Penalii ne râd în față

Într-o societate civilizată, cu cetățeni conștienți de drepturile și libertățile lor, obișnuiți cu participarea activă la rezolvarea treburilor publice, înscrierea în cursa electorală a unor candidați cu dosare penale n-ar provoca dureri de cap, fiind clar că nu au absolut nicio șansă: faptul că judecătorul nu le-a ridicat dreptul de a se alege nu înseamnă că le-a dat un certificat în alb spre a se înscrie în cursa electorală.
Cum am ajuns noi în situația de a nu putea discerne între oameni integri și compromiși, între cinstiți și necinstiți? Cum de nu se găsește antidotul împotriva acestei toxine care riscă, alături de celelalte forțări ale legii, să arunce în derizoriu executivele și administrația locale? De care nu sunt scutite nici alegerile parlamentare din toamnă. E vorba de vreuna din tarele strămoșești, de care zilnic suntem certați de elitiști, precum caracterul răbduriu, supușenia, masochismul, perversitatea simțirii românești, obișnuința conviețuirii cu răul, cu abuzul (sindromul Stockholm)?
Nicidecum. Acțiunea s-a pregătit din timp sub ochii noștri prin două operațiuni deloc discrete:
1. o serie de politicieni, câteva posturi de televiziune, ziare și jurnaliști ne tot repetă începând cu anii condamnării fostului senator, Cătălin Voicu, a fostului prim-ministru Adrian Năstase și apoi a lui Dan Voiculescu, Dan Diaconescu… că Justiția nu răspunde decât comenzilor politice, iar deciziile procurorilor coincid cu interesele lui Traian Băsescu și ale fostului PDL, ale Monicăi Macovei în cooperare cu SRI, ambasadele SUA, Germaniei, Franței, Olandei…, că tot avem noi comportament de „ghiocel” și „colonie”. Situația a devenit de-a dreptul tragi-comică odată cu transformarea Elenei Udrea și a lui Traian Băsescu însuși din ocrotitori ai Justiției în acuzatori.
2. s-a creat impresia falsă că „populația” s-ar fi săturat de amestecul Justiției în decizia politică, de zgomotul cătușelor. Chiar dacă sondajele de opinie arată invers. Gând la gând cu actuala majoritate PSD, ALDE, UNPR… care vrea un motiv ca să stopeze iureșul DNA. Campioni, la început Victor Ponta și alți lideri ai majorității parlamentare, de mai bine de un an adăugându-i-se președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Sunt vizate Codurile Penale și legile de funcționare a parchetelor. Așadar „Stop cătușelor pentru politicieni”! Nu lipsesc nici tentativele de întărire a imunităților parlamentare și refuzul ridicării acestora la cererea expresă a procurorilor.
Încurajați de televiziuni prin campanii ca „justiție politizată”, „dosare la comandă”, „binomul SRI-DNA”, „candidat la primărie = candidat la pușcărie”, penalii nu-și recunosc vinovăția și se victimizează, plângându-ni-se în direct la televizor de rele tratamente din partea justițiarilor. O fac din 2012 încoace, iar acum toată lumea(?) a înțeles de ce: să poată candida nestingheriți și să mai rămână stăpâni peste bugetele locale încă 4 ani.
Din cât se vede până acum, reușita este sigură: doar un singur candidat a primit interdicție de la judecători, Cristian Popescu-Piedone. Situația se va repeta identic la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Până atunci se zvonește că asaltul asupra DNA, ICCJ, a Codurilor Penale va fi încununat de succes, căci Victor Ponta nu s-a întors degeaba, iar politicienii vor putea jongla cum vor cu banii contribuabililor, fiind exonerați de pedepse – în această situație buna intenție lipsește cu desăvârșire.
Mai rămâne de „rezolvat” problema dreptului și a libertății cetățenilor de a-și alege în cunoștință de cauză consilierii și primarii. Acesta este și motivul pentru care s-a dus bătălia alegerii primarilor într-un singur tur: mai toți primarii sunt personaje vechi, la al III-lea – al IV-lea… mandat, cu o vastă experiență în adunarea voturilor. Mai adăugați prezența unor „experți” precum aceia din lotul referendumului ca să aveți tabloul complet.
Luați în calcul, pe lângă lipsa de pregătire civică a unei mari părți a electoratului, și forța imensă de manipulare a atâtor „profesioniști” din televiziunile de casă. Iată de ce mă alătur președintelui Iohannis care ne sfătuiește „să ne uităm bine la candidați” și să nu ne lăsăm păcăliți din nou.

Petru Tomegea

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: