Hannibal ante portas!

De obicei nu comentez evenimente politice locale întrucât avem destui analiști care-și fac datoria unii cu seriozitate, alții după cum le dictează conștiința ori interesul. Numai că evenimentele din ultimele zile mă obligă să intervin: planează asupra cititorului prea multe întrebări, confuzii, manipulări, iar partizanatul, înregimentarea de o parte sau de alta a taberelor nu permite degajarea adevărului.
Așadar, Hannibal ante portas! Într-adevăr, intrarea în cursa pentru Primăria Sucevei a deputatului Alexandru Băișanu a stârnit zarvă, spaimă („Șoc și groază!”, titra un post local, n.a.), replieri rapide ale principalilor competitori și ale partidelor susținătoare, dar și reacții dure împotrivă-i din partea unor politicieni, jurnaliști și posturi de televiziune, mai ales locale. De aici și titlul articolului de față, ca aluzie la un fapt istoric binecunoscut din manualele de istorie.
E clar. Această candidatură deranjează statu-quo-ul instaurat după depunerea candidaturii actualului primar, Ion Lungu, din partea noului PNL, și echilibrul creat între cele două formațiuni care-și dispută întâietatea atât la nivel local cât și la nivel național, social-democrații și liberalii. Deranjează din mai multe motive pe care vom încerca să le punem în evidență.
1. Nemulțumit de deficitul de democrație din noul PNL fiindcă gruparea lui Gheorghe Flutur, după ce a negociat de pe poziții de forță fuziunea între vechii liberali și democrat-liberali, a acumulat toată puterea, impunându-și deciziile și oamenii la vârf, deputatul Băișanu a demisionat, nu din vechiul PNL, ci din cel nou, producând o repoziționare a liberalilor get-beget tocmai când se considera că toate piesele au fost așezate la locul lor pe tabla de șah a alegerilor din 5 iunie, a.c.
2. Candidatura sa ca independent(?), deocamdată, deranjează în primul rând șansele actualului primar, care nu mai pot fi la fel de sigure: voturile se vor împărți la doi, după un algoritm încă greu de descifrat, iar alegerile în două tururi de scrutin îi pot crea serioase dificultăți.
3. Le deranjează și pe celelalte formațiuni politice grupate în jurul PSD fiindcă deputatul vine ca un candidat antisistem, beneficiind de nemulțumirile populației atât de guvernarea centrală, cât, mai cu seamă, de aceea locală.
4. În privința mesajului politic electoral, viziunile programatic-ideologice ale celorlalți candidați nu au reușit să treacă dincolo de ecranul televiziunilor locale, iar discursul critic și atitudinea antisistem a deputatului Băișanu vor reaprinde bătălia politică, obligându-i pe ceilalți competitori să-și schimbe tactica de campanie și să atace. Avantajul său este poziționarea de partea nemulțumiților al căror vot negativ îl poate avantaja. Depinde cum îl va gestiona.
5. Principala barieră în calea tuturora va fi aceea a credibilității concurenților și a aderenței cetățenilor la mesajele lor politice. Într-o oarecare măsură, influențele formațiunilor centrale vor putea fi contracarate pe motiv de atitudine delăsătoare, chiar sfidătoare, față de starea economică și socială a județului și a municipiului Suceava. Ceea ce nu e puțin lucru.
Iată de ce șocul acestei candidaturi și spaima celorlalți competitori pe același culoar politic au reușit să impună atenției publice un nou-vechi personaj. Cu ce șanse deocamdată e foarte greu de anticipat din pricina atâtor necunoscute: până la 5 iunie mai sunt peste 3 luni și se mai pot întâmpla multe, cu atât mai mult cu cât nu s-a încheiat perioada depunerii candidaturilor.
Greul abia acum începe căci, pe lângă Hannibal, la poarta cetății mai e ceva: s-a creat un curent de opinie favorabil schimbărilor la vârf, mai ales după tragedia de la Clubul Colectiv, iar candidații vor încerca să se înscrie în acest trend. De aceea, campaniile electorale e normal să fie altceva decât au fost până acum: schimbul de ștafetă trebuie să aducă programe îndrăznețe, candidații și partidele având nevoie de reideologizare ca de aer și apă, iar cetățenii nu vor mai putea fi hrăniți la nesfârșit cu gogoși electorale.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: