Mămăliga românească și ardeiul turcesc

Fiind un consumator conștiincios de presă politică, nu mică mi-a fost uimirea să aud un fost primar bucureștean răscolind vechi cabale etniciste, discutate de obicei de etnologi, sociologi și istorici fără vocație. Nu-i dau numele deoarece, în afara funcției de primar de sector tratată manelistic, nu s-a remarcat prin nimic altceva.
A ținut să ne demonstreze că ilustra-i figură se ridică peste mămăligarii și opincarii de români, care n-au avut curajul să-l susțină pe vrednicul și adulatul prim-ministru Victor Ponta, (auto)demis de mulțimile ieșite în stradă după omorul de la „Colectiv”. Adică așa cum au procedat cetățenii turci, mâncători de ardei iute și, de aceea, sprijinitori ai președintelui Erdogan. Că mămăligarii n-aveau motive să-l apere pe Ponta, ba din contra, și că „viteza de reacție” a sprijinitorilor lui Erdogan s-ar putea să le cadă greu e altă poveste.
Să recunoaștem că foarte mulți lideri „de-ai noștri”, de la Marian Vanghelie la Adrian Năstase și Victor Ponta, de la Anca Constantinescu la senatoarea grevistă Cristiana Anghel și Elena Udrea, nu pot exista ca politicieni, (și ce politicieni!) dacă nu fac și filosofie „înaltă” de tipul mămăligii, brăcinarelor și indienilor. Să-i mai menționăm și pe filozofii, istoricii de ocazie ai rețelelor de socializare care fac din români buricul pământului și din daci super-elita lumii antice, continuând opera ilustrului protocronist Edgar Papu și a securității ceaușiste. Nu știu dacă manipularea o fac pe ruble, cum a apărut o informație în presa occidentală. Să nu-i uităm nici pe vajnicii vraci de pe Facebook care vindecă boli incurabile cu bicarbonat, varză murată și trei căni de ceai de măselariță îndulcit cu niscaiva siropuri din cămara bunicii, fie iertată.
Probabil de pe aici are frustratul primar informația „că ardeiul iute pune sângele în mişcare, (iar) la noi, mămăliga umfla stomacul şi te adoarme”, fiindcă sunt țări precum SUA, Anglia, Ungaria, Coreea de Sud… unde se mănâncă mult mai condimentat decât în Turcia și n-am auzit de lovituri de stat, nici de alungarea atâtor mii de jurnaliști, profesori și judecători. De asemenea, îmi aduc aminte din școală că mămăligarii Creangă, Caragiale, Eminescu, Iorga, Lovinescu, Călinescu… nu erau deloc adormiți. (Este adevărat că frustrarea mă îndeamnă să umplu articolul numai cu nume de mămăligari, dar mă abțin.)
Nu știu cum se face că ne alegem adesea în frunte personaje care-și câștigă notorietatea batjocorindu-și semenii, folosind un limbaj colorat cu butade, bancuri, ziceri deocheate și filosofie de maidan sau de cârciumă. Ne plac fiindcă sunt buni de gură și se străduiesc zi de zi pe ecranele patriei să lase impresia că fără ei n-avem nicio șansă, moare țara. Iar prima impresie contează, se vede treaba, foarte mult la adunarea voturilor.
A doua impresie este însă catastrofală: astfel de oratori de uliță făcând mare caz de „valoarea lor” n-au fost niciodată în stare să vină cu un program credibil pentru România și să-l pună în aplicare. Singura lor calitate a fost aceea de chibiți mediatici, activiști de partid improvizați care, în afara atacului la persoană, nu știu altceva, dispunând cel mai adesea de un sistem propriu de relații, combinații lucrative și învârteli electoral-clientelare. În schimb, populiști și manipulatori, fac orice să se aleagă, promit orice, spun doar ceea ce vrea electoratul să audă, de aceea îmi par simbolul minciunii, al superficialității, al politicianismului de duzină.
Deși n-am văzut cine știe ce efort din partea partidelor de a scăpa de asemenea „inși de neînlocuit”, folosiți pe post de vectori de imagine, totuși votul cetățenesc a început să-i cam măture. Deocamdată în număr infim și doar la locale. În consecință, mulți dintre ei își simt amenințate pozițiile și își caută partide mai mici care să le susțină intrarea în parlament. Au în față exemplul câtorva baro(sa)ni, lideri compromiși, reușiți la alegerile din iunie.
Necazul e că discursul politic despre mămăligari, brăcinare și indieni va reveni de fiecare dată când astfel de candidați de două parale nu vor câștiga sufragiile…
Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: