Un congres, două congrese…

Zilele trecute, mai-marii PSD au considerat că a venit timpul să organizeze și ei un congres, că nu mai avuseseră așa ceva din 2013, când fusese reconfirmată echipa actuală de conducere Ponta-președinte, Dragnea-președinte executiv, echipă aleasă la precedentul congres din 2010. Atunci în 2013 Ponta a fixat jaloanele activității viitoare de partid: „Ne odihnim, sărbătorim, pansăm orgoliile și de luni suntem din nou la treabă, guvernăm România”. Fără să ne spună și nouă, poporenilor, în ce constă „treaba” aceea.
Așadar ultimul congres nu a stabilit cum va fi guvernată România, nu a adoptat vreun program fezabil de guvernare și nu și-a reînnoit nici măcar ideologia, de aceea Victor Ponta și Guvernul PSD au făcut și ei ce-au știut și au putut: au luptat cu Traian Băsescu până la epuizarea mandatului acestuia și apoi și-au încins armele în campania electorală prezidențială, încât n-a mai rămas și timp pentru o guvernare de tehnocrați, cum se lăuda recent.
Or atributul esențial al unui partid de guvernământ ar fi fost să-și fixeze niște ținte, jaloane, politice, economice, sociale, cultural-educaționale și internaționale, în funcție de care activitatea fostului și viitorului organ de conducere să poată fi evaluată în baza unor repere sociologic măsurabile, iar foștii lideri să fie și ei apreciați pentru realizările mandatului lor sau să fie criticați, eventual sancționați, dacă au greșit. Căci activitatea unui partid serios nu se poate baza pe vorbe și povești.
Fiindcă, până la urmă activitatea un partid este important numai în măsura în care răspunde unor comandamente naționale și sociale. În caz că bătălia internă de partid se dă preponderent pe funcții și interese de grup, respectiva formațiune își pierde calitatea de partid, devenind o oaste mobilizată la ordin, precum „poporul PSD”, sau o mafie, o gașcă, un clan al cuiva interesat să monopolizeze puterea politică în scopuri fără legătură cu buna guvernare.
A schimbat cu ceva percepția publică anunțul că PSD va avea un nou congres pe 11 (18) octombrie, a.c.? Nici vorbă: până acum au apărut în spațiul public doar următoarele puncte ale ordinei de zi: ce facem cu Ponta, programul de alianțe al partidului aflat la guvernare și alcătuirea listei de candidați la viitoarele alegeri parlamentare și locale din 2016. Nimic despre guvernare, nimic despre prioritățile guvernului, ale majorității de guvernământ, în afara menținerii cu orice preț la Palatul Victoria… În schimb, apar mesaje cu mărețele realizări ale prim-ministrului Victor Ponta, fostul lider al PSD: cică în 3 (trei) ani întrecem Cehia…
Să nu vă închipuiți cumva că pe la alte partide congresele vor fi fiind seminarii de ideologie și doctrină, dar măcar respectivele întruniri periodice își reactualizează statutul, își reafirmă apartenența la o ideologie, o motivează, completează, adaptează, votându-se chiar și programe, proiecte politice și abia ultimul punct îl constituie descărcarea de sarcini a foștilor lideri și a fostelor birouri, comitete de conducere ca abia în încheiere să se aleagă noul leadership.
O altă situație, în opinia mea, de neînțeles, este prognozata atitudine de protejare a membrilor cu condamnări în prime instanțe, cu dosare penale sau de integritate și incompatibilitate, situație întâlnită, mai rar, ce e drept, și la alte partide. Ei, bine, solidarizarea cu respectivii penali sau compromiși, înscrierea lor pe listele de candidați demonstrează o politică proastă de personal, iar costurile electorale pot fi uriașe.
Deoarece e greu de presupus că un partid cu o asemenea structură uriașă teritorială, cu organizații atât de puternice nu dispune la ora actuală de membri valoroși și competenți care să ia locul penalilor. Cramponarea de aceiași cai bălani face din PSD un partid nefrecventabil pe plan internațional și mai ales european, ceea ce-l va duce la izolare și pe plan intern.
În concluzie, introducerea în statut și respectarea cu strictețe a criteriilor de competență și integritate le-ar putea degreva listele electorale viitoare de lestul greu de aruncat altfel peste bord al celor ce trag partidul în jos. Nu știu dacă va fi sau nu va fi mult clamata curățenie, dar scena politică are nevoie de echilibru între dreapta liberală și stânga social-democrată.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: