Jurnaliștii de partid (studiu de caz)

Din pricina sărăciei și a subfinanțării provocate de falimentul firmelor de distribuție, faliment anume provocat, presa scrisă a intrat într-un colaps dorit de politicieni și guvernanți, doar câteva publicații reușind să supraviețuiască, numărul exemplarelor vândute zilnic în România nedepășind un milion.
Din păcate, presa printată a intrat în criză nu doar din cauza dezorganizării deliberate a distribuției, ci și a lipsei de hârtie, fabricile noastre fiind și ele falimentate cu bună știință, asta ca să nu mai amintim de neînțelegerea rolului celei de-a patra puteri de către legiuitori, guvernanți și societatea civilă.
Am lăsat la urmă pierderea demnității de jurnalist profesionist prin subordonarea față de mai-marii zilei, factorii politici, și chiar înregimentarea în oastea activiștilor politici de diverse coloraturi. S-a ajuns ca influența presei, mai cu seamă a televiziunilor așa-zis de informație, să se cumpere cu bani cash, după cum o demonstrează fără tăgadă acuzațiile procurorilor în dosarul Ludovic Orban, de exemplu, ultimul în această speță. Au mai fost și altele, nu puține.
In afară de mercenariat și politizare, să mai adăugăm renunțarea la calitate, la deontologie profesională și la cultivarea exprimării corecte, limba românească având din ce în ce mai mult de suferit. Excepția câtorva publicații săptămânale, periodice valoroase, confirmă analiza noastră.
Pentru a justifica ideea politizării și a partizanatului manipulator, pornim de la un caz notoriu: Laura-Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, a fost spionată de Dan Zorella și Avi Yanus, ofițeri de informație ai companiei israeliene de investigații private Black Cube, cu scopul de a o hărțui și compromite. Au făcut uz de apeluri telefonice nocturne și atacuri de tip phishing – amănuntele nu sunt relevante pentru discuția de față. Acestea sunt faptele.
Important este că oricare analist, jurnalist specializat pe informație și investigație avea posibilitatea să cerceteze mai departe nu doar faptele în sine, ci și efectele, numai că, în loc de investigații, mediile, și cele orale și cele scrise, s-au umplut imediat de manipulări, comentarii politizate, supoziții, invenții și procese de intenție precum:
1. Black Cube își desfășura oficial activitatea în România la comanda unor instituții care urmăreau corupția din guvern și agenții centrale – variantă negată punctual de un comunicat al Președinției.
2. Cunoscute fiind legăturile Black Cube cu puternicele servicii secrete Mossad, măcar în ceea ce privește rezerva de personal, România trebuie să se aștepte la o „ripostă” cruntă din partea acestora, iar președinția, guvernul, SRI și SIE vor avea de suferit alături, bineînțeles, de noi toți. Casus belli!
3. Mare brânză! Faptele respective în sine sunt obișnuite, toți o pățim zilnic, așa că mai bine șefa DNA și-ar fi văzut de dosarele ei. E clar că urmărește o carieră politică, eventual o candidatură la președinție venită în plic și are nevoie de publicitate, de imagine și notorietate. Se vrea un Corrado Cattani sau Sherlock Holmes feminin.
4. În baza acestor insinuări (1, 2, 3), jurnaliștii de opinie și analiștii au lansat apoi mulțime de scenarii, care de care mai abracadabrante: cei doi spionau la comanda a doi moguli de presă foarte cunoscuți, bănuielile fiind îndreptate spre Voiculescu și Ghiță; spionii s-ar fi lăsat prinși dinadins, iar unii deja anticipează ce ni se pregătește; e clar că tevatura cu spioni trebuia să fie ceva șocant care să acopere un necaz al lui Iohannis, ceva ce nu trebuia să se afle; mai grav, urmează cică un război între SRI-SIE și Mossad… Ne e jenă să mai continuăm.
Din păcate, e singurul mod de a se mai face politică în România: cetățenii nu mai sunt chemați să-și dea votul în favoarea unor proiecte și programe susținute de partide, ceea ce înseamnă esența democrației elective, ci li se cere imperativ să-i boicoteze pe cei arătați cu degetul de mass-media. Vă mai întrebați de ce clasa politică are cea mai proastă imagine iar presa moare pre limba ei?

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: