PSD a mai bifat un Congres

După câtă agitație a liderilor a stârnit ultimul congres al social-democraților, m-aș fi așteptat ca el să rezolve toate controversele legate nu doar de leadership, ci și de necesitatea reformelor interne într-o formațiune politică bântuită de dosare penale. Din păcate, acest partid de stânga, care s-ar dori unul de mase, pe lângă că nu a generat niciun fel de așteptare în rândul masei de alegători sau în propriul bazin electoral, nu a reușit să inițieze nici reforme în privința ideologiei sau a programului de guvernare, nici al organizării interne. A rămas cum a fost: un lider național cu puteri supradimensionate, lideri județeni de baronia cărora nu s-a atins nimeni. De demonstrat.
La o primă vedere, agitația a fost provocată și întreținută doar de televiziunile de casă și de însuși Liviu Dragnea, care, deși candidat unic, a fost ales prin formula votului universal și cică avea nevoie de reconfirmarea a 4500 de participanți la Congresul Național. Împreună cu activiștii prezenți în studiouri zi de zi, a încercat o lovitură de imagine prin aglomerarea spațiului public cu date despre componența noilor organe executive și numărul uriaș al participanților. E cam puțin.
Nici vorbă de concurență pe programe, iar ideologia și doctrina social-democrației românești, asumarea stângii europene au constituit o miză doar declarativă, de aceea au rămas la latitudinea liderilor, ca și cum partidul ar fi o gașcă de interese. Gașca lui Liviu Dragnea. Observația a fost subliniată și de fostul președinte, Ion Iliescu, dar și de jurnaliști, analiști de mai multe săptămâni.
Așadar, partidul nu s-a rupt de trecut și vom vedea mai departe același PSD nereformat, care va fi condus încă după învechite cutume și va guverna țara tot după programele stabilite în 2012 împreună cu PNL pe vremea defunctei USL. De remarcat că partidul navighează în continuare în siajul vechii coaliții, mai mult în virtutea inerției, decât prin voință proprie. Așa explicându-se mixajul între politicile de dreapta și cele de stânga ale Guvernului Ponta.
Unde sunt profesioniștii aduși de noul val la vârful PSD? Unde sunt intelectualii, scriitorii, artiștii pe care și i-ar fi dorit Ion Iliescu? N-au răspuns la apel. Fiindcă abia atunci când vor năzui elitele culturale spre social-democrația românească, abia atunci se va putea spune că avem un partid modern, european. Deocamdată nu prea sunt semne.
Pe deasupra, recentul congres a stârnit el însuși controverse: ca să-și piardă eticheta de continuator al PCR, și-au cerut iertare poporului român pentru suferințele îndurate în aproape jumătate de secol de comunism. Cred că ar fi dat mult mai bine dacă PSD ar fi venit spăsit în fața națiunii și și-ar fi cerut iertare pentru guvernările dezastruoase de după 1989, pentru jaful averii publice, pentru înșelarea speranțelor populare în acești 25 ani.
Din contra, prim-ministrul Victor Ponta se laudă cu succese răsunătoare nu numai în propria guvernare, considerând că în acest sfert de secol social-democrații au mers din succes în succes. Din păcate, deși mi-aș fi dorit să fi fost așa, lucrurile stau pe dos: nu au reușit după revoluție să facă o tranziție echitabilă și la timp către democrație și statul de drept, bunul cel mai de preț al României, pământul nu s-a întors, general vorbind, la vechii proprietari, ci la clienții de partid și la șmecherii tranziției, economia românească nu a reușit să apropie de Occident nivelul de bunăstare a populației.
A doua lovitură este doar în imaginația lui Liviu Dragnea care, sătul de atacurile adversarilor asupra poziției baronilor locali, a obținut decizia ca aceștia să nu mai facă parte din structurile centrale de conducere. În consecință, vrea să ne vândă gogoașa că, gata, de mâine nu mai are social-democrația noastră baroni.
Ar fi fost bine să nu mai aibă, dar această formulă nu le va diminua cu absolut nimic puterea economică și de decizie locală: partidul va rămâne al fel de unit în jurul lor, iar votul în Consiliile județene și locale va fi la fel de bine dirijat. Cât despre scoaterea din prezidiu a lui Ion Iliescu, să avem iertare, dar din politică nu-l va putea scoate nimeni.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: