Consecințele dezinformării

Ca niciodată în ultimii ani, am trăit pe propria piele consecințele dezinformării, ale unei proaste comunicări oficiale apropo de refugiații / migranții care au năvălit peste liniștea și bunăstarea Europei civilizate, iar aceste consecințe au influențat nu doar atitudinea populației, ci și decizia politică la cel mai înalt nivel.
Nu că ar fi pentru prima dată când serviciile publice de informare a cetățenilor și instituțiile statului lasă la voia întâmplării prezentarea faptelor, dar acum s-au născut monștrii manipulărilor de tot soiul, iar tânăra noastră democrație nu a fost și încă nu este pregătită să contracareze efortul atâtor pescuitori în apele tulburi ale politicii și ale fenomenelor migraționiste.
Veți spune că profitorii proastei informări și ai dezinformărilor sunt ca de fiecare dată unii politicieni, numai că fără mass-media interesate de rating și fără populația incapabilă să despartă adevărul de minciună, așadar ușor de manipulat, pescuitorii ar fi rămas cu plasa goală. Nici vorbă. Recolta a fost bogată: au câștigat puncte electorale importante fundamentaliștii religioși, antieuropenii sau scepticii și apărătorii oportuniști ai naționalismelor primitive.
Din păcate, atât naționalismul cât și fundamentalismul vor constitui temele recurente ale anului electoral 2016 în dauna priorităților politice ale momentului: necesitatea stringentă a bunei guvernări, dezvoltarea mai puternică a economiei, a societății și a civilizației, integrarea de facto în UE, inclusiv în spațiul Schengen, adâncirea relațiilor cu Republica Moldova și îmbunătățirea performanțelor politicii noastre externe.
Așadar viitorii candidați se vor bate nu pe dezvoltarea economico-socială a României și a localităților natale, nu pentru administrație, educație și sănătate de calitate, ci pe spaime și îngroziri de tipul: Islamul și-a infiltrat extremiștii în Europa, așteptând doar semnalul să o ocupe, să ne pună apoi să jurăm credință lui Allah, să purtăm burca, în caz contrar așteptându-ne execuția sau lapidarea în piața publică. Bisericile noastre milenare vor deveni moschei, credincioșii vor deveni jihadiști, singura lege fiind Sharia. În loc de viitor civilizat, înapoi la fundamentalismul religios.
Cui nu-i vine a crede n-are decât să acceseze mulțimea blogurilor și a site-urilor antiislamice apărute ca ciupercile după ploaie. Prin ele, prin citarea lor în spațiul public, prin studiouri TV, revin spaimele și nenorocirile trecutului, se agită din nou flamura bătăliei medievale, nu doar a lui Ștefan cel Mare, cu Islamul, luptele cu păgânii având după noii corifei doar aspectul războaielor religioase, nicidecum pentru suveranitate și independență.
Televiziunile și apărătorii neamului își încontrează sabia credinței autohtone cu glasurile tot mai slabe ale rațiunii. Unde se va ajunge prin exacerbarea spiritului religios și naționalist în altă parte decât la confruntări sângeroase, așa cum s-a întâmplat întotdeauna? Cum e posibil ca două secole de cultură și civilizație să fie șterse cu buretele?
Prins între campania de presă și evoluția greu de anticipat în plan european, președintele Iohannis l-a mandatat pe Gabriel Oprea, ministrul de Interne, să susțină în JAI decizia CSAT, o decizie discutabilă, devenită imediat caducă, aceea de a primi un număr limitat de refugiați. Din fericire, a înțeles, cam tardiv, că imperativele UE sunt altele, că numărul imens de migranți are nevoie de cazare imediată, așa cum au procedat Germania, Franța… și a revenit asupra deciziei controversate, acceptând noile cote repartizate.
Dar populația rămâne în starea de confuzie provocată de informația deficitară și diverși agitatori, cărora li s-a raliat și fostul președinte Traian Băsescu, dornic să-și promoveze partidul de suflet, PMP. Mai sunt și alte formațiuni flămânde după voturi cu orice preț. Să nu știe despre ce este vorba fostul posesor a două mandate prezidențiale sau o face cu bună știință, în dispreț față de adevăr și față de cetățeni?

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: