Eșecul dreptei

A nimerit orbul Brăila, dar vajnicii noștri bărbați politici de dreapta nu nimeresc drumul către o singură și puternică formațiune. În schimb, după fiecare eșec în alegeri, din 1989 încoace, dreptacii ridică spre cer un cor de jelanii, pârâciuni și cârcoteli, asupra celorlalți, bineînțeles, încât ai crede că, după ce s-a dărâmat văzduhul asupra bietei noastre țărișoare, va apărea de la sine și din spuma mării mult clamatul partid de dreapta.
Concluzia repetată până la plictis, năduf și chiar scârbă: ce să-i faci! Asta e clasa politică! Nu avem oameni politici, ci amatori, șmecheri, corupți, hoți de drumul mare. Iar omul acesta „simplu”, citat mai sus, vede negru în fața ochilor, nereușind să găsească între politicieni măcar o figură de care să-și lege speranțele.
La o privire atentă, însă, nu de lideri politici duc lipsă nici dreapta, nici stânga. Din contră, sunt foarte mulți, mult prea mulți, ca dovadă că a fost nevoie de un parlament de două ori mai mare decât trebuie, că avem un guvern mai numeros ca al SUA, U.K., Franța etc., că avem multe mii de consultanți parlamentari și consilieri guvernamentali, iar serviciile noastre secrete depășesc de multe ori, ca personal, statele mai mari decât România. Nu vrem să cădem în ridicol vorbind despre eficiență, competențe și expertiză.
Cauza e alta și a fost foarte bine surprinsă de Alecu Donici în fabula „Lacul, broasca și știuca” pe care ne-o amintim din clasele primare: așadar, sacul (bazinul electoral al dreptei) a tot crescut, din ’90 încoace, din fericire azi depășindu-l pe acela al stângii: 32% PNL + 6% ALDE + 4% PMP, ceva din cele 30% ale USR la Capitală + o mulțime de „independenți” declarați de dreapta.
Cu toate acestea, căruța dreptei nu se urnește din loc: unul o trage înainte, altul înapoi, doi vor cea, trei vor hăis, unul vrea centru, dar cea mai mare ceartă este pe scaunul vizitiului și pe hățuri. Se dă vina pe orgolii și interese personale, eventual oculte, pe aroganță, pe influența serviciilor și a ambasadelor străine, nicidecum pe lipsa de maturitate politică și de viziune, nicidecum pe imposibilitatea lucrului în echipă.
Și astfel a apărut canibalizarea reciprocă, destul de numeroase personaje dispărând din prim-plan pe diverse motive: tentativa de a-l detrona pe șeful, atac la jupân(i), puțini fiind liderii liberali care să înțeleagă că un mare partid poate oferi câmp de afirmare oricărui doritor, căci este loc berechet pentru fiecare și a te pune în slujba cetățeanului este o datorie și o onoare. De aceea, în loc de creșteri, PNL a avut parte mereu de scindări, separări, segregări, bisericuțe, trădări, facțiuni și fracțiuni. Inflație de șefi.
Cursul l-a schimbat Crin Antonescu, cel ce reușește să aducă la un numitor comun două partide-adversare de temut: PNL și PDL, ridicând scorurile liberalilor la peste 30%. Din păcate, inițiativa sa nu a fost bine înțeleasă, nici înghițită de acei lideri care-și vedeau amenințate funcțiile și pozițiile, iar această realitate plus atacurile adversarilor l-au obligat să demisioneze din toate posturile. Îi rămâne însă creația, noul PNL, cel ce a și dat președintele.
Plecarea lui Crin din fruntea liberalilor și permanenta dispută pe funcții au consecințe greu de estimat deocamdată. Cert este că Dreapta rămâne mai departe între ideal și neputință. Și când polul politic de dreapta are dificultăți, polul de stânga crește, însă creșterea e doar de suprafață fiindcă bazinul electoral de dreapta îl depășește demult pe acela de stânga. Nefiind la guvernare, majoritatea parlamentară pesedistă nu poate manevra cum ar dori sistemul de pomeni cu care și-a fidelizat până acum electoratul.
Chiar și după scorul de forfait realizat în Capitală, liderii dreptei nu văd soluția realizării unei drepte unite. Au uitat că în astfel de situații ceea ce poate să-i ajute este alegerea unui proiect comun, a unui obiectiv cu aderență masivă la electorat, iar acesta nu poate fi altul decât câștigarea majorității parlamentare în toamnă. Din păcate nici aici nu cad de acord…

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: