Politicienii expirați se visează pe cai albi

Din păcate, discursul public din 2015 s-a axat mai puțin pe performanță politică și performeri, dar s-au consumat energii enorme și tone de hârtie pentru politicieni uzați, expirați, căzuți în dizgrația electoratului. Cine are curiozitatea să facă o statistică a personajelor prezente zilnic în mass-media va rămâne surprins de faptul că în foarte mică măsură se abordează fapte și atitudini ale principalilor actanți politici, decizii ale guvernanților și ale autorităților centrale, în schimb ne lovim pretutindeni și mereu de Dan Voiculescu, Adrian Năstase, Traian Băsescu, Victor Ponta, Elena Udrea, Marian Oprișan, Gigi Becali, Gheorghe Nichita, Radu Mazăre, Nicolae Mischie, Sorin Oprescu, Piedone… Lista e mult mai lungă.
Am putea interpreta gestul comentatorilor, al formatorilor de opinii și al jurnaliștilor pasionați de „foști” ca unul umanitar. În fond, sunt personaje publice care cu ani în urmă au fost în serviciul public și ar merita poate oarece recunoștință în funcție de strădanie și rezultate, dar, la o repede privire, se observă că nu despre asta e vorba, ci despre reșaparea imaginii respectivilor și pregătirea publicului pentru revenirea foștilor în prim-plan. De aceea, se dă o mare importanță oricăror amănunte legate de ei, de replicile și reacțiile lor la diferite evenimente.
Ca și cum între timp ar fi devenit de neînlocuit, inși fără de care România și poporenii nu pot face un pas. Ceea ce nu înțeleg este de ce nu și-au folosit înaltele competențe(sic!), inteligența și voința politică pe când erau în funcții, fiindcă în majoritate mai sus-numiții și-au încheiat mandatele în oprobriu public și chiar cu dosare ori condamnări penale.
Să mai spunem că existența politicienilor expirați nu este specifică doar României. Se întâmplă și la case mai mari: François Sarkozy, Tony Blair, George Bush, Gorbaciov… ca să ne referim doar la cele dintâi funcții în stat. Nici în istoria noastră veche lucrurile nu au stat altfel, a se vedea soarta domnilor și a boierilor mazili, a oamenilor de afaceri mofluzi, numai că ideea de a reveni în prim-plan era atunci excepția, nu regula.
Veți spune că nu se pot interzice astfel de manifestări, că, în fond, oamenii sunt liberi să dorească orice, dar v-aș aminti că oricine vine să-și servească patria și semenii cu credință era bine să fi dat dovada unor competențe, calități și caractere, să fi constituit ei înșiși niște modele, altfel se va întâmpla ceea ce s-a mai întâmplat: decizii proaste care afectează viața a 20 de milioane de cetățeni pentru un deceniu, fără altă vină decât aceea că i-au ales, politicieni care și-au adus localitățile și județele la sărăcie, dar cărora le-a crescut averea mai abitir decât vrejul de fasole din basm.
Or aici e vorba de un tupeu nemărginit și orbire pe față: pentru a recâștiga încrederea electoratului, susțin exact ceea ce vor oamenii să audă, scuipă azi ce-au susținut ieri, din susținători declarați ai justiției au devenit dintr-odată apărători ai corupților… Deși în timpul mandatelor și-au agonisit averi uriașe, acum plâng pe umărul sărăcimii promițând bunăstare… Gâdilă sensibilități naționaliste, se dau apărătorii creștinismului, deși n-au intrat în biserică decât la nunți și botezuri… Luptă împotriva islamizării Europei, chiar dacă o bună parte a refugiaților e alcătuită din creștini ostracizați de Daesh…
Li s-au alăturat în bătălia lor pentru imagine figuri compromise din mass-media, li s-au redeschis ușile studiourilor TV unde își petrec veleatul ca în vremurile bune… E clar, năzuiesc iarăși spre putere, își doresc revanșa, dar li-e frică să ne-o spună direct. Este adevărat că e dreptul lor, dar mă intrigă nu doar personajele expirate și tupeiste, cât lipsa de fairplay, de profesionalism și cinste a realizatorilor TV și a jurnaliștilor: nu se poate ca în 2010 să tai salariile cu un zâmbet în colțul gurii, iar acum să te dai mare luptător pentru drepturile omului.
Așadar, în loc de politicieni noi și speranță de mai bine, reșapăm figuri expirate. Pierit-au oamenii de valoare în Țara Românească?

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: