Nostalgia unui mare partid de stânga

Social-democraţia românească se zbate de un sfert de veac să construiască un partid puternic de stânga, dar, deşi am urmărit fenomenele politice postdecembriste cu atenţie, nu ştiu cum s-a făcut că FSN, PDSR, PSD… au fost orice altceva, dar mare partid de stânga nu.
Să nu credeţi cumva că aserţiunea de mai sus abdică de la proprietatea termenilor, însă o formaţiune politică nu poate avea decât o singură preocupare, să-şi pună în operă principalele elemente ale ideologiei, iar social-democraţii noştri au avut mereu o teamă şi o jenă să se manifeste ca atare. Nu este exclus ca acuzaţia de continuator al doctrinei şi practicilor defunctului PCR să fi constituit adevărata piedică. Mai ţineţi minte sloganele străzii în 1990? „FSN ce mai e? PCR!”
În timp, „emanaţia” revoluţiei a ajuns formaţiunea cea mai bogată, cu cea mai bună logistică în teritoriu, cu sedii, organizare, maşinărie redutabilă de adunat voturi, dar, din păcate, dominată de o încrengătură de interese private şi de grup, cu foarte mulţi membri de vază acum cercetaţi penal şi chiar condamnaţi pentru delicte de drept comun, mai ales corupţie, mită, asocieri infracţionale…
Abdicarea de la ideologia şi principiile social-democrate a devenit de mulţi ani obişnuinţă: pentru a câştiga alegerile, activiştii, comilitonii din presă şi pesediştii înşişi promit mereu marea cu sarea, îşi fidelizează propriile bazine electorale cu mită, până şi ajutoarele UE pentru săraci fiind folosite în acest sens. Procesul lui Liviu Dragnea a scos la iveală şi alte procedee, tot fără legătură cu stânga. Aşadar manipulare şi populism. Iar pe acest culoar n-au fost niciodată singuri.
În aceste zile s-a schimbat(?) leadershipul PSD, prim-ministrul renunţând, probabil pur formal, din cauza deficitului de imagine, la funcţia principală în partid şi ar fi fost de aşteptat ca înlocuirea să fi dus la relansarea unor vectori social-democraţi, cu atât mai mult cu cât s-a intrat intempestiv în precampania electorală.
Aşteptarea a fost zadarnică fiindcă, iată, descoperim acum un partid debusolat, care nu mai ştie ce să promită electoratului, dând semne de rătăcire ideologică. Pentru că, va fi revenit el Ion Iliescu în prim-palanul stângii, dar nu e permis ca într-o ţară UE să reînvie totuşi sloganele şi manipulările specifice anilor stalinişti din istoria României. Pe deasupra, astfel de mesaje şi-au dovedit ineficacitatea şi în campania prezidenţială.
Astfel, asistăm la reluarea unor vechi cabale precum naţionalismul primitiv, stimulată punctual şi de comportamentul lui Viktor Orban, teoria străinului-duşman de moarte al României, cel ce nu vrea ca scumpa noastră ţărişoară să se dezvolte, teorie lipită forţat de imaginea lui Iohannis, ideea frustrantă că am devenit o colonie a Germaniei, a Europei hiperdezvoltate, a SUA… şi cumpărăm totul de-a gata de la imperialişti… Tocmai de aceea nu lasă puterea din mână Victor Ponta. Ceea ce mă convinge că, aflat departe de propriul electorat, PSD a uitat că acesta a mai învăţat câte ceva în ultimii ani.
Veţi spune că numai Ponta, Ghiţă şi Iliescu au astfel de retorică populistă, naţionalist-înfocată, dar nici discursul (de învestitură?) a lui Liviu Dragnea nu a fost altceva decât o prelungire a acestora. Nu a perorat el împotriva „campaniei pe bani mulţi” desfăşurată de luni bune contra alegerii sale în fruntea PSD? E clar că, în loc de afirmare a stângii, urmează o răfuială la vârf, răfuială repetată după fiecare schimbare de lider.
A se mai observa că lipsa de mesaj politic autentic a caracterizat formaţiunea social-democrată în toată epoca Ponta-Dragnea, aşadar nu e ceva nou. Nou este faptul că s-a declanşat bătălia electorală, iar activiştii PSD sunt complet descoperiţi şi lipsiţi de muniţie. Doar cu mesaje precum „Iohannis e tot Băsescu”, iar PDL face jocurile în PNL şi se pregăteşte să preia frâiele guvernării după ce au nenorocit ţara între 2009 şi 2012, e clar că apariţia unui adevărat partid de stânga mai are de aşteptat.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: