Era prea de tot, dle Ponta!

DNA îi aduce niște acuzații prim-ministrului Victor Ponta. Conform legilor noastre, acuzațiile respective vor fi având la bază indicii temeinice și suspiciuni rezonabile. Le socot, însă, minore față de răul imens făcut României, iar pentru răul acesta responsabili sunt Victor Ponta și echipa sa, coaliția de guvernământ alcătuită din PSD, UNPR, PC, UDMR, PLR și alți oportuniști și sinecuriști. Nu întreg Parlamentul României, nu clasa politică ticăloșită, nu PNL, care are și el penalii săi, nu electoratul românesc în ansamblu, nu Traian Băsescu, cel ce l-a numit în fruntea guvernului…
Fiindcă, iată, mașina de propagandă a PSD funcționează iarăși la întreaga capacitate și la foc continuu, aruncând vina asupra lui Klaus Iohannis care nu respectă cică voința electoratului și votul din Parlament, asupra PNL care a depus cică moțiunea de cenzură concomitent cu chemarea lui Victor Ponta la DNA, și asupra Justiției, a se înțelege, a procurorilor, deși DNA îl citase cu ceva timp în urmă… Discuțiile marchează, să recunoaștem, declanșarea crizei politice în România. Cu toate insistențele președintelui Iohannis de a o evita.
Firește că cele nu știu câte capete de acuzare ale DNA sunt grave, dar vinovățiile de care voi vorbi în continuare le depășesc cu mult:
1. Victor Ponta trebuie să răspundă pentru că a dus în derizoriu cea mai importantă funcție executivă: deși își cunoștea foarte bine trecutul, și ca om, și ca fost procuror, totuși se cațără pe jilțul de prim-ministru, iar partidul îl susține necondiționat. Însă dublul limbaj, șmecheriile, fudulia, aroganța, zâmbetul iliescian până la urechi și privirea de sus demonstrau că „ceva e putred în Danemarca”(Hamlet). Toate s-au accentuat până la grotesc după despărțirea de Crin Antonescu.
2. Nu vor trebui omiși nici colaboratorii apropiați, susținătorii din mass-media. Văzând că greșește cu nonșalanță, că abuzează ca un aventurier juvenil de funcție, nu l-au tras la timp de mânecă, punându-l să greșească și mai abitir. Între colaboratorii apropiați trebuie numiți baronii PSD care au văzut în el căpetenia de necontestat. Nu cred că Victor Ponta a fost o soluție viabilă a unui partid social-democrat, în politică de 25 ani și la guvernare de 14, partid aflat mereu între primele două mari partide, partid în care exista cândva o garnitură de tineri de vocație. Acum e cazul să dea seamă.
3. Dar vina cea mai de neiertat este una morală, legată de USL, PNL și de fostul lider al acestuia, Crin Antonescu, retras cavalerește din jocul politic murdar, gest singular în leadershipul românesc. Fiindcă faptele rușinoase ale lui Victor Ponta de a-și mârșăvi pe la spate prietenul și colegul care l-a adus la Putere, gesturile lipsite de onoare, de cavalerism și fairplay nu trebuie să se mai întâmple.
Este vorba de sindromul bolșevic al tovarășilor de drum, iar PSD și liderii săi au practicat odioasa strategie încă de la începuturile sale: Ion Iliescu îl abandonează pe Petre Roman, punând pe ortacii lui Miron Cozma să-l fugărească pentru că îi ieșise din cuvânt și începuse se gândească cu propria minte. O soartă asemănătoare a avut-o Teodor Stolojan, abandonat după ce reușește să stabilizeze cât de cât economia imediat după alungarea lui Petre Roman.
Fiindcă ceea ce a urmat după spargerea USL și despărțirea de copreședintele Antonescu depășește în gravitate și imoralitate tot ce s-a întâmplat până Ponta, chiar dacă e vorba de începutul celui de-al III-lea mileniu de cultură și civilizație: obstrucționarea dreptului la vot, bătălia insidioasă pentru subordonarea Justiției, desfășurarea unei manipulări fără precedent pentru menținerea la putere și mătrășirea adversarilor politici după ce își pierde demnitatea și onoarea la alegerile prezidențiale din 2014.
4. Dar ultima provocare va avea consecințe greu de suportat: refuzând cererea de demisie a președintelui Iohannis, izolează România în UE și pe plan internațional, fără a-și da seama că mai devreme sau mai târziu de ceea ce se teme nu va scăpa. Dar răul făcut ne va privi pe toți.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: