Un caz de inconștiență politică

Stânga românească e pe cale să dea o lovitură grea democrației, pregătind pe din dos câștigarea puterii politice prin mijloace la limita legalității. În aceste condiții, mai există un lider luminat care să-și pună întrebarea cum se va putea guverna România în următorii 4 ani fără suport popular sau aventurismul le-a luat deja mințile tuturora?
Evident că fără suport popular nu se poate guverna într-o țară democratică. Iar suportul popular pare deja pierdut de către coaliția de stânga PSD-UNPR-ALDE pentru cel puțin două chestiuni capitale: alegerea primarilor în două tururi de scrutin și Legea privind promovarea demnității umane și a toleranței față de diferențele de grup, supranumită a defăimării, ambele menite să asigure actualei majorități câștigarea abuzivă a alegerilor și amuțirea opoziției. Asta ca să nu mai amintim de pensiile speciale pentru aleși aprobate de aceeași coaliție.
Pentru a vă convinge că nu există suport popular pentru legea alegerii primarilor într-un singur tur și aceea a defăimării lui Dragnea, n-aveți decât să citiți presa, să accesați forumurile și rețelele de socializare, nu și posturile TV năimite cu mercenarii social-democrați. Pe deasupra, n-am găsit luări de poziție nepartizane ale ONG-urilor, ale altor organizații civice, care să susțină respectivele demersuri. Cu atât mai mult cu cât sunt în contracurent cu doleanțele protestelor post-Colectiv.
Momentan, cele două mari forțe politice, PSD și PNL se află într-un echilibru relativ, chiar dacă de partea social-democraților s-au încolonat UNPR și ALDE, partide care nu au fost niciodată confirmate electoral și care singure nu au șanse să acceadă în Parlament. În schimb, folosindu-se de cele două legi în campania electorală, actuala majoritate împreună cu cei peste 500 de primari traseiști aduși cu arcanul prin Ordonanța 55/2014 ar putea câștiga ceva voturi în plus. Nu multe, ținând cont că electoratul din 2016 nu mai e cel din Duminica Orbului, 1990.
Așadar nu este exclus ca, prin procedeele de mai sus, adică punând botniță presei independente, rețelelor de socializare și forumurilor libere pe Internet, un executiv al coaliției de stânga să primească învestitura Parlamentului și să ajungă astfel la Palatul Victoria.
E posibil așadar ca PSD să beneficieze de numărul voturilor în Legislativ, dar să nu aibă și suportul popular necesar guvernării. Asta înseamnă că i se va eroda rapid credibilitatea, în caz că va căpăta-o după alegeri, iar deciziile sale vor fi din ce în ce mai contestate în public sau chiar în stradă. Cu atât mai mult cu cât „strada” deja a dărâmat trei guverne: Boc, Ungureanu și Ponta.
Se îneacă PSD în 2016 cu cele două pietre de moară de gât? Impresia social-democraților este că pot reuși. Dar măsuri hotărâte pentru a intra în campania electorală cu capul sus nu sunt în stare să ia. Deși alegerile locale bat la ușă, situația candidaților este neclară, iar activitatea de lansare a proiectelor și a programelor electorale este inexistentă.
Unde dai și unde crapă: dacă alegerea primarilor într-un singur tur pare tot mai aproape de impunere, împreună cu Legea defăimării care are șanse mari să treacă de Parlament, ei, bine, tocmai acestea le vor asigura liberalilor un avantaj nesperat. Vor avea două teme majore de atac legate de deficitul de democrație și libertate a cuvântului.
Deja pe rețelele de socializare, blogurile, forumurile libere ale presei virtuale… caricaturile, ironiile, batjocura adună zeci de mii de aderenți. Practic, se repetă situația din campania electorală prezidențială când atacurile la adresa „neamțului” Iohannis apropo de lipsa copiilor proprii, de vânzarea altora către străini, de furtul caselor și vânzarea României… au trezit o contrareacție copleșitoare pe Internet care i-a adus peste un milion de voturi în plus. O lecție din care nici Victor Ponta, nici majoritatea susținătoare n-au înțeles nimic.
Iar situația e și mai dramatică după tragedia de la Clubul Colectiv: vom avea în majoritate un electorat frustrat, iar percepția că la noi nimic nu merge se va sparge în capul PSD.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: