PSD nu există fără baroni

Cu excepția PSD și a mediilor angajate trup și suflet de partea sa, în spațiul public s-a generalizat ideea că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin e nedemocratică: permite selectarea unor politicieni nereprezentativi, votați de mai puțin de 50% dintre alegători, păstrând intact statu-quo-ul actualilor primari și al președinților de consilii județene, al baronilor fără de care PSD nu ar exista. Cu toate acestea, legea electorală a trecut de Parlament și de Curtea Constituțională. Ce e de făcut?
Mai trebuie spus că alegerile corecte și democratice au constituit obiectivul esențial în campania electorală a președintelui Iohannis, iar alegerea primarilor în două tururi de scrutin, punctul principal din programul Guvernului Cioloș în baza căruia a obținut învestitura, cu atât mai mult cu cât era cea mai arzătoare doleanță a protestatarilor după tragedia de la Clubul Colectiv, condiție necesară schimbării clasei politice. Ei, bine, acest obiectiv democratic a fost sacrificat prin cooptarea lui Vasile Dâncu, lider de marcă al social-democraților în guvernul tehnocrat, și prin menținerea în funcții de rang II a activiștilor PSD, toate cu scopul de a obține votul Parlamentului.
Odată cu trecerea pe linie moartă a legii alegerilor primarilor în două tururi de scrutin s-a pus punct pentru cine știe câtă vreme necesității de democratizare a vieții politice românești, iar clamarea perversă a schimbărilor e demagogie curată. Nici vorbă de transparentizarea deciziei politice la nivel național și local, nici vorbă de dispariția jocurilor de culise și a clientelismului politic. Atât timp cât baronii, în marea lor majoritate ai PSD, vor face legea, e clar că alegerile vor funcționa după metode verificate de Liviu Dragnea și Victor Ponta.
Noi ne gândeam că, fiind guvern de altă factură decât una partizană, tehnocrații vor avea mâinile libere să facă tot ce nu s-a putut până acum. Să recunoaștem că acestui nivel înalt de așteptare populară prim-ministrul îi răspunde anulând cerințele străzii, ale populației. Era vorba de schimbarea clasei politice, de tăierea celor 7 capete ale balaurului corupției, iar renunțarea la idealurile străzii va constitui o altă dramă al cărei sfârșit nu e greu de anticipat: fie o cădere onorabilă în urma unei moțiuni de cenzură a PSD, fie o guvernare lipsită de legitimitate și demnitate care va duce la o catastrofă de imagine.
De aceea a fost de neînțeles atitudinea prim-ministrului față de legea alegerii primarilor într-un singur tur: cu actualii baroni care dețin puterea, resursele financiare ale partidului, care repartizează posturi și funcții clientelei și care au grijă să crească o rezervă de cadre după chipul și asemănarea lor, nu sunt șanse reale să se schimbe ceva. Nu așa s-a perpetuat sistemul de 26 ani?
Mai trebuie spus că sistemul acesta feudal vine dinainte de 1989, fiind pus la punct de foștii primi secretari de județ. Ei erau copia fidelă a comandantului suprem, iar în județe nimic nu mișca fără acordul lor. Sistemul a continuat și după 1989, garnisit cu tovarăși de neînlocuit și cu securiștii de rigoare. Or de la revoluție au trecut 26 ani… Mi-e și rușine să tot reamintesc astfel de lucruri.
Ca dovadă că schimbarea nu e dorită, mediile PSD și formatorii de opinie se servesc de manipulare: ba că o astfel de inițiativă e neconstituțională, ba că principiile comisiei de la Veneția nu permit modificări la legea electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri… Noroc de Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale care le desființează minciuna și argumentația antidemocratică. Nici vorbă de așa ceva.
Cert este că, lipsiți de fairplay, social-democrații țin cu dinții de alegerea primarilor într-un singur tur, iar ideea de a-și democratiza viața politică în interiorul partidului nu le convine. Mi-e tot mai clar că PSD se bazează pe acești pioni principali, baronii și clientela alimentată de la bugetul statului, fără de care nu poate exista.
Din fericire, se dezvoltă curentul de opinie favorabil schimbării cărora li se alătură, iată, și președintele, și premierul, iar forțele politice sănătoase devin tot mai puternice. Singurele necunoscute, deocamdată, fiind soluția aleasă pentru ieșire din impas și reacția străzii.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: