Un președinte absent

Televiziunile au revenit la glorioasa epocă Băsescu, semn că tânjesc și acum după acea perioadă: aveau rating, subiectele, temele le erau furnizate de TB gratuit și regulat la ora 18, seară de seară spectatorii adunându-se în fața ecranelor fără niciun efort. Următoarele 24 ore, președintele avea liniște, amuzându-se câte inepții le pot trece prin cap analiștilor și moderatorilor, iar funcționarii statului, inclusiv ai celui de drept, se bucurau de o pauză binemeritată. Au progresat mass-media, România, societatea românească, civilizația și discursul politic azi? Ei, aș!
Au revenit la epoca Băsescu pentru a le crește audiența, dar l-au înlocuit pe fostul președinte cu Iohannis, reîncepând atacurile la președinție cu aceleași acuzații, injurii și jigniri proferate în campania electorală la adresa acestuia de către staff-ul lui Victor Ponta. Vârf de lance și lansator de noi teme și subiecte antiprezidențiale a devenit Ion Cristoiu alături de fostul prim-ministru și comilitonii duo-ului Traian Băsescu – Elena Udrea. Între timp, li s-au asociat și alții.
Dar singura diferență față de respectiva epocă este schimbarea tipului de președinte: a plecat un jucător stăpân peste agenda publică, aflat mereu în căutarea mulțimilor care să-l aduleze, în stare să vorbească ore întregi fără să se întrebe dacă nu cumva rolul întâiului om în stat este altul și a venit un președinte cică „mut”, dar „rață mecanică”, „absent”, însă prezent la serviciu conform programului și participant la o mulțime de întâlniri cu omologi, consilii, adunări, vizite internaționale, unul care se încăpățânează să plece la nevastă după zilele de program și în concediu ca oricare muritor, unul care cică nu e în stare să lege cuvintele în propoziții, dar citește de pe o foaie numai ceea ce are de spus… Nu înjură, nu se răstește, nu se ceartă cu nimeni, nu răstălmăcește vorbele, nu vrea să epateze prin discurs și expresii spumoase… Nimic spectaculos, nimic ieșit din comun, unul ca noi toți, cu bune și rele, normal… Căci vremea salvatorilor, a tătucilor ascultați și atotputernici, atotfăcători și atotștiutori a cam trecut.
Pentru a sublinia cumva defectele lui Iohannis, portretul său e plasat alături de „guvernul meu”, o sintagmă excerptată din context, acuzat și acesta că este străin de idealurile noastre și implantat de ambasadele occidentale și CE, în asociere cu Soros și oculta mondială, cu ceva CIA și Mossad, un guvern cu înalți funcționari „bruxellezi”, complet rupți de realitățile românești…, unul care nu a emanat din realitățile parlamentare, adică din majoritatea pesedistă și de aceea pe democrația românească s-a pus lacăt…
Cât despre includerea într-un astfel de melanj politicianist a lui Carmen Iohannis, „răvășitoarea lui soție”, să o spunem din capul locului că acest demers jurnalistic nu are nimic a face cu deontologia profesională, cu onoarea și demnitatea de slujitor al adevărului, nici cu principiile și legile nescrise ale onoarei, ale bunului simț și ale eleganței de care trebuie să dea dovadă toți cei ce ni se vor modele. În fond, „răvășitoarea” se duce ca majoritatea cetățenilor la serviciu, la care nu vrea să renunțe sub nicio formă, nu a cerut niciun fel de favoruri nimănui, își face datoria de soție a președintelui, nefiind interesată nicidecum de statutul de primă doamnă…
Ceea ce mi-e greu să pricep este miza actualei campanii antiprezidențiale: poate desfigurarea imaginii lui Klaus Iohannis în vederea scoaterii „neamțului” din discuție pentru obținerea unui ipotetic al II-lea mandat și pregătirea terenului pentru altcineva. Te pomenești că Victor Ponta își dorește revanșa! Cu toate că, privind la vârful eșichierului nostru politic, deocamdată nu se degajă nicio personalitate de anvergură, una prezidențiabilă, căci doritori și veleitari, slavă Domnului!
Tocmai de aceea și argumentația de mai sus: mass-media aveau nevoie de un cal de bătaie, iar, dacă nu găsesc unul, și-l inventează. Ceea ce intrigă este faptul că actualul președinte nu are nimic în comun cu Traian Băsescu, ba din contra, este opusul acestuia și pe deasupra încă nu l-a acuzat nimeni de amestec în justiție și cumătrie cu serviciile secrete, nici de fraternizare cu clanuri mafiote.

Petru Tomegea

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: