2015 – un an cu dus-întors

Al 26-lea an de la revoluție încoace nu mi-a adus cine știe ce bucurii, dar mi-a confirmat că metehnele noastre politice au rădăcini adânci, iar debarasarea de ceea ce ne ține pe loc de un sfert de veac încă nu e posibilă. Și asta din pricina caracterului duplicitar al partidelor care își fac publicitate pe toate canalele că vor reforme, dar când să treacă la treabă nu se poate să nu apară ceva care le ține pe loc. Așadar am pornit la drum cu ceva însuflețire, însă ne-am răzgândit și ne-am întors de unde am plecat. De demonstrat.
E bine că în 2015 am pornit cu președinte nou, deosebit de tot ce am avut până acum, venit la Cotroceni cu un mesaj clar de schimbare, dar sprijinul convingător al elitelor politice și intelectuale a lipsit. Din contra, n-a fost zi ca echipele de zgomote ale adversarilor, neîmpăcați cu pierderea alegerilor, să nu-i tragă preșul de sub picioare. Ceea ce nu înseamnă că, fără aceste piedici, un președinte singur ar fi putut să facă minuni peste noapte.
Dar, evident, să nu descriem totul în negru căci anul trecut ne-a adus și satisfacții: economice, cu care s-au împăunat fostul prim-ministru, Victor Ponta, guvernul și partidul său, creșteri ale nivelului de salarizare, unele încă nepuse în operă. Partea cea mai încurajatoare însă vine de la justiție și, mai ales, de la DNA: deocamdată sunt singurele acțiuni pentru asanarea mediului politic și de afaceri, singurele care continuă bătălia cu flagelul grav al corupției.
Probabil de aceea PNL mai întâi și apoi PSD și-au stabilit spre sfârșit de an criterii mai clare de selectare a candidaților pentru viitoarele alegeri, așa-numitele decaloguri, prin care încearcă să bareze calea corupților și a compromișilor către vârful puterii. Dar, din ce se vede până acum, există o rezistență cumplită din partea baronilor și a mediilor politice la reguli și curățenie și nu este mult până când acțiunea respectivă va eșua. Mi-ar plăcea totuși să mă înșel.
O experiență interesantă pare să fie guvernul de tehnocrați al lui Dacian Cioloș. Pentru prima dată s-a reușit în fapt decuplarea directă a clientelelor politice protejate de trecutele guvernări și îndepărtarea clanurilor de sugative la bugetul statului. Indirect, însă, se poartă negocieri cu reprezentanții partidelor, dar centrul de greutate al acestora s-a mutat la Senat și Camera Deputaților deoarece actualul prim-ministru și-a impus ca regulă revenirea la relațiile constituționale între Executiv și Parlament pe baza unei transparențe totale. Să sperăm că jocurile politice cu care am fost obișnuiți de către guvernele anterioare se vor topi în negura vremii ca un vis urât.
Cu atât mai mult cu cât alcătuirea unor majorități în jurul unor personalități de tip Victor Ponta-Ilie Sârbu, Gabriel Oprea, Călin Popescu-Tăriceanu s-a bazat pe traseism, politicianism și eludare a principiilor, a relațiilor corecte între formațiuni și între liderii acestora, mai cu seamă când era vorba de asaltul procurorilor asupra aleșilor corupți.
Da, avem președinte și guvern nou alcătuit din personalități necompromise și competente pe felia fiecăruia, dar cu partide nereformate mare brânză nu va fi. Decalogul condițiilor care trebuie să aducă în prim-plan oameni politici noi, competenți și cinstiți în fruntea partidelor încă nu dă rezultatele scontate. Cei vizați se țin cu dinții de poziții și funcții, nici vorbă să facă pasul înapoi. Deci ce a fost va mai fi.
Fiindcă iată ultima parte a anului, mai cu seamă după legitimarea parlamentară a Guvernului Cioloș, ne-a întors în punctul de plecare. Căci majoritatea de guvernământ PSD-UNPR-ALDE primise lovitura de grație prin demisia fostului prim-ministru Victor Ponta și a guvernului său, iar acum se răzbună pe noii guvernanți. Așa că s-a apucat să sugrume noul Executiv prin creșterea peste noapte a cheltuielilor bugetare, inclusiv după aprobarea și promulgarea Legii Bugetului: nu altceva vizează indemnizațiile și pensiile pentru aleși, 10% creșteri salariale, creșterea salariului minim…
Așadar, în loc de o majoritate conștientă de propriul destin, avem una anarhică, fiind prognozate și alte pomeni electorale.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: