Politicienii vor da teste la gramatică?

Discuția asupra listelor de candidați liberali pentru alegerile parlamentare din decembrie a cotit-o brusc spre ceartă atunci când purtătoarea de cuvânt a PNL, Adriana Săftoiu, a făcut aluzie la un test de cunoaștere a limbii române. S-au trezit din amorțire vechii veleitari care populează prima scenă politică pentru a o ironiza și a susține că nu le e frică, numai că greșelile s-au strecurat chiar în demersurile lor (esee, în loc de eseuri, n.a.)
Or necunoașterea limbii române, principalul instrument de comunicare, limba legislației noastre și a politicii este principalul semn al școlii precare a politicianului, nu mai zicem de competențe. Sunt zeci de site-uri pe Internet care înregistrează monstruoasele greșeli ortografice și ortoepice, la fel cum altele înregistrează numeroase trăsnăi spuse de politicieni. Sare în ochi lipsa de pregătire, lipsa cunoștințelor elementare, în contrast cu pretențiile lor. În pofida acestei situații, respectivii și-au continuat nestingheriți carierele politice până la cea mai înaltă, ba unii și-au făcut titlu de glorie din neștiință, iar percepția despre clasa politică a ajuns în punctul cel mai de jos.
Până acum s-a socotit că votul este cel ce trebuie să facă selecția corectă, dar în acești 27 ani agramații și codașii la învățătură au găsit calea de a se strecura în frunte. Poate că nu ar fi mare nenorocire dacă ar fi fost meseriași de excepție, s-ar ține departe de reporteri și studiouri TV și și-ar vedea de treabă, în fond, oameni fără multă carte sunt și în alte parlamente, unele chiar cu tradiție. Numai că diferența o fac decența, rușinea, buna creștere, respectul pentru cetățeni.
Din toamnă, avem și altă lege electorală: se revine la votul pe liste, procedeu ce introduce un filtru în plus, acela al formațiunii politice, al colegilor. Cu siguranță, partidele vor fi mai responsabile, mai atente pe cine vor propune candidați, fiindcă este în joc soarta lor. Una este să defilezi cu agramați și neinstruiți, și alta să vezi lumina cărții, zâmbetul bunei creșteri, nu al superiorității, pe fața aleșilor.
Să spunem de la început: clasa politică nu poate fi privită otova, iar generalizarea abuzivă în acești ani ne-a adus numai necazuri. Analizând rezultatele acestei perioade, nu se poate să nu apreciem și realizările: intrarea în NATO și UE, o ridicare destul de consistentă a nivelului de trai și civilizație, firește, nu la nivelul la care ne-am fi așteptat. În plus, în clasa asta politică atât de blamată sunt mulți universitari serioși, intelectuali adevărați, profesori, avocați, medici, funcționari pentru care testul la gramatică ar fi inutil. Cine vorbește de condamnarea întregii clase politice, de „aruncarea ei la groapa de gunoi a istoriei” urmărește alte scopuri, manipulează, se află în treabă. Din contra, actuala situație poate fi un punct de pornire.
Din păcate, la o privire atentă, mulți politicieni se erijează, ei înșiși, în elita națiunii, iar în acest caz testul la gramatică ar fi absolut necesar. În fond, pentru un oarecare post în Anglia, Franța, Germania, Japonia…, primul examen este acea de cunoaștere a limbii. De ce n-ar fi și la noi pentru cea mai importantă funcție în stat, aceea de politician?
Dar nu numai cunoașterea limbii e piedica din fața reușitei politice, ci și competențele, expertiza în varii domenii, bagajul de cunoștințe, deprinderi, percepții, și un minim de trăsături morale din care să nu lipsească cinstea și modestia. Așadar, aș dori ca pentru politicienii fără școli sigure și serioase, pentru cei ce se grozăvesc în fața telespectatorilor, testul de gramatică să fie însoțit și de un test de cultură generală. Nu mă simt deloc confortabil când văd că reprezentatul meu căruia i-am dat votul se dă în stambă la televizor, făcându-și tagma de ocară.
Firește, există pericolul ca omul politic să creadă că activitatea sa se încheie cu testul la gramatică. Nicidecum, evaluarea ca politician ar fi bine să fie cartea sa de vizită la sfârșitul fiecărui an. Asta cu condiția ca Parlamentul să înființeze o comisie independentă alcătuită din specialiști în afară de orice dubiu care să emită astfel de judecăți de valoare. Nu cumva meseria de politician a fost lăsată în voia sorții, iar timpul nu mai are răbdare?

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: