Legislativul și-a votat sieși niște pensii amărâte

Parlamentul României, cu ambele sale camere, Senatul și Camera deputaților, se află la cea mai joasă cotă de încredere de la revoluție încoace, dar nu am auzit pe niciun ales național să ne explice care sunt consecințele unei asemenea stări de fapt. În condițiile unei percepții publice atât de critice, caracterul reprezentativ este pus și el sub semnul întrebării întrucât, conform Constituției, Parlamentul este „organul reprezentativ suprem al poporului român”, depozitarul suveranității și al independenței Statului Român. În calitate de cetățean contribuabil, am dreptul să mă întreb cum se poate achita Parlamentul de astfel de responsabilitate capitală când NATO al cărui membru suntem și Federația Rusă flutură steagul războiului în vecinătatea apropiată de mai bine de un an.
A se mai observa că în această împrejurare periculoasă, greutatea a căzut pe umerii Președinției, care a și întocmit o Nouă Strategie de Securitate Națională, și a Armatei – din ecuație lipsind tocmai piesa principală, Legislativul. Or în fața unei provocări de forță majoră, toate cele trei puteri ale statului de drept ar fi trebuit să se afle pe aceeași linie.
Parlamentarii arcului guvernamental, în schimb, a avut timp să-și atribuie pensii mărite și alte sporuri. Deși senatoarea Cristina Anghel se întreabă dacă se poate „trăi din pensia asta amărâtă pe care o votaţi azi”, ar trebui să-i aducem la cunoștință că doar adaosul aprobat pentru un singur mandat, 1200 de lei, depășește cu mult pensia medie din România, 890 de lei. Dar 4400 de lei adaos pentru trei mandate de deputat?
În schimb, din cuvântul învățătoarei parlamentare, ale cărei foste colege trăiesc din 8-900 de lei, aflăm că totuși pensia asta de parlamentar ar fi una „amărâtă”! E vorba de un cinism fără margini sau/și de crearea unei superclase privilegiate de întreținuți din bănuțul văduvei și al sărmanului?
Aici nu se pune în discuție importanța muncii prestate, da, nu se poate fără Legislativ, ci faptul că aleșii au intrat în Parlament că așa au poftit, afirmând încă din campania electorală că sunt animați de duhul Patriei și vin cu hotărâre să-și pună mintea și sufletul în slujba cetățenilor. Or, în timp ce noi așteptam reforme, legi clare, inclusiv revizuirea Constituției, ei dau dovadă de egoism feroce mărindu-și cu de la sine putere veniturile.
Momentul putea constitui o gură de oxigen pentru Opoziție, dacă nu ar fi fost destui care să adere la proiectul majorității de guvernământ. Și-au atribuit pensii mărite, deci au acceptat să plătească un preț electoral, probabil decisiv, în viitoarele campanii când numele le va fi scris pe toate gardurile.
Nu știu cum vor da ochii cu electoratul, dar sunt convins că rata de înnoire a Parlamentului actual în 2016 va fi cea mai mare din 1990 încoace. Două sunt motivele: numărul aleșilor va reveni la situația de dinainte de uninominal, adică sub 450, de nu cumva și mai puțin, iar dintre parlamentarii actuali, cei peste 10% prinși în anchetele justițiarilor și cei aflați în stare de incompatibilitate își vor lua adio. Ceilalți vor avea de înfruntat piedici uriașe generate de lipsa credibilității. Evident, mai loviți vor fi aleșii majorității de guvernământ, cei ce și-au aprobat loruși câștiguri mărite și cei ce vor pune umărul la gâtuirea legilor penale.
Așadar, nelipsita răfuială cu trecutul va continua să genereze drame electorale, votul fiind negativ și în 2016. Deja programele partidelor nu mai stârnesc niciun fel de curiozitate, oricât de savant ar fi alcătuite, deoarece în 25 ani, odată ajunși la putere, aleșii au făcut totul ca să le încalce, iar acum a venit scadența.
Cât despre parlamentarism, fiecare pasăre pre limba ei piere. Numai că Parlamentul este principala instituție a democrației, mijlocul prin care poporul își exercită puterea, iar slăbirea acestuia înseamnă minarea statului de drept. În plus, nici Executivul nu dă semne de forță și stabilitate, prim-ministrul lăsându-și înlocuitor pentru cine știe câtă vreme. Va renunța Legislativul la vacanța mult așteptată sau merge și așa?

Petru Tomegea

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: