O campanie altfel?

Cine vrea să dea timpul înapoi, în campaniile electorale de acum 4, 8, 12, 16… ani, va avea o surpriză: activitate intensă a partidelor în localități, presa plină de promisiuni care mai de care, dar și de idei, programe și proiecte, televiziunile, radioul așijderea… Că nu s-a realizat mai nimic din propuneri, că mereu aleșii s-au îndepărtat de alegători, uitând să-i reprezinte, chiar dacă votul este un fel de contract social, asta e altă constatare de ținut minte.
Acum asistăm la o apatie generalizată, partidele făcând rost cu mare greutate de candidați, iar programele, proiectele în baza cărora vor veni să ne ceară votul fie lipsesc, fie par încropite în grabă, din obligație, motiv pentru care entuziasmul ne-a secat cu totul. În schimb, spațiul public este bombardat aproape zilnic cu subiecte grele, prezentate bombastic, după aflarea cărora numai la campanii electorale nu-ți mai stă gândul: ne mor copiii infestați cu E.coli, infecții nosocomiale mortale, 35 miliarde € cărate cu camionul în băncile elvețiene, alte miliarde dosite în Panama Papers, șefa DNA, spionata de israelieni de la Black Cube…
Pe deasupra, și partide, și candidați stau în așteptare înnodați în îndoieli: o lege electorală făcută în favoarea majorității social-democrate și a primarilor în funcție, în pofida voinței electoratului căruia i s-au promis democrație adevărată și reprezentare corectă, așteaptă verdictul în urma unui proces în contencios și, probabil, a unei decizii a Curții Constituționale. Iar în caz că aceasta va fi în spiritul democrației, toată strategia de campanie și de alianțe ale partidelor va fi schimbată pe ultima sută de metri.
Tot pe deasupra, mulți dintre primarii-candidați notorii, mari baroni locali precum Gheorghe Ștefan, Cătălin Cherecheş, Radu Mazăre, Gheorghe Nichita, George Scripcaru şi Romeo Stavarache, Tudor Pendiuc, Andrei Chiliman, Marian Vanghelie, Neculai Onțanu; Cristian Popescu-Piedone, Olguța Vasilescu de la Craiova… se văd scoși din cursă de DNA pentru că au făcut ce-au vrut mușchii lor cu bugetele locale.
Evident că nu pe ei îi plâng, ci pe bieții alegători-contribuabili care cu 4-8-12-16 ani în urmă își puseseră de fiecare dată mari speranțe că localitățile lor vor arăta „ca afară”, că banii le vor fi mai bine chivernisiți, numai că descoperă după atâta vreme înșelătoria, furtul, că preferații lor nu au avut altceva în minte decât interesul personal.
Dacă partidele și candidații nu prea au chef de activitate politică în sensul bun al cuvântului, în schimb, se agită de mama focului în spațiul public figuri triste și trecute precum Victor Ponta, cel ce se laudă cu mărețele realizări ale guvernării sale ca să aibă cu ce-i da în cap lui Iohannis și „guvernului său”, deși dosarele penale scot în evidență cu totul altceva… Se agită și Traian Băsescu, cel ce se socotește în continuare salvatorul României, bombardează cu acuze serviciile secrete și DNA, președinția și guvernul… Ca de obicei, face echipă bună cu Elena Udrea, și ea cu dosare în instanță. Le urmează calea neabătut președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, al doilea om în stat, care în loc să sprijine Justiția, încearcă să o lipsească de instrumentele juridice necesare, concomitent făcându-și campanie sieși și propriului partid…
Li se adaugă atacurile comilitonilor din presă și TV care, în iureșul campaniilor de discreditare a lui Iohannis, a lui Cioloș, a luptei împotriva binomului DNA-servicii, se fac a uita că majoritatea parlamentară aparține în continuare PSD și aliaților. Motivul? Ca să nu se vadă populismul degradant, secătuirea bugetului național cu pomeni electorale care vor crea serioase dificultăți guvernării în anul care vine. În plus, au uitat cu totul că se apropie campania electorală, iar alegerile locale nici nu mai contează decât în măsura susținerii a 2-3 candidați favorizați de „soartă”.
Asta să fie promisa „campanie altfel” pe care o așteptam cu toții? O campanie din care lipsesc partidele și candidații, locul lor fiind luat de televiziuni, de presă, de aceiași și aceiași cai bălani care ne manipulează de un sfert de secol? Nu cumva ținta este tocmai lehămețirea electoratului?

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: