Mocirla domnului Tăriceanu

Nu este prima dată când dl Călin Popescu-Tăriceanu (CPT) vede astfel România și clasa politică, la fel cum nu este singurul. Avem destui politicieni care acuză otova poporul român și clasa politică de prostie, hoție, corupție, delăsare, nesimțire…, nerefuzându-și niciunul dintre apelativele cele mai defăimătoare. Firește, niciun om cu capul pe umeri nu idealizează populația României în integralitatea ei, darmite clasa politică.
Atâta doar că CPT și ceilalți politicieni asemeni sieși împreună cu nu puțini jurnaliști, oameni de televiziune caracterizează țara ca pe o mocirlă din pricina unei clase politice hrăpărețe, lipsite de competențe și patriotism, dar uită să ne spună că și ei fac parte din cele două entități. E clar că propria aroganță, orgoliul și ipocrizia nu le permit să se situeze decât deasupra tuturora, într-un fel de empireu, un turn de fildeș unde mizeria umană n-a putut ajunge.
Iată de ce ne-am propus să urmărim parcursul, destinul politic al actualului președinte al Senatului, destin pe care, cu siguranță, Domnia Sa și-l consideră excepțional, plin de noblețe și superioritate, ceea ce este adevărat: nu e puțin lucru să ajungi al II-lea om în stat. Atâta doar că voi aduce în discuție câteva accidente de parcurs, trecute adesea sub tăcere.
Nu voi aminti aici episodul prezentării de modele vestimentare fiindcă în concepția mea orice meserie este onorabilă, nici calitatea de (re)fondator al PNL alături de Radu Câmpeanu, Dan Amedeo Lăzărescu (tatăl vitreg), Nicolae Enescu, Sorin Botez…, ci episodul din iulie 1990, când împreună cu Horia Rusu, Andrei Chiliman, Radu Boroianu, Dinu Patriciu… rupe o halcă din PNL, al cărei lider devine, spre a se lipi apoi de FSN, boală veche, din cât se vede, și, (cum altfel?) de guvernul lui Teodor Stolojan.
Trecem și peste ministeriatul său la Industrie în Guvernul Ciorbea, și peste tribulațiile anti-Constantinescu ale liberalilor lui Valeriu Stoica, inclusiv jocurile cu PSD, o constantă, și ajungem la câștigarea președinției PNL prin accederea lui Traian Băsescu în postul de președinte al României. Strânsa colaborare între cei doi devine coabitare cu năbădăi doar după câteva zile la Palatul Victoria, iar în 2006 PNL se rupe, pierzând gruparea Stoica-Stolojan care se alipește un an mai târziu la PD, devenit astfel PDL.
Pe ce a mizat CPT acceptând fracționarea PNL? Pe aceeași constantă: FSN, apoi PDSR, și în 2005-2008, PSD. Iar această majoritate, un fel de monstruoasă coaliție, l-a menținut prim-ministru, probabil și președinte al PNL. Războiul cu Traian Băsescu, început din pricina soluției imorale, dar acum se vede că mai erau și alte interese, a culminat cu impeachment-ul din 2007, dar CPT nu înțelege nici astăzi că un război presupune cel puțin doi combatanți, de aceea îl acuză numai pe Traian Băsescu, iar social-democrații aveau nevoie să-l mătrășească pe acesta spre a-l ridica în jilț pe Mircea Geoană.
Pierde președinția PNL în 2009 în favoarea lui Crin Antonescu, dar nu acceptă nicidecum rezultatul votului democratic și preferă jocuri proprii, inclusiv ruperea unei noi grupări din PNL, până în martie 2014 când face din nou lipeala cu PSD care îl și susține pentru președinția Senatului.
Apoi, dacă nici aceasta nu este mocirlă politică, atunci ce este? Realpolitik? În haină dâmbovițeană? Numai că în spatele acestei batjocuri se zărește înălțat pe un cal (liberal) alb salvatorul Tăriceanu, cel ce ne va arăta calea de ieșire din mocirlă. El ne va propune un nou țel, un nou proiect național, ceilalți fiind capabili doar de „certuri, dispute, subiecte de scandal și subiecte minore”.
E clar, CTP, autosituat înafara tuturor mizeriilor politice, se pregătește și este pregătit pentru o înaltă funcție, aceea de prim-ministru. Asta în caz că i se întâmplă ceva dinspre partea justiției prietenului său, Victor Ponta. Numai că, privind pe tușă, vedem la încălzire și alte personaje, unul chiar specializat în perioade electorale. I-ați ghicit probabil numele lui Mugur Isărescu. Or mai fi fiind și alții.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: