Se prefigurează o nouă alianță politică

Ceea ce era o simplă bănuială începe să prindă contur: noul partid (de dreapta!) PMP s-a angajat alături de PSD în bătălia pentru demolarea imaginii lui Klaus Iohannis și asta din rațiuni care deocamdată abia pot fi presupuse. Ținta indirectă pare a fi PNL: lovind în Iohannis, popularii speră să-i doboare pe liberali din poziția celui mai puternic partid la viitoarele alegeri, după cum o arată sondajele. Dacă întoarcem timpul înapoi cu un an, descoperim legături dubioase între candidații Elena Udrea și Victor Ponta, fostul lider și fondator al PMP împreună cu Traian Băsescu ridicându-i adeseori mingi la fileu. De demonstrat.
De altfel, realizăm că legăturile popularilor cu partidul de guvernământ au fost constante, iar serviciile reciproce de azi vin în continuarea acelora din campanie. Mai greu de înțeles este de ce nu-și oficializează relația. Să fie oare din motivul imaginii proaste a partidului de guvernământ sau există intenția ascunsă de drenare – canibalizare a electoratului de stânga prin promisiuni populiste în speranța că PMP va crește peste noapte? La o analiză atentă, sunt convins că, pe termen scurt, ambele inițiative sunt perdante deoarece monopolul populismului în politica românească a fost mereu la social-democrați, chiar dacă la populism s-au adăpat și alții.
Pe deasupra, PSD a fost precaut de la începutul guvernării: conștient că exercițiul Puterii erodează orice formațiune politică, au fost anume create UNPR, PLR și PC, ca aspiratoare de transfugi social-democrați și liberali, numai buni de reînhămat la căruța guvernării. Și până acum stratagema le-a funcționat de minune.
A se mai observa că de numeroase ori cei 4 parlamentari rămași la populari au făcut jocurile politice ale PSD, iar activiștii lor mediatici, vocali și omniprezenți prin studiourile TV, critică de zor tot ce vine de la Iohannis și liberali. Se erijează în modele de comportament politic, învățat de la mentorul lor Traian Băsescu, acuzând „criza morală prin care trece toată clasa politică”, bineînțeles, cu excepția lor.
Acuzațiile se focalizează mereu asupra „PNL-ului nereformat, cu mari defecte şi cu o moştenire din cadrul USL pe care o regăsim inclusiv prin acţiunile pe care le promovează”. În stilu-i inconfundabil, a venit la țanc și eticheta lui Traian Băsescu: PNL „este un partid moluscă”. Pe deasupra, actualul președinte cică poartă răspunderea existenței „în fruntea României a unui prim-ministru urmărit penal”. Deși, constituțional, cu toții știu bine că nu-l poate demite pe Victor Ponta. Nu de asta i-a și cerut demisia Iohannis?
Nu-mi închipui că vreodată Eugen Tomac a spus altceva decât ar fi gândit Traian Băsescu, eventual Elena Udrea, după perioada de arest preventiv, de aceea afirmațiile sale nu pot fi socotite simple coincidențe cu ceea ce repetă de ceva vreme fostul președinte. A se mai lua în considerare și ultimele declarații ale acestuia că prin toamnă se va înscrie în PMP, semn că mai are ceva jocuri politice de făcut.
Convergența între obiectivele PSD și susținerile liderilor PMP, Tomac, Băsescu, Udrea, Vișan… a devenit temă de satisfacție chiar în discursul jurnalistic al posturilor controlate de Victor Ponta și majoritatea guvernamentală, iar vechii dușmani din perioada suspendării fostului președinte își dau acum mâna fără prea multe fasoane.
În spatele acestor mișcări, se străvăd frustrarea și planurile Elenei Udrea, după cum însăși declară, scăpându-i o remarcă numai bună pentru argumentația noastră: DNA și agenții acoperiți din presă au pus umărul la scoaterea ei din cursă, considerând și acum că ar fi putut trece de Victor Ponta în turul I al alegrilor prezidențiale și, cu puțin noroc, l-ar fi luat și pe Klaus Iohannis în turul al II-lea. Dar nu e niciodată prea târziu, nu-i așa? De nu erau pozele de la Paris și arestarea fostului soț, e sigură că „putea să fie acum liderul opoziției”! Și ca lider al opoziției se și vede președinte.
Așadar rolul sforțărilor PMP și ale lui Traian Băsescu e legat mai departe de viitoarea prezidențiabilă, Elena Udrea.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: