Victor Ponta revine în forță…

Nu va fi neapărat vorba despre fostul prim-ministru, ci despre presă, mai exact despre formatorii de opinie și jurnaliștii care s-au ocupat de promovarea personajului nostru și care, după plecarea acestuia de la Palatul Victoria, au rămas pe dinafară. În consecință, inventează știri din te miri ce și le așază sub titluri bombastice cu scopul de a avea cui să slujească mai departe. Nu e presa câinele de pază al democrației?
Nu că ar fi o noutate ori unicul caz, dar mă așteptam ca revenirea tânărului politician, compromis pentru unii, dar de viitor pentru alții, să țină de o anume normalitate. De pildă, să vină în spațiul public cu un proiect nou de stânga, cu un program reformator, să caute aderenți printre colegii de partid și de parlament, să adune o masă critică și să nu se lase până nu îl pune în operă. Nu scrie așa în orice manual de politică?
Ei, bine, degeaba scrie în manualele de științe politice, deoarece Victor Ponta face ceea ce știe el mai bine, ca și alți politicieni „de succes”: a învățat să puncteze doar la capitolul imagine, foarte șifonată în ultimele luni. Cât despre schimbarea cursului activității sale de „fost”, să recunoaștem că nici nu poate fi vorba și nu știu dacă timpul îi va fi un bun sfătuitor. Și mai trebuie spus un lucru ținând de comportamentul mulțimilor: când un personaj politic pică dintr-o funcție înaltă, imaginea publică i se prăbușește, iar revenirea e o foarte rară excepție, nu regulă.
Pentru exemplificare, nu aveți decât să urmăriți evoluția altora în aceeași situație: Victor Ciorbea, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Gigi Becali, Dan Diaconescu… a căror revenire era dată ca sigură. Din păcate, niciunul nu a reușit să se reinventeze, să redevină o miză politică, mesajul lor inițial epuizându-și conținutul. Neînstare de nimic nou, de gât cu piatra de moară a recentelor eșecuri și a acuzațiilor de corupție, încercările lor au fost zadarnice.
Priviți și meditați la soarta altui personaj din aceeași categorie, Traian Băsescu, și veți înțelege că revenirea, nesigură, cere sacrificii nu doar de timp și relații, ci și efort de concepție. E nevoie de discurs tenace, pe teme pe care electoratul vrea să le audă, iar aici este încă de nedepășit. Intervențiile sale aproape zilnice, atacurile la adresa celor mai importante ținte, chiar dacă nu construiesc absolut nimic pentru viitorul României și bunăstarea generală, par să aducă un plus de imagine pentru sine și pentru partidul său. Deocamdată.
Nu știu aceste lucruri oamenii de presă care s-au angajat trup și suflet să lupte pentru cauze pierdute precum Victor Ponta? Își fac iluzii că demersul lor e altfel și va fi încununat de succes? Sau au o înțelegere cu respectivul personaj, cu partidul său? Întrebările sunt firești deoarece, la o analiză atentă, se constată că respectivele articole de presă și emisiuni TV au rating-uri nesemnificative, deci pierderile patronatelor media sunt disproporționat de mari în comparație cu câștigurile.
Așadar unde va fi fiind forța de care fac ziariștii vorbire? Care să fie noima demersului lor jurnalistic, alta decât aceea de a nu-și pierde stăpânul? Fiindcă postările pe FB ale fostului lider PSD sunt de aceeași factură ca dinainte de demisie, postări rămase fără absolut niciun ecou, în afara celor de care am amintit.
Tot presa acuză mocirla politică în care se zbate societatea românească, deși ea însăși nu stă departe de această mocirlă. Și apoi, nu întreaga societate se ocupă cu politica, ci doar politicienii, numai că mare parte din jurnaliști și-a uitat menirea de a informa corect populația, de a forma și cultiva modele și caractere, de a folosi o limbă clară și frumoasă…
Or această atitudine a dus la promovarea atâtor nonvalori, a unor inși nereprezentativi care nu știu și nu vor să facă altceva decât politica propriului interes. Iată au ajuns să-și acorde cu un cinism ieșit din comun privilegii, pensii uriașe, în dispreț față de mandatul primit de la alegători.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: