Guvernul tehnocrat devine jucător politic

După ce parlamentarii au plecat într-o vacanță tot mai prelungită, ocupând acum lunile iulie și august, plus o lună de iarnă, m-am așteptat ca, an electoral fiind, activitatea partidelor, întrunirile politice, dezbaterile economice, sociale, culturale să umple golul din spațiul public. Zadarnic. Partidele își fac și ele siesta, lăsând goală scena politică. Liniște și căldură mare! Guvernul Cioloș, în schimb, a preluat inițiativa, devenind principalul jucător politic.
Am observat, de asemenea, că activitatea parlamentară a țărilor dezvoltate e mult mai intensă, inclusiv în perioadele de vară, iar sesiunile generate de diverse evenimente, mult mai dese. Nu știu dacă la ei e vorba despre responsabilitate sau tradiție, cutumă, dar la noi sigur este vorba de delăsare și iresponsabilitate.
Vacanța parlamentară din 2016 e una cu totul originală: crezând că vor aduna voturi din împiedicarea activității guvernamentale, parlamentul a restrâns dreptul de a emite ordonanțe, majoritatea alcătuită în jurul PSD temându-se că guvernul va reglementa relațiile politicienilor cu Justiția și „pomenile electorale”. Nefiind la guvernare, liderii social-democrați sunt foarte atenți la doleanțele propriilor alegători, forțând guvernul să aplice legi discriminatorii, cum s-a întâmplat cu legea pensiilor pentru aleșii locali și încă vreo trei-patru.
Așa că guvernul Cioloș a devenit ceea ce trebuia să fie de la început: un policymaker, un făcător de politici publice. Iată Strategia Națională Anticorupție 2016-2020, lansată spre dezbatere publică în luna mai, a.c., primește un puternic impuls prin participarea la discuții nu doar a membrilor guvernului, ci și a principalelor instituții și unități administrative centrale și locale, a multor economiști de valoare și a justițiarilor.
Trebuie spus din capul locului că ar fi fost nevoie acută de activiștii și specialiștii partidelor, ai parlamentului, cu atât mai mult cu cât, fără participarea și mobilizarea tuturor celor ce suferă de pe urma faptelor de corupție, lupta cu hoția nu are șanse să izbândească. În loc ca partidele să puncteze electoral cu slogane precum „corupția ucide”, „corupția slăbește statul de drept”, „corupția sărăcește populația”, „corupția distruge valoarea pe termen lung”, stau într-o atitudine păguboasă de noncombat și de așteptare.
A doua situație în care partidele își dovedesc incapacitatea este repoziționarea României după Brexit și în timpul procesului de retragere a Marii Britanii din UE, lăsând inițiativa numai în sarcina guvernului și a președintelui Iohannis. După o radiografie dura a activității organismelor europene, guvernul consideră că România trebuie să contribuie mai mult la întărirea leadershipului UE. Or în acest complicat proces, prezența și atitudinea „proactivă” ale partidelor erau menite să asigure factorilor de putere mai multă hotărâre și legitimitate. Pentru partide însă mai important era concediul fără griji.
În această perioadă guvernul lansează și alte inițiative de reformare a unor importante sectoare ale vieții și administrației publice, redeschizând câteva vechi dosare privitoare la regionalizare, fiscalitate locală, eficiența banului investit de către bugetele locale, democrația participativă, independența Justiției, profesionalizarea structurilor de management…
Se cuvine o primă concluzie: sloganele și vectorii de mai sus, de care momentan se îngrijește doar guvernul Cioloș, vor constitui principalele teme ale campaniei electorale din toamnă, asta în caz că nu se va cădea din nou în mocirla bătăliilor de sumă nulă de tipul: ai noștri, ca brazii, drepți și cinstiți, iar ai voștri, neica-nimeni, habar n-au și hoți.
Până la perioada electorală, însă, atât politicienii cât și guvernanții au de rezolvat câteva dosare grele: pregătirea unor programe politic-economice pentru suplinirea ieșirii Marii Britanii din UE, revizuirea sistemului de relații cu Turcia în caz că raportul ei cu NATO și emigrația se va schimba, așa cum procedează și celelalte state europene. Cât despre îndelungata vacanță…

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: