Independența presei e o glumă

images

Din păcate, nu e nicio greșeală în titlu. Da, în concepția jupânilor-finanțatori, presa independentă, în slujba adevărului și a informării corecte a cetățeanului, a ajuns o glumă proastă. Iată ce declara cu câțiva ani în urmă patronul Sorin Ovidiu Vântu (SOV): „Cui îi place rămâne, cui nu-i place pleacă. S-a terminat cu glumele de genul independența editorială”. În cauză erau atunci Academia Cațavencu și Realitatea TV împreună cu site-urile pe Internet. Am beneficiat de informare corectă sau de minciunile lui SOV?
Să ne mai amintim că patronul spiritual al Academiei Cațavencu era I. L. Caragiale, cel ce, nu degeaba, înființase celebra foaie satirică, Moftul român (1893), iar în primii ani după revoluție politicieni de vază considerau independența editorială un moft. Numai că de la „moft” la „glumă” situația presei a devenit critică.
După citirea replicii lui SOV mi-am pus întrebarea câți dintre patronii, unii le zic moguli, din presă aplică preceptele lui SOV și acum pot răspunde că independența editorială e excepția și nu regula, iar argumentele ni le furnizează câteva televiziuni „de informație” în care minciunile, zvonurile, procesele de intenție, manipularea cea mai ordinară, titlurile șocante pe roșu țin zi și noapte țara în suspans fără ca vreo autoritate a statului de drept să corecteze mârșăvia. Să mai recunoaștem că lipsa autorității CNA și specularea dreptului la opinie le-au legitimat. Și nu în ultimul rând că respectivele procedee au adus presa liberă aproape de dispariție.
Ceea ce mă miră este faptul că jurnaliștii, editorialiștii, realizatorii de programe au acceptat în marea lor majoritate condițiile patronatelor care nu vor oameni integri, demni, de concepție, puși în serviciul adevărului și al cetățeanului, ci mercenari, yesmeni, lingușitori…, deci buni servitori. Mă miră fiindcă a contat mai mult recompensa decât demnitatea, deși lucrătorii mass-media au nevoie de multă carte, de curaj și talent.
Din replica lui SOV se vede cu claritate că patronii, sper că nu toți, în presa noastră, nu se mulțumesc doar cu profitul unei afaceri cinstite de genul profit contra informație corectă, ci urmăresc un interes diferit, cel mai adesea politic, iar angajații, jurnaliști, comentatori, reporteri, moderatori sunt obligați să-și servească cu supușenie, fără crâcnire, jupânul, adică să mintă, să dezinformeze, să manipuleze. Alternativa? Plecarea.
Despre ce fel de interese politice e vorba? Iată-le pe cele de acum: 1. creăm presing mediatic asupra guvernului și a președintelui ca să scadă PNL în sondaje și să piardă alegerile; 2. atacăm la derută Justiția, DNA, SRI, Președinția doar-doar or scăpa din strânsoare liderii noștri cu dosare; 3. ridicăm în slăvi lideri ca Ponta, Dragnea, Firea…, insistăm cu sondaje de opinie croite din pix, atacăm în prime-time tot ce face sau nu face Dacian Cioloș, discredităm orice demers, inițiativă ale vreunui ministru și pregătim terenul pentru un prim-ministru al nostru, fie și penal…
Așadar, adio presă independentă! E vremea mercenarilor slugarnici, a lingușitorilor care-și câștigă pâinea în genunchi, inși care-și vând onoarea și independența editorială pe un blid de linte. Mă deranjează însă că nici patronatul, nici cei ce acceptă astfel de situații nu-și recunosc adevăratul statut, acela de a se fi înregimentat cu arme și bagaje în solda politrucului compromis și corupt.
Ba chiar încearcă să-și mascheze mizeria morală făcând mare caz de independența lor, în ciuda faptului că simți de departe motivele și dedesubturile propagandei odioase. Din păcate ipocrizia lor e pe cale să aibă rezultate, căci electoratul se află în imposibilitate să discearnă adevărul de manipulare. Pe deasupra, cetățenii cu simpatii politice se simt bine la posturile lor preferate atât timp cât nu există un mijloc de comunicare model, imparțial și corect. Acesta ar fi fost rolul unei televiziuni publice.
Iată de ce înțeleg foarte bine rațiunile pentru care Occidentul democratic obligă mediile naționale să facă educația civică a maturilor până la adânci bătrânețe. Până atunci România va orbecăi în mizeria manipulărilor de tot soiul, iar pescuitori în ape tulburi vor câștiga alegerile cu gogoși.

Petru Tomegea

Anunțuri

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: