Delictul de presă și dreptul la opinie

După desfășurarea campaniei pentru Brexit, cred că presa din România ar fi avut de învățat o lecție dureroasă despre informarea corectă a populației: post-referendum, analiști serioși îi acuză pe mulți politicieni și mass-media aferente de propagandă și manipulare, de populism și demagogie, numai așa explicându-se regretele a milioane de englezi pentru votul aiurea și cererile de reluare a consultării publice. A se observa că presa din UK se împărțise conform celor două tendințe antagonice: Remain și Leave (Brexit), transmițând preponderent mesajele unei tabere sau ale alteia și venind cu amenințări, spaime, îngroziri…
Din păcate, lecția presei britanice a trecut aproape neobservată, iar o grozăvie asemănătoare este oricând posibilă și în România, unde, în opinia mea, populația este și mai vulnerabilă. Argumente? Imediat după primele rezultate, televiziunile de informații, presa, mai toți jurnaliștii noștri, analiștii politici și specialiștii manipulau grosier în direct: totul se prăbușește, UE moare, britanicii regretă ce-au votat, tinerii din UK sunt furioși, englezii cer cetățenia altor state, bancherii fug din Londra, românii din Anglia, trimiși acasă, moare UE, olandezii, francezii, italienii, slovacii… vor referendum pentru ieșirea din UE, scoțienii, irlandezii vor independență, „Politically correct” va distruge Uniunea Europeană…
Unde a dus manipularea prin astfel de mesaje emoționale? La Brexit. Unde duce manipularea crasă în România? La dezinformare și obișnuință cu minciuna: U.K. nu s-a prăbușit, doar că poporul britanic a votat majoritar pentru separarea de UE. Moare UE? Din cât se vede, va deveni mai puternică, de aceea se și grăbește să încheie capitolul englez. Regretă toți britanicii votul pentru separare? Nu i-a întrebat pe toți absolut nimeni. Au fost vizibili doar cei ce și-au scris astfel de opțiuni pe Internet ori le-au spus direct reporterilor. Vor toți englezii cetățenia altor state? Mai mare gogomănie ca asta nu s-a auzit. Doar câteva zeci care deja lucrau în statele UE și nu știu câți alții „se gândesc să…”. Până acum n-a fugit niciun bancher din City. I-a trimis cineva înapoi acasă pe românii care lucrează acolo de ani buni? S-ar închide multe spitale și firme, mai ales IT. Vor alte țări referendum pentru ieșirea din UE? Doar câteva formațiuni politice extremiste dornice de câștig electoral. Și atunci?
Dar cel mai odios caz de manipulare mi se pare: „Politically correct va distruge UE!”, mesaj auzit din mai multe părți și de mai multă vreme, făcându-se aluzie la drepturile exagerate cerute și obținute de tot felul de minorități, mai ales prin „discriminare pozitivă”. Însă minoritățile își cer demult drepturile, iar clipa când majoritățile vor reacționa a și sosit. Acesta e jocul democratic. De când ne rușinăm cu democrația și libertățile câștigate?
Îmi veți reproșa, pe bună dreptate, că, în fond, respectivii politicieni, jurnaliști, analiști… nu făceau decât să-și exprime opiniile, iar dreptul la opinie este garantat de lege. E corect, numai că fiecare lucrător media a învățat la școală că o presă imparțială este obligată să dea nu numai opiniile, punctele de vedere convenabile unei anumite formațiuni politice, ci și ale altora, principiu actualmente complet neglijat în România.
Chestiunea mai gravă e alta: demagogia și populismul care au produs nenorocirea Brexit sunt principalele arme politice în România, partidele folosindu-se de propagandă mincinoasă și manipulare ca de clanța ușii. Pe deasupra, prea multe firme de PR politic, de consultanță și campanie electorală s-au specializat pe păcălirea electoratului și asta fiindcă numai așa reușesc să-și impună candidații și formațiunile plătitoare de bani grei. Și nu pot apela la mijloace politice moderne fiindcă nici nu le stăpânesc, nici populația nu reacționează la altfel de stimuli decât în mică măsură.
Necazul e că vine campania electorală, iar cei ce răspund de informarea corectă a cetățenilor cu drept de vot se fac că nu văd procedeele incorecte, tehnicile de manipulare, astfel că șansele de a avea un parlament curat devin tot mai firave. Nu înțeleg și pace de ce funcționari plătiți din bani publici nu intervin pentru a curma abuzurile și a da la iveală minciuna, așa cum nu înțeleg de ce manipularea politică nu e încriminată.
Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: