De ce politicienii noștri se feresc de ochii lumii

Cu siguranță veți face ochii mari la titlu: în timp ce platourile televiziunilor sunt pline de politicieni care, zi și noapte, ne arată cât de puternici sunt ei și cât de slabi, adversarii, declarațiile lor făcând agenda de presă a partidelor, s-a găsit cineva să spună că lipsa transparenței e modul lor de viață. Din păcate, câteva instituții publice le-au dat apă la moară făcând același lucru. De demonstrat.
Din ’90 încoace, toți președinții și prim-miniștrii noștri știau ce se întâmplă cu banul public, vedeau cu ochii lor și ai SRI că aproape 40% din bugetul național este drenat către afaceri particulare, dar au tăcut mâlc. Pe Emil Constantinescu l-a învins „sistemul” sau mai degrabă l-a dat deoparte fiindcă n-a tăcut, n-a acceptat, a scris în cărți cum se fură, ba a dat și nume, dar nu s-a întâmplat nimic. Ceea ce era de așteptat.
Nu a știut Ion Iliescu de devalizarea Bancorex și a altora în mandatul său? Înseamnă că SRI nu și-a făcut datoria, ceea ce nu cred. Nu a știut Traian Băsescu de tunurile date banului public de unii din oamenii săi, așa cum ies ele acum la iveală din dosarele penale? Percepția mea și a altora este că și SRI, și principalii demnitari au știut. De ce n-au ieșit în public să denunțe jaful, făcându-se că nu văd? De ce n-au intervenit să curme tragedia acestei fărădelegi?
Au tăcut deoarece toți erau conștienți că politica în general e scumpă, iar politica românească, în ineficiența ei, e de multe ori mai scumpă. Doar pașoptiștii au făcut-o pe banii lor. Iar la politică nu se poate renunța, fiindcă ține de conducerea statului, de democrație. De ce e mult mai scumpă politica românească decât oriunde pe globul pământesc? Fiindcă acționează aceleași legi nescrise: prada se împarte jumătate la partid, jumătate în buzunarul propriu. Mai sunt și cei ce și-au investit banii în partide, formațiuni, campanii electorale sau mediatice, dar ei și-au înzecit și însutit investiția. Știți pe cineva care i-a pierdut? Poate Ion Rațiu.
Logica e foarte simplă: nu s-ar fi putut devaliza în așa măsură banul public dacă tărășenia nu ar fi fost anume încurajată fie prin inexistența unui cadru legal, fie prin laxitatea acestuia. Iar grandomania cheltuielilor, ingeniozitatea spoliatorilor se văd din luxul campaniilor electorale, din mărimea conturilor, adesea offshore, ale inițiatorilor și ale organizatorilor, din averile făcute peste noapte, averi care într-un stat de drept autentic nu pot fi posibile.
Paravanul acestor jafuri o constituie tocmai lipsa transparenței și pentru ca malversațiunile să nu iasă la vedere s-a dat o lege a comisionării, lege bună în felul ei, dar care le-a dat idei: numirile se fac în funcție de capacitatea de finanțare a candidaturii și a activității de partid. Analizați atât organizarea vieții de partid cât și a campaniilor electorale și veți vedea un dezmăț al fondurilor imposibil într-o societate așezată pe baze juridice temeinice.
Și fiindcă afirmațiile de mai sus au nevoie de acoperire, să cităm la întâmplare: afișe și bannere foarte luxoase și scumpe împânzite pe toate gardurile, clădirile, inclusiv pe containerele cu gunoi, articole publicitare în presa din țară și de peste graniță, apariții televizate repetate până la enervare și plictis, că nu-ți mai vine să deschizi televizorul, coloanele de zeci de mașini de partid stârnind praful pe ulițele satelor și ale orașelor, întruniri faraonice cu zeci de mii de participanți aduși cu autocarele din toată țara, precum aceea de pe fostul stadion 23 August a candidatului, culmea! social-democrat, iar lista ar putea continua la nesfârșit căci imaginația politicianului e ieșită din comun în materie de păcălit populația.
Mai adăugați dumneavoastră întreținerea a nenumărate sedii de partid, cele mai multe luxoase, cu scheme de personal și utilități mult supradimensionate, pe care, oricât le-ai căuta, nu le găsești în democrațiile occidentale, cu mașini de lux la poartă, cu șoferi și servitori, simboluri ale puterii politicianului nostru.
Acum înțelegeți de ce tac complice principalii lideri, de ce politica aceasta se ascunde de ochii lumii? Fiindcă au beneficiat de ea și nu trebuie să se afle.

Petru Tomegea

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: