Același Ponta

Destui jurnaliști, comentatori TV, analiști politici nu erau dispuși, înainte de concediul prim-ministrului la Miami, să ia în considerare altă variantă decât aceea a demisiei, făcându-se a uita două constante a personalității lui Victor Ponta, oportunismul și adaptabilitatea. Din păcate, nu cred că raționamentul lor avea la bază altceva decât propria dorință, să-i zicem wishful thinking, ca să fim și noi la modă. De demonstrat.
Mai întâi că nimeni nu cunoaște înțelegerile reale, nu cele declarate, între fostul președinte al PSD și celelalte căpetenii social-democrate plus ale coaliției de guvernământ. E vorba de transparență, capitol la care actuala putere a practicat mereu discursul dublu: unul pentru public și unul de uz interior. Este principala moștenire a dlui Ion Iliescu: secretul de partid.
Chiar dacă se ia în seamă fie și numai declarația siropoasă despre prietenia cu Ponta asociată cu discursul de învestitură al interimarului Dragnea în care consideră că are dreptul la control asupra Executivului, se vede clar intenția de a zice și el ceva valabil pentru zgândărirea orgoliului PSD. Or actualul prim-ministru nu putea renunța la leadershipul de partid decât bazându-se nu doar pe loialitatea lui Dragnea și a celorlalți, ci și pe puterea directă pe care o păstrează asupra liderilor naționali și locali.
Să nu uităm că aceste cutume sunt frecvente la vârful PSD: deși președinți ai PSD erau Oliviu Gherman, Adrian Năstase…, puterea a deținut-o Ion Iliescu, al cărui cuvânt a fost așteptat și respectat de la vârful la baza partidului. Ba, recent, Liviu Dragnea se retrăsese din toate funcțiile în urma condamnării într-o primă instanță, dar fusese păstrat ca bun organizator, un fel de lider informal, de unde a și fost ridicat în cea mai importantă funcție de partid.
Or, în emisiunea de la televiziunea prietenului său, l-am redescoperit, adevărat, fără nicio surpriză, pe același Victor Ponta din campania electorală, cu aceleași manifestări de superficialitate și aroganță, cărora li se închinau participanții la discuție, inclusiv Victor Ciutacu și moderatoarea, aceleași gesturi de unic deținător al adevărului, aceleași accese de șmecherie dâmbovițeană cu care l-a doborât pe Iohannis în prima discuție televizată…
Dar intenția de a-l salva pe „salvator” a eșuat lamentabil: proaspătului revenit din croazieră i s-a pus la dispoziție un marker și un flipchart, dându-i-se posibilitatea să facă pe profesorul. Însă graba sa de a se manifesta, scrisul chinuit și ilizibil, amatorismul au lăsat impresia că învățase lecția pe de rost, iar cifrele mâzgălite dezordonat au evidențiat lipsa exercițiului. Ca să nu mai amintim de remarcile tipice șmecherului autoritar care îi ia pe cei prezenți la dus-întors.
În virtutea celor de mai sus, să remarcăm mai întâi încercarea abilă de a ieși din pielea de principal lider politic și asumarea rolului de „foarte bun tehnocrat” în fruntea Guvernului, rol care nu putea fi susținut din următoarele motive: în istoria guvernărilor postdecembriste, două personalități din sfera economiei și finanțelor și-au revendicat acest rol, Theodor Stolojan, după alungarea lui Petre Roman, și Mugur Isărescu, după eșecurile repetate al lui Victor Ciorbea și al fie iertatului Radu Vasile.
Dacă în cazul primilor doi competențele erau și sunt în afară de orice dubiu, când e vorba de Victor Ponta se impun câteva precizări: absolvent al Facultății de drept, cu o teză de doctorat plagiată, contrasemnată de șeful și mentorul său, Adrian Năstase, Victor Ponta nu putea accede decât la postul de politician, acolo unde lipsa studiilor, a competențelor politice, economice și sociale nu trezește cine știe ce angoase în România.
Deși periplul său pe la alte televiziuni de partid a continuat și-n următoarele zile, comportamentul i-a fost același, ceea ce demonstrează că resursele de mare tehnocrat încă se lasă așteptate, iar guvernarea nu va ieși din actuala stare de lucruri. Neaducând nimic nou, atât imaginea lui Victor Ponta cât și a guvernului al cărui șef este încă, probabil până la alegerile viitoare, nu va beneficia de un reviriment. Din contra.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: