Patimi politice și secetă

În România politica se face mai cu seamă la aer condiționat, la umbră și răcoare, de aceea nu are absolut nicio legătură cu realitatea de afară: grâul a fost cum a fost, dar restul culturilor s-a cam uscat de arșiță, pășunile sunt potopite de soare, fântânile rămân fără apă, iar zidarii, care-și udă șepcile și cămășile o dată pe oră, abia întind mortarul, că se și usucă. Neam de politician n-am văzut să stea de vorbă cu ei nici pe-așa o vreme, dar nici pe alta. Pe ei îi doare capul numai de ei înșiși.
Veți spune că politicienii stau la umbră și pun țara la cale. Ei, aș! Nici vorbă de țară. Noroc de guvernanți care mai ridică din timp în timp sprânceana și degetul arătător. Ceilalți sunt acum în vacanță, deși, dacă ne uităm la activitatea parlamentară și a foarte multor consilii locale, vacanță a cam fost și până acum. Vara însă apare o încurcătură în plus, în afara alegerii unei destinații turistice: cum să facă oamenii politici pentru a nu ieși din prim-planul mediatic și a mai câștiga ceva puncte în percepția electoratului, doar vin alegerile la toamnă.
Cunoscându-și propriile obiceiuri estivale, câțiva dintre ei păzesc ca pe butelie televiziunile de informații, scornind fel de fel de năstrușnicii pentru a ne atrage atenția că ei nu mai pot de grija țării, a statului de drept, a bunăstării generale și punctează în fals la capitolul imagine și notorietate. Or asta numai politică nu se cheamă. E adevărat că e o stratagemă postrevoluționară de succes: respectivii politicieni se fac că muncesc, iar televiziunile se fac că îi caută, înroșind ecranele cu știri-bombă. Vară, ne-vară, dar trebuie să trăiască și ele.
Cum sună știrile interne care țin capul de afiș? Iată câteva de săptămâna trecută: fostul președinte al României, Traian Băsescu ia apărarea Elenei Udrea, a Alinei Bica și a lui Horea Georgescu, acuzând statul mafiot, adică DNA și SRI (gen. Coldea), că lucrează la comandă politică, fără a ni se spune a cui, iar Klaus Iohannis tolerează; al doilea bărbat de stat, președintele Senatului în funcție, Călin Popescu Tăriceanu, având drept punct de pornire declarația lui Traian Băsescu, cere și el președintelui „să-și asume responsabilitatea demiterii șefilor celor două instituții, pentru a readuce România la normalitate, o Românie în care drepturile cetățenilor și libertățile lor nu sunt la discreția procurorului-șef al DNA, Laura Kovesi, și a adjunctului SRI, Florian Coldea.” Culmea, citatul provine dintr-un comunicat al Senatului României. Așadar, situația e gravă. Atât de gravă, încât într-o țară democratică se putea lăsa cu urmări la fel de grave.
Demersul lor a stârnit îndată interesul și susținerea și ale lui Victor Ponta, fost prim-ministru, și ale lui Liviu Dragnea, șeful celui mai mare partid, unul social-democrat, care se declară ocrotitor al Justiției și al drepturilor omului, iar în 24 ore aveam deja ditai coaliția anti-justiție. Le-au sărit în ajutor cel puțin două posturi TV și câteva ziare care au ajuns la concluzia că e vorba de „poliție politică prezidențială”, fabricând argumente și adunând prozeliți. Căci așa se întâmplă, în România, la televiziunile de „informații”, a se citi manipulare… O campanie electorală murdară și perpetuă.
Mai sunt și alte informații la fel de „captivante”, dar pentru concluziile de mai jos sunt suficiente acestea două: cu toate conflictele și războaiele dintre ei, cei patru foști mari comandanți de oști se regăsesc acum sub același stindard. Ce îi unește? Culmea, nu un program sau proiect de reforme pentru România, nu apărarea țării în condițiile vulnerabilităților externe crescute peste noapte, nici măcar noua situație a UE după Brexit nu-i preocupă, ci dosarele lor și ale tovarășilor aflate pe masa procurorilor DNA. Casus belli!
Până la arestarea fratelui Mircea, a Elenei Udrea, a Alinei Bica, a lui Horea Georgescu, Traian Băsescu era cel mai virulent apărător al Justiției, în schimb, după, vede numai poliție politică și imixtiuni ale DNA și SRI în viața politică pentru a schimba statu-quo-ul stabilit prin alegeri libere. Mizând pe curajul și forța mediatică a acestuia, Tăriceanu, Ponta, Dragnea… i s-au încolonat conștiincioși în spate. Și cum dispun încă de o majoritate parlamentară, ne așteptăm la o toamnă fierbinte… Nicicând nu a fost mai anostă politica românească!

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: