PSD – de la democrația originală la democrația maximă

După coborârea lui Victor Ponta de pe cel mai înalt soclu al social-democrației românești, problemele cu leadershipul partidului au răbufnit în spațiul public, iar, cu trecerea timpului, lucrurile se tot complică: dacă Ion Iliescu a promovat conceptul de democrație originală, Liviu Dragnea pășește voinicește spre democrația maximă, adică una care nu s-a mai văzut. Or cu așa ceva nimeni nu se mai împăunase până acum, nici la noi, nici aiurea.
Cum se explică pacea pogorâtă asupra PSD pe vremea lui Ponta? Nu avem decât două variante de răspuns: 1. partidul făcea politică doar prin reprezentantul său, fără crâcnete și scâncete, 2. membrii de partid erau înregimentați în oastea PSD, luptând umăr la umăr pentru a îndeplini sarcinile venite de la liderul suprem.
Dar, se cuvine mai întâi să aflăm cam ce înțelege actualul interimar al partidului de guvernământ prin democrație maximă: liderul PSD trebuie ales de toți membrii de partid printr-o participare conștientă la un scrutin intern de la bază la vârf. Ținând cont că Liviu Dragnea e singurul candidat, semnătura pe buletinul de vot va fi în fapt un contract de loialitate, fiecare membru aflându-se înafara partidului în caz că nu este de acord cu șeful de partid. Avantaje? Nimeni nu va îndrăzni să critice eșaloanele superioare, iar pe Dragnea, nici atât.
E clar. Am văzut filmul acesta 45 ani: „democrație maximă”, adică revenirea la principiile și normele care au jalonat munca de partid în întreaga existență a PCR: mai întâi liderul suprem era votat în organizațiile de bază, apoi în cele orășenești și comunale, în cele județene, iar pe plan național alegerea se transforma într-un spectacol faraonic-grotesc de cântece omagiale și mitinguri înălțătoare. Secretarul general al PCR era aclamat ca vechii împărați bizantini de către trupele loiale, iar chipul său apărea pe postere cât un bloc cu 10 etaje. Spectacol care ținea 2-3-4 luni, că-ți venea să-ți iei lumea în cap.
Îmi veți reproșa că Liviu Dragnea nu a fost singurul candidat, că au mai existat și alții care ar fi dorit să-și măsoare puterile cu acesta, dar statutul PSD pune anumite criterii și condiții pe care ceilalți nu le îndeplineau. Nu știu cine a creat acest statut, știu doar că el a fost aprobat de Congres, așadar e legal. Că autorii statutului nu s-au putut despărți de vechile cutume ceaușiste e clar. Numai atunci exista un singur erou între eroii neamului, așezat între voievozi, iar România avea un singur fiu-părinte al națiunii și o singură fiică-mamă a întregului popor. Lor li se dedicau omagii zi și noapte. (Voi repeta lucrul acesta până când cei tineri vor înțelege că democrația nu pică din cer și nu vine de la sine!)
Numai că, pe vremea curților bizantine, oștile în frunte cu generalii lor se mai răsculau împotriva împăraților, dar acum pesediștii par a-și fi regăsit temeiul existenței: mereu au ascultat de lideri puternici ca Ion Iliescu ori Adrian Năstase, iar acum sunt convinși că partidul lor va învinge toate greutățile, dacă-l vor avea în frunte pe Liviu Dragnea. Le dă sentimentul de forță, iar faptul că e singurul candidat înseamnă că el este alesul. Și ce dacă are dosar? El comandă. El are dreptul să-i judece.
Să judece inclusiv activitatea Guvernului și a prim-ministrului. Guvern și prim-ministru care trebuie să dea seamă la partid, la partid aflându-se Liviu Dragnea. Așadar și Guvern, și prim-ministru vor rămâne la Palatul Victoria atât timp cât va crede de cuviință Liviu Dragnea cu Poporul PSD, cu Oastea PSD, adică cu Partidul său care, iată, e din nou „în toate cele ce sunt”. De altfel, cam de multă vreme activitatea de partid și aceea de guvernare deveniseră una, așa că trendul va fi păstrat.
Ceea ce e mai greu de înțeles este ce legătură există între rândurile de mai sus și democrația maximă. Evident, niciuna. O găselniță ca și democrația originală iliesciană. Numai bune de aburit lumea. Nu că ar fi singura scăpare a liderilor social-democrați, fiindcă totuși un Congres ar avea de actualizat ideologia și doctrina, ar avea de aprobat niscaiva proiecte și programe pentru perioada următoare… Poate data viitoare.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: