Politică ori justiție?

Nu cred că au fost perioade politice mai tulburi în acești 25 ani de democrație decât aceste 6-7 luni de agonie postelectorală a PSD și a guvernării Ponta. Așa cum nu cred că este normal să te cramponezi de putere și să ascunzi adevărul în spatele unor manipulări puerile. Nu se poate ca un prim-ministru căruia i s-a dat pe mână soarta României să se întrebe cu nonșalanță: „dacă un guvern se schimbă că vrea un procuror, de ce mai facem alegeri?”
Ce se ascunde în spatele acestei întrebări retorice? Un adevăr foarte simplu și, de aceea, greu de ascuns: făcând dosare unor cetățeni români, politicieni, membri ai Parlamentului, ai Guvernului sau ai consiliilor locale, niciun procuror nu intenționează să schimbe rezultatul alegerilor libere, de aceea nu citează în fața instanțelor senatori, deputați, miniștri, prim-miniștri, primari, funcționari, ci numai și numai pe acei cetățeni care în exercițiul funcțiunii au încălcat legea și s-au lăsat corupți din varii interese și motive.
Iată de ce afirmația că un procuror poate schimba majorități de guvernământ, guverne, miniștri, primari înseamnă asunderea problemei de fond, aceea că respectivii cetățeni au încălcat legea. Iar cetățenii României, conform actualei Constituții, sunt egali în fața legii indiferent de statutul lor social. Așadar niciun procuror sau judecător nu se apucă de schimbat guverne, prim-miniștri, primari, parlamentari, ci încearcă să-i ducă în fața instanței spre dreaptă judecată pe cetățenii găsiți vinovați.
Necazul Guvernului Ponta și al majorității actuale de guvernământ, cu siguranță, și al altora, e că mulți cetățeni cu dosare în Justiție și la DNA sunt membri ai Guvernului, ai Parlamentului, ai Consiliilor locale și chiar primari, iar anchetarea și condamnarea lor atrage după sine pierderea funcției, ceea ce pică foarte prost la imagine și notorietate publică, punând demnitari ai statului, partide și majorități în dificultate.
Să nu-și închipuie cineva că Victor Ponta, fost procuror, și încă cu funcții, nu cunoaște acest aspect. Și atunci de ce amestecă factorul politic în această ecuație? De ce își asociază în această atitudine o mulțime de deputați și senatori în frunte cu președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, devenit purtător de drapel al respectivei atitudini?
Pe deasupra, e bine să reținem că respectivii fac parte din Legislativul României, cel ce alcătuiește legile după care se conduce societatea, adică, în termenii Europei civilizate, sunt legislatori sau lawmakers. În aceste condiții, explicațiile nu pot fi decât două: ori nu știu că demersul lor e neconstituțional într-o țară a Uniunii Europene, ceea ce e exclus, ori urmăresc alte interese. Tertium non datur.
Numai că interesele urmărite sunt antidemocratice: crearea unui statut impunitiv pentru cei aflați în exercițiul funcțiunii, constituirea unei clase de privilegiați aflați mereu deasupra legii. Ca să le permită abuzarea legilor și să perpetueze starea de anomie la vârful puterii executive. Poate cineva cataloga altfel decât neconstituțională ofensiva Puterilor executivă și legislativă asupra Puterii judecătorești? În condițiile în care în România principiul separației celor trei puteri ale statului de drept este un bun câștigat încă din revoluția din 1989?
Și asta fiindcă alegerile ar fi trebuit să legitimeze în funcții, cel puțin teoretic, personalități în afară de orice dubiu, oameni competenți, dispuși să-și pună munca și priceperea în serviciul public, nu ariviști puși pe căpătuială, nici activiști de partid care să pună interesul partinic deasupra intereselor celor ce le-au dat votul.
În consecință, nu cred că vreun procuror s-ar fi sesizat dacă n-ar fi avut indicii temeinice asupra faptelor din dosare. Ca să nu mai punem la socoteală că orice greșeală în dosar poate atrage după sine întreruperea carierei în justiție și chiar sancțiuni penale. Firește că au fost și astfel de cazuri intrate în vizorul șefilor și al colegilor, dar ele nu constituie nicidecum regula, ci excepția.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: