Resuscitarea PSD

Cele două etape ale Congresului Național al PSD au fost gândite ca o puternică lovitură de imagine, ținând cont că, după retragerea lui Victor Ponta de la cârma social-democrației românești, partidul scăzuse în sondaje, iar noului leadership trebuia să i se creeze un culoar mediatic favorabil. Majoritatea de guvernământ se resimte după o lungă și discutabilă prezență la Palatul Victoria, perioadă în care mesajele sale nu mai produceau cine știe ce efecte în spațiul public. De demonstrat.
De obicei, congresele partidelor se desfășoară periodic, fiind necesare pentru clarificări ideologic-doctrinare și pentru primenirea activului de conducere. Surprinzător, însă, PSD nu și-a propus nici una, nici alta. Faptele ne demonstrează că formațiunea de stânga nu se mai îngrijește demult de ideologie, iar după alegerea interimarului Liviu Dragnea, membrii de partid nu aveau altă alternativă decât reconfirmarea acestuia în funcția supremă.
Ceea ce a creat un deficit uriaș de imagine, deficit ce trebuia rapid corectat. Așa s-a născut ideea sufragiului „universal” care să reactiveze întreg poporul pesedist, să trezească din letargie energiile și bazinul electoral de stânga, bazin tot mai sărac din pricina asocierii necazurilor guvernării cu fostul lider pesedist, Victor Ponta. Strategia a fost gândită probabil de sociologul Vasile Dâncu, cel ce se ocupă de foarte mulți ani din interior de oficiul de consultanță politică.
Cu atât mai mult cu cât o asemenea activitate menținuse la putere fostul partid comunist înainte de 1989: de fiecare dată realegerea lui Nicolae Ceaușescu în fruntea PCR trebuia să stârnească o efervescență politică națională și „emulație creatoare”, ba chiar se încerca și internaționalizarea alegerii prin mesajele de susținere din partea secretarilor generali ai partidelor frățești.
Numai că, punând în operă stratagema tovărășească de alegere a liderului național, așa cum stabilise Congresul din 2010, social-democrația românească nu reușește nici acum o lovitură de imagine, cu toate sforțările mai-marilor PSD, ai televiziunilor și ale jurnaliștilor de casă. Din contra: până și „bătrânul edec”, Ion Iliescu observă că și „Ceaușescu încercase cândva să facă un fel de recensământ național. Ca toți să voteze, de la oraș și sat, pentru tovarășul Ceaușescu”.
În concepția organizatorilor, „votul universal” la alegerile interne trebuia să readucă stânga românească în prim-plan, să capteze atenția spațiului public pentru câteva săptămâni bune. Numai că evenimentele reflectate în emisiunile de informații ale televiziunilor nu au degajat impresia de forță și unitate a partidului, ci au demonstrat că Liviu Dragnea, în același timp și organizator, și beneficiar, cum stă bine unui pesedist de frunte, și-a verificat tehnicile și procedeele de mobilizare a structurilor de partid pentru a scoate oamenii la vot. Iar metodele sale au dat rezultatele scontate, ca și altă dată: peste 81% participare și peste 96% voturi pentru el însuși. A fost, cred, o bună repetiție pentru alegerile parlamentare și locale de anul viitor.
În asemenea situații, Opoziția primește de obicei vânt nesperat în vele. Nu și în cazul nostru. PNL a stat deoparte sau a tăcut complice(?), cele câteva voci n-au trecut de ecran, iar liderii și-au permis un week-end tihnit și prelungit. Noroc cu pesediștii înșiși care n-au reușit să provoace un eveniment de presă prea grozav, noroc cu reporterii și realizatorii emisiunilor TV care au insistat până la lehamite să obțină luări de poziție de la participanți și de la adversari, noroc cu plictisul și stereotipia discursurilor pesediste.
Ei bine, dacă PSD a sperat că va obține o gură de oxigen (mediatic) după o asemenea desfășurare de forțe și cheltuieli inutile de fonduri, gură de oxigen absolut necesară pentru menținerea lui Victor Ponta încă un an la Palatul Victoria, a primit în schimb critici severe pentru revenirea la principii demult apuse, pentru menținerea unui condamnat penal ca lider și pentru inutilitatea votului „universal”. În plus, fanfaronadele și șmecheriile telegenice ale prim-ministrului, căutat insistent de presă, n-au reușit să salveze nici măcar aparențele. Q.e.d.

Petru Tomegea

Anunțuri

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: