Politica românească și maeștrii proceselor de intenție

Nu mai este o noutate pentru aproape nimeni că alegerile se câștigă din anii ’90 încoace preponderent prin votul negativ, adică votul care îl sancționează pe candidatul X pentru diverse păcate ale sale, ale familiei, ale partidului, unele reale, dar altele inventate. În această situație, alegătorului nu-i rămâne decât varianta alegerii contracandidaților, oricare ar fi ei, motiv pentru care competența câștigătorilor nu a fost întotdeauna punctul forte. De demonstrat.
În consecință, toate eforturile partidelor, ale candidaților și ale serviciilor PR angajate pe bani grei sunt pentru compromiterea, desființarea adversarului, nu pentru promovarea unor programe, proiecte și idei cu care să-și câștige binemeritat sufragiile. Nu susținem că unii sunt sfinți, iar alții, demoni, ci că, prin astfel de manevre, au fost create condiții pentru vicierea rezultatelor electorale, permițând accesul ilegitim la putere al atâtor incompetenți și corupți.
De ce canale de comunicare și stratageme dispun serviciile de PR și propagandă pentru a distruge șansele contracandidaților? De controlul spațiului public, de mass-media, de televiziuni, radio, presă, iar acum, de Internet aproape gratuit și de multele rețele de socializare. Principalul procedeu, defăimarea prin imagini, adesea trucate, prin citate trunchiate, scoase din context, prin minciuni, zvonuri și bârfe. Se pune în operă cu metodă la ore de vârf, prin intermediul realizatorilor, al moderatorilor și al formatorilor de opinii. Tehnica cea mai avansată rămâne însă procesul de intenție.
Ce înseamnă a face cuiva proces de intenție? Înseamnă „a-l învinui de intenții reprobabile pe care nu poți dovedi că le-a avut”. Evident că e vorba de un fapt cel puțin imoral, dacă nu infracțional. Îmi aduc aminte că până în 1996 alegerile s-au câștigat acuzând partidele istorice că vor să vândă țara imperialiștilor, capitalului străin, evreilor, ungurilor, rușilor… S-a făcut mare caz de restitutio in integrum, aducerea exploatatorilor în frunte cu regele… Nici opoziția de atunci nu s-a lăsat mai prejos acuzându-l pe Ion Iliescu de restaurația comunismului și a securismului, de supușenie față de Rusia.
Pierzând alegerile din 1996 cu astfel de făcături mediatice, autorii proceselor de intenție și-au revizuit direcția: Emil Constantinescu, țapul, vrea să fie lider regional, de aceea ne va vinde americanilor care bombardează din Banatul nostru Serbia, iar Victor Ciorbea va sărăci România, prin inflație și curbe de sacrificiu. În consecință, Convenția democratică și țărăniștii au pierdut la scor alegerile din 2000.
Procesele de intenție au continuat cu același succes, dar spațiul nu ne permite să le analizăm pe toate. Le vom numi doar pe acelea puse în operă acum cu țintă precisă: câștigarea alegerilor parlamentare din toamnă:
1. PNL va face coaliție cu PSD pentru ca Iohannis să aibă guvernul său;
2. PNL se va alia cu PMP pentru a-l pune pe Traian Băsescu prim-ministru; deja liberalii „s-au predat” pedeliștilor acestuia;
3. DNA, SRI (Coldea), Klaus Iohannis, „Poliția Politică”, îi vor deschide un dosar penal lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru ca PSD să nu poată alcătui guvernul după alegeri. Alte procese de intenție îi vizează pe Victor Ponta, plagiat + dosar, și Liviu Dragnea, o condamnare + un dosar. Scopul? Schimbarea rezultatului alegerilor din toamnă, căci PSD se și vede câștigător detașat și va forma guvernul cu ALDE. Interesant: Tăriceanu consideră că de fapt ținta Justiției este Parlamentul României și democrația;
4. Bogdan Olteanu, fost amant al Alinei Gorghiu, forțat să plece de la BNR pentru a-i face loc lui Lucian Isar, soțul șefei PNL…
Mai puneți la socoteală o mulțime de alte procese de intenție precum tehnocrații și Iohannis care habar nu au să guverneze și vor scoate România de pe harta Europei ca să realizați că cetățeanul român, alegătorul este ținut într-o derută continuă, Q.e.d.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: