Pesediștii își arată mușchii

PSD se simte revigorat după alegerile locale pe care le-a câștigat cu 37% alături de UNPR și acum își încordează mușchii în fața electoratului pentru a-și legitima inițiativele din toamnă: au lansat ideea demiterii guvernului Cioloș și, de pe vârf de val, provocarea alegerilor anticipate, semn că ar dori nu numai majoritate parlamentară, ca acum, ci și puterea executivă. Nu lipsea nici intenția de a-l suspenda împreună cu ALDE pe Klaus Iohannis.
Dar nu o va face. În înțelepciunea și mărinimia sa, Liviu Dragnea s-a răsucit: dintr-un sentiment profund de îngrijorare și chiar milă față de viitorul țării și al „românilor”, ne lasă cu guvernul Cioloș până la alegeri pe care, bineînțeles, le are la degetul cel mic.
Mizează pe un electorat captiv care și-a dovedit loialitatea, pe câteva vârfuri de lance și o armată de activiști: Victor Ponta, scos iarăși la încălzire, propaganda primitivă a postului lui Sebastian Ghiță și a televiziunilor voiculesciene plus o oaste întreagă de oameni de televiziune, moderatori, formatori de opinie, jurnaliști… prezenți seară de seară în studiouri TV. Inclusiv doi zodiacari.
De ce se grăbeau social-democrații? Din calcul politicianist, un fel de „pasărea mălai visează”. Din pricina transformărilor din ce în ce mai repezi ale electoratului de stânga: maturizarea politică, migrarea spre dreapta a cetățenilor activi, scăderea importanței ajutoarelor sociale concomitent cu diminuarea posibilității de a da pomeni pentru voturi, lipsa cronică a personalităților noi, necompromise, apropierea unor decizii ale instanțelor în cazurile atâtor lideri, apariția USB și posibilitatea acesteia de a deveni formațiune națională, chiar dacă ea va fura adeziuni mai cu seamă de la dreapta…
Și mai au un motiv de grabă: foarte mulți parlamentari au candidat la alegerile locale, fiind puși în situația de a renunța la postul de deputat în favoarea aceluia de primar ori de consilier, caz în care majoritatea PSD în Camera Deputaților dispare. Singurul oponent pare să le fie așadar timpul scurt până la alegerile naționale.
De aceea se vor face luntre și punte ca să-și pună în aplicare planul până la încheierea actualei sesiuni: trebuie să modifice Codul Penal în așa fel ca acuzații să scape de procurorii DNA, iar atacurile împotriva Justiției și ale „ingerințelor” unor ambasadori precum Hans Klemm se vor înteți. Beneficiază de aportul lui Călin Popescu-Tăriceanu și acela „nesperat” al lui Traian Băsescu, deși partidul său s-a văzut dat deoparte le recentele alegeri, nereușind să treacă pragul de 5%.
Ca și cum nici n-ar fi fost, incendiul de la clubul Colectiv cu atâtea victime s-a dat complet uitării. Visele care până atunci erau spuse cu jumătate de gură de liderii PSD acum devin obiectiv oficial, fiind clamat în toate luările lor de poziție. Nici nu s-au stins ecourile jafurilor Hexi Pharma din spitale și alte instituții publice, că, iată, politicienii care au tăcut mâlc mai bine de 10 ani, făcând posibile abuzurile, se trezesc din amorțire, antrenându-se în bătălia împotriva președintelui Iohannis și a Guvernului tehnocrat al lui Dacian Cioloș pentru a nu pierde din mână parlamentarele din toamnă.
Motivele ascunse ale atacurilor sunt îndepărtarea clientelei politice de bugetele publice și încercarea guvernului actual de întronare a legii, a regulilor. Ceea ce nu înseamnă că tehnocrații nu au și ei hibele lor, dar de corupție s-au ferit. Până acum.
Percepția publică însă nu le va fi favorabilă pesediștilor: cu toate că atâția compromiși au dat lovitura la urne în 5 iunie, populația păstrează o mare doză de încredere în Justiție, guvern și președinte, campioană a simpatiei populare fiind DNA. De aceea, sunt convins că social-democrații au plecat la drum cu graba, dar se vor întâlni cu zăbava: dacă acum destui penali au reușit grație victimizării în fața iureșului justițiar, până la iarnă, numărul celor ce se bucură de succesele Laurei Codruța Kovesi va crește.
Iar asta înseamnă că asaltul asupra legii început cu mazilirea lui Valeriu Zgonea de la președinția Camerei Deputaților s-ar putea să le pice greu alegătorilor. Depinde de modul cum Opoziția liberală va gestiona situația la nivel național și USB la nivel de capitală.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: