Oamenii legii și mitul lui Sisif

De zeci de ani justiția, procuratura, poliția, jandarmeria se luptă cu clanul Cordunenilor – Cordunenii își impun legea mai departe, deși mulți au avut condamnări grele. Iar clanuri ca ale Cordunenilor mai sunt și-n alte multe orașe, comune, mai mari sau mai mici. De zeci de ani se fură de la Ocoalele silvice, de la Electrica, Drumuri și poduri, alte Companii Naționale, de la bugetele locale și naționale, întreprinderi și instituții ale statului… S-au dat condamnări grele, dar se fură în continuare… DNA, DIICOT, procurorii, poliția, ANAF și justiția lucrează la foc continuu, zeci, sute de politicieni, parlamentari șefi de instituții, primari, consilieri au primit sau sunt în curs de a primi condamnări definitive, dar sertarele procurorilor continuă să se burdușească… Acum situația pare a scăpa de sub control. Ce e de făcut? De ce nu recunoaștem că nu suntem în stare să înfrânăm corupția și hoțiile?
Un ministru acuză guvernanții dinainte că s-au cărat 35 miliarde € cu camionul la băncile din Elveția, iar câțiva magnați ai economiei noastre de piață, ai petrolului, ai aurului și ai sportului își doseau banii în Panama, țara fostului președinte mafiot Noriega. De negat, nu a negat nimeni. Nu cred că ministrul Agriculturii are dovezi pentru cele 35 de miliarde scoase din țară, dar sunt sigur că banii s-au furat și la fel ca mine gândește cetățeanul care se scoală cu noaptea-n cap să se ducă la serviciu sau să-și îngrijească animalele din gospodărie. Nu se poate să fim atât de săraci într-o țară cu atâtea resurse.
Din 1989 încoace absolut toate alegerile s-au câștigat cu mesaje justițiare, iar mecanismul e unul de toată jena: cu toții au acuzat și acuză „moștenirile dezastruoase” care s-au metamorfozat din PCR în FSN, din FSN în PDSR, din PDSR în PSD, penetrând în același timp și PNȚCD-ul lui Iulia Maniu și Corneliu Coposu până au reușit să-l mătrășească cu totul, și PNL-ul Brătienilor, care mimează actualmente opoziția… Un fel de lasă-mă-să-te-las. Au acuzat hoțiile la drumul mare, dar acestea continuă nestingherit.
Ca să tulbure de-a binelea apele politice și să nu mai recunoaștem care sunt patrioții adevărați și care sunt mincinoși și corupți, a fost scos de la naftalină naționalismul cu ale sale PUNR, PRM, UNPR, PRU…, toate plecând de la simboluri dragi românilor, dar toate cu scopul de a întârzia democrația și a continua guvernarea în propriul interes. Nici vorbă de reforme și bunăstarea tuturora.
Dar cel mai frustrant este că fiecare nouă guvernare venită în numele tragerii la răspundere a hoților și a corupților a înființat organe noi, instituții de forță, antihoție ca SRI, Poliție, Jandarmerie, administrații financiare, fisc, Curte de Conturi, PNA, PÎCCJ, DNA, DIICOT, ANAF…, cu tot atâtea direcții județene și uneori filiale locale, dar concomitent s-au furat și mai mulți bani publici. O sursă în plus: fondurile europene destinate dezvoltării, creșterii standardelor de viață și civilizație.
Culmea e că fiecare nouă guvernare a venit nu doar cu organe noi, ci și cu legi noi anticorupție, dar ori legile acelea sunt făcute aiurea, ori nu e în stare nimeni să le aplice până la capăt, că starea corupției românești a ajuns de poveste în toată UE și nu numai.
Se spune că ar fi crescut încasările la bugetul consolidat al statului, că se colectează mai mulți bani din taxe, impozite, dări, amenzi…, dar știrea ar putea fi greu de crezut. Nu cumva a crescut volumul producției de bunuri și al schimbului de mărfuri, iar nivelul hoției rămâne constant?
Se apropie o nouă campanie electorală și în loc de proiecte și programe economice, reformatoare, candidații își îmbrobodesc iarăși electoratul cu aceleași promisiuni: toți vor să stârpească hoția și corupția, toți se declară curați și cinstiți, iar cei mai vizibili dintre ei, baronii, cu toate că au dosare în instanțe ori asupra lor cad îndreptățite bănuieli de corupție, au cele mai mari șanse să fie aleși pentru noi mandate. Semn că nu se va schimba nimic.
Au căzut câteva capete, dar toată lumea e convinsă că vor mai urma și altele. Bugetele vor fi drămuite ca și până acum, DNA va face noi dosare…, iar Sisif o va lua de la capăt. Ne simțim bine alături de corupții noștri… O altă poveste fără sfârșit.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: