Încă un centru de putere

În configurația puterilor constituționale din România, trei își dispută întâietatea, în ordine, Legislativă, Executivă și Judecătorească. Așadar, ca formă, țara noastră se aliniază tuturor suratelor europene, dar ca fond, apar numeroase deosebiri mai ales când analizăm la cine este puterea de decizie și implicațiile voinței politice. Să ne explicăm.
La o primă vedere, observăm că frustrările cetățenilor, rămânerea în urmă a României și defazarea sa nu sunt neapărat din pricina aplicării prevederilor constituționale și a legislației în vigoare cât din cauza apariției altor centre de putere decât cele formale și dintr-o anume supralicitare a rolului personalității și a formațiunii sale politice.
Mergând până la capăt pe firul demonstrației, se poate susține fără tăgadă că domeniul cel mai disputat este Executivul, el fiind mandatat să pună în practică deciziile parlamentare, inclusiv prescripțiile legilor emanate de la Legislativ. Pe plan local, însă, apar în plus deciziile consiliilor județene și comunale, ceea ce face din primar și din președintele de Consiliu Județean una dintre cele mai importante autorități. De aici și supranumele de baron.
Veți spune că locul unde se întâlnesc toți vectorii puterii este Parlamentul și că acolo imixtiunea partidelor și a liderilor acestora este cea mai puternică, ceea ce este adevărat. Numai că Legislativul, prin definiție (ar fi de dorit!), își validează deciziile pe baza unor majorități, iar apoi și le asumă din punct de vedere politic. Așa că iese din discuția noastră.
În schimb Executivul, și național, și local, se ascunde în spatele unei majorități de guvernământ, la adăpostul căreia își fac loc abuzurile. Absolut toate dosarele DNA care vizează politicieni se referă la acestea căci în România principala sursă a infracțiunilor, dar și a averilor o constituie încă banul public. De rezolvarea juridică a acestui tip de furt depind și starea democrației, și corespondența între formele și fondul statului de drept.
Care este celălalt centru de putere născut fără acte? Partidul, majoritatea de guvernământ, iar asta s-a întâmplat în România în ultimul sfert de veac, viciind din greu mediul și cutumele politice. Modelul este cel dinainte de 1989 când decizia se lua la PCR, iar guvernul o aplica fără crâcnire. În schimb, în caz de eșec, nu răspundea partidul, ci executantul.
Modelul a fost implementat, de fapt, reluat cu multă dibăcie de Ion Iliescu și grupul său de comilitoni. Și asta deoarece niciodată nu a existat o delimitare foarte clară între activitatea de partid și funcțiile de execuție: președinte, prim-ministru, ministru, președinte de consiliu județean sau primar. Or nocivitatea și corupția acestui sistem vin tocmai din imixtiunea liderului politic în problemele executivului căruia încă nu i s-a lăsat niciodată libertate deplină. Chiar de-ar fi să exemplificăm numai acțiunea „bani pentru partid”.
Recent, însă, Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD, a depășit tot ce se știa până acum: întors din concediu, a luat frâiele partidului mai hotărât ca niciodată și a început să-i cheme la ordine pe miniștri, ba chiar să-i amenințe cu demiterea, iar prim-ministrul Victor Ponta a ajuns o simplă marionetă menținută la Palatul Victoria nu se știe cât timp și în ce scop.
Totodată, a anulat dintr-o vorbă ditai sesiunea parlamentară extraordinară dedicată analizei și aprobării Codului Fiscal și altor puncte ale ordinii de zi fără ca procedurile destul de complicate în acest caz să mai fie respectate. Că nici aleși, nici presă nu au făcut cine știe ce scandal pe tema asta s-a văzut. Va fi fiind din cauza vacanței sau a căldurii toropitoare?
Paradoxal este că Liviu Dragnea dorește un PSD foarte puternic și nu vede altă cale decât să mute în Kiseleff centrul puterii executive, acțiune aflată în curs. Așadar, mizează pervers pe un câștig electoral obținut prin slăbirea propriului guvern și a prim-ministrului en titre. Avantajul, iluzoriu desigur, ar fi că astfel partidul ar putea crește în sondaje, condiție obligatorie a câștigării alegerilor de anul viitor.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: