următoarea manevră e cu repetiție: de fiecare dată PSD a făcut zid în jurul propriilor acuzați, după ilustrul exemplu al fostului prim-ministru, Adrian Năstase. De aceea, Liviu Dragnea s-a declarat cetate sub asediu, iar comilitonii i s-au așezat voinicește la metereze, manevra luând o turnură comică: începând cu secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, mai mulți lideri locali își depun demisiile din funcții în semn de solidaritate cu mai-marele lor, dacă acesta nu revine asupra deciziei. De aici ideea titlului.
Cea mai urâtă manevră, însă, e aceea cu Constituția, cu normalitatea, cu adevărul și cu statul de drept: fostul vicepremier și ministru al Administrației și al Dezvoltării Regionale a fost înlocuit, dar puterea, autoritatea le deține mai departe tot Liviu Dragnea. Vi se pare prea gogonată și nedemnă pentru o țară membră a UE? Mie, da.
În opinia mea, nici n-ar fi pentru prima dată când se întâmplă așa ceva: în mai toate guvernele României postdecembriste am avut și oameni de paie, și yesmeni care nu ieșeau din cuvântul șefului de partid, și inși care de-abia puteau articula câteva propoziții, și acelea cu opinteli și poticneli. Din păcate, atât timp cât Puterea politică e exercitată numai în favoarea unui partid și a liderilor săi, nimic nu se va schimba.
Aș mai avea un singur dor: prim-ministrul să înceteze a se mai lăuda toată ziua că se sacrifică în numele nostru, al binelui comun, și să recunoască deschis adevărul că guvernează doar pentru poporul PSD, adevăr care oricum se va afla pe toate gardurile în viitoarele campanii electorale.

Petru Tomegea

Anunțuri

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: