Cine a câștigat alegerile?

Dacă privim în urmă, alegerile recente au fost atipice. E adevărat, ne-au costat mai puțin: maculatura luxoasă și costisitoare de pe cădiri, ziduri, stâlpi, garduri, copaci, mașini, pubele de gunoi, iar gălețile cu zahăr, ulei, făină…, cadourile cu papuci, tricouri, șepci inscripționate, umbrele, plicuri cu bani etc. n-au mai fost surprinse de reporteri și cameramani. Dar au mai rămas totuși pe ici pe colo, dacă ne luăm după televiziuni și bloguri, autobuzele cu flotanți, pomenile la cantine-restaurant, excursiile în țară și chiar afară. Și a mai fost informatizarea întregului proces electoral care a funcționat ireproșabil, evitând votul multiplu. Deci se poate.
Atât. În rest, campania electorală s-a desfășurat după aceleași reguli: selecția candidaților s-a făcut ca și până acum, haiducește, încălcându-se apelurile disperate ale președintelui, ale ambasadorului Hans Klemm, ale societății civile de a nu permite penalilor, compromișilor… accesul la putere și funcții. Din păcate, intenția de fraudare a alegerilor s-a declanșat nu acum, ci odată cu OUG 55 (2014), declarată degeaba neconstituțională, prin care peste 500 de primari au întărit flancul stâng, asigurându-i PSD majoritatea primăriilor, șanse dublate apoi de legea alegerii primarilor într-un singur tur…
Această majoritate anarhică și-a pus în aplicare planul mizerabil într-o țară lăudată pentru o Justiție model, cu un Parlament și un Guvern de față, cu o Curte Constituțională imparțială și un Avocat al Poporului așijderea, toate asistând cvasiimpasibile la fraudarea planificată cu mult timp în urmă. Mai lipsea să li se spună „fraudare plăcută!” Nu tu stare de război, nu tu calamitate naturală, doar voința de a câștiga cu orice preț alegerile și a-și „bate” adversarii. Ceea ce s-a și întâmplat. E inutil să mai repet că organizațiile civice s-au agitat și nu prea, lumea se duce liniștită la serviciu, ca și cum furtul nici n-ar fi avut loc, iar democrația n-ar fi fost terfelită. Nu că ar fi pentru prima dată.
În aceste condiții nu cred că se mai așteaptă cineva ca penalii și traseiștii, câștigători ai noilor mandate, destui cu procente incredibile, să treacă de îndată la reformele mult clamate electoral în administrație, nici la aplicarea programelor, proiectelor cu care se împopoțonau, câte au fost, nici la ridicarea generală a nivelului de cultură și civilizație, căci locurile de muncă, școala și spitalul rămân tot la comanda politi(tru)cului, contracte (trocuri) publice pe sprânceană, bugete devalizate… Trai, neneacă, pe banii statului.
Da, vor fi și câțiva idealiști care vor face altfel de politică și se vor ține de cuvânt. Numai că ei constituie excepția: modelul de primar va fi în continuare acela uns cu toate alifiile, descurcărețul, șmecherul, combinatorul, unul căruia nu poți să-i ceri onoare și demnitate, care se are bine cu mass-media, cu toate partidele și cu toți liderii, ca, la nevoie, să poată candida până la adânci bătrâneți. E vorba de un „a se avea bine” care obligă. Primari pentru sine și ai săi.
Așadar, cine a câștigat alegerile? Ceva, în afară de experiență, au câștigat democrația și cetățenii: o campanie electorală și alegeri mai corecte și civilizate, fără cine știe ce scandaluri legate de numărarea voturilor și ingerințe la cabinele de vot, la întocmirea proceselor verbale. Încurcăturile apar la competențele și calitatea morală a aleșilor, la voința politică și capacitatea de a pune în aplicare programele, proiectele, ideile vehiculate în campanie, iar acestea vor fi decisive pentru viitorul localităților, al economiei, al școlii și bunăstarea cetățenilor.
Din păcate, alegerile locale au constituit primul pas spre alegerile naționale din toamnă. Privind acum capetele de pod cucerite fără glorie, corectitudine și cinste, iluziile nu au niciun rost. Cu un prim pas greșit nu se pot obține evoluțiile așteptate de electorat. Pe de altă parte, de moment ce absenteismul a provocat actuala stare de lucruri, cei ce n-au participat la scrutin nu vor avea dreptul moral să cârtească: și-au făcut-o cu mâna lor.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: