Cine nu lasă studenții să facă politică?

Interzicerea activismului politic la locul de muncă s-a impus în zilele revoluției ca reacție la realitatea tristă a vieții dinainte de 1989 când nimic nu se mișca în instituțiile publice, școli, fabrici și uzine, în comune, județe și în toată România fără aprobarea/participarea PCR. Să nu uităm niciodată că organul de conducere, fie civil, fie militar, dădea seamă în fața secretarului de partid și a organizației de bază, iar puterea politică se afla în mâna unui singur om, secretarul general, pe plan național, și prim-secretarul de județ, pe plan local.
După preluarea pe nevăzute și neștiute a puterii, pentru a nu se întinde opoziția la Iliescu și ceilalți emanați din FSN, apoi FDSN, PSDR…, politica a fost interzisă la locul de muncă, în instituții și școli, înțelegându-se prin aceasta nu numai desființarea organizațiilor de bază ale PCR și a partidelor nou înființate, ci și extirparea laturii politice a omului muncii, a activității sale lucrative.
Dacă până atunci dimensiunea politică a personalității umane era preocuparea de bază a PCR, iată că deodată clasa muncitoare și mai ales intelectualitatea s-au văzut excluse de la treburile publice, iar activitatea de conducere devenise atributul unei elite din jurul lui Ion Iliescu și a tovarășilor de luptă, adică din foști securiști și comuniști „de bine” de rangul al II-lea, celebrele entități cenușii ale economiei și științei tovărășești dinainte. Continuă și astăzi să fie de neînlocuit.
Nu-mi aduc aminte ca aberația apolitismului să fi stârnit cine știe ce proteste, la fel cum nici astăzi tema interzicerii activității politice în campusurile universitare nu trezește nici măcar suspiciuni. Ceea ce înseamnă că slaba educație civică e benefică pentru factorul nostru de decizie, iar nouă nu ne pasă, deși treburile publice îi privesc pe toți cetățenii, „de la vlădică până la opincă”, dictonul pașoptiștilor.
Așadar se mizează și azi pe neinformare, eventual dezinformare, pe needucarea populației, căci n-am văzut niciun politician protestând împotriva aberației de a interzice politica în rândurile studențimii. Nu e de mirare de ce avem zone geografice rămase în urmă, Moldova, Oltenia… cu rezultate electorale bine cunoscute.
La o privire retrospectivă atentă, observăm, însă, că studenții au fost luați în obiectiv încă de la venirea PSD la putere, în 2012. Astfel, la alegerile din respectivul an s-au confruntat cu greutăți în puținele secții de votare, iar la alegerile prezidențiale au avut de furcă cu votul nu doar diasporenii, ci și studenții din campusuri, mii dintre ei neputând vota din motive ca puținătatea secțiilor de vot, lipsa stampilei și a buletinelor de vot, absența membrilor comisiilor…
E clar: PSD are un dinte nu doar împotriva diasporei, al cărei vot prin corespondență sau electronic este amânat, poate doar-doar va trece timpul ca să poată da vina pe Opoziție, ci și împotriva studenților. Și asta fiindcă 13 parlamentari social-democrați au venit pe nepusă masă cu un proiect de lege prin care să interzică activitățile politice în campusurile universitare.
Că argumentația e pro domo PSD se vede de la o poștă: legea va fi din start neconstituțională deoarece nimeni nu poate interzice dreptul la vot (Art. 36, Constituție) și la opțiune politică cetățenilor corecți în fața legii, iar studenții au domiciliul în cămine. Acolo e locuința lor. De aceea secțiile de votare și, în consecință, activitatea politică nu pot fi interzise în campusurile studențești, așa cum nu pot fi interzise în comune și orașe. Chiar dacă nu votează cu partidul de guvernământ.
Cu această propunere legislativă, se pare că partidele din coaliția de guvernământ abdică de la principiile democratice și constituționale, încercând să câștige alegerile indiferent pe ce cale. Poate le reamintește cineva că aceasta a fost una din principalele cauze ale eșecului lui Victor Ponta la prezidențiale: încercarea lipsită de cinste și fairplay a Puterii de a obstrucționa prezența opozanților la vot. Sabotează cineva din interior reușita electorală a PSD?

Petru Tomegea

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: