O țară de babuini

Repetată până la saturație și enervare de o serie de jurnaliști în frunte cu Ion Cristoiu, expresia „țară de babuini” vine în completarea altora de același tip, indicând bătaia de joc la adresa cititorilor. Respectivii își închipuie că fac parte dintr-o elită, o superclasă privilegiată, aflată deasupra mizeriei cotidiene, poziție din care își batjocoresc conaționalii în funcție de parti-pris-urile lor politice.
Nu e zi să nu citești în presă sau să nu auzi la televizor o mulțime de inși care-și manifestă superioritatea și desconsiderația față de semenii lor. Cine ne sunt superiorii care ne batjocoresc? Politicieni, jurnaliști, formatori de opinii de mâna a doua și a treia care-și trădează astfel grave deficiențe educative. Fiindcă nu poți convinge pe cineva de justețea ideilor tale și de importanța mesajului făcându-l dobitoc, sărăntoc, neica-nimeni, babuin sau mai știu eu cum.
Ceea ce nu știu sau nu vor să înțeleagă „elitiștii” de această factură este că nimeni nu-i obligă pe „amărășteni” să le suporte nesimțirea și batjocura. Au la îndemână un mijloc foarte simplu: schimbă canalul televizorului sau nu le mai citesc „opera”. Este și motivul principal pentru care discursul lor devine sărac, dar și mai mânios-revanșard, mai biciuitor, mai agresiv în speranța că învățătorii poporenilor își vor impune totuși punctele de vedere.
Sunt un cititor pasionat de presă franceză și engleză, dar astfel de „originalități” și exerciții de autoimpunere ca mari personalități sunt excluse în presa occidentală quality. Vor fi fiind și acolo excese ca acestea de mai sus, numai că breasla jurnaliștilor le taxează imediat, excluzându-i pe impostori.
Pentru ce cauze nobile și înălțătoare luptă măriile lor, „elitiștii? La o analiză atentă a discursurilor batjocoritoare la adresa mulțimilor, observ că respectivii se situează, ca de obicei, de partea unor anumiți lideri, căci la noi politica încă este adânc personalizată, și a partidelor din care fac parte. Explozia injurăturilor are loc de obicei după alegeri sau după publicarea unor sondaje de opinie referitoare la poziția jupânilor și a formațiunilor lor.
„Babuinii” sunt vinovați că nu seamănă cu poporul turc, acela ieșit în stradă întru apărarea lui Erdogan, că n-au fost solidari cu prim-ministrul Victor Ponta și guvernul PSD după omorul de la Colectiv, că nu protestează împotriva Guvernului tehnocrat care nu reprezintă pe nimeni, nu răspunde în fața nimănui, are 0 rezultate, că nu strigă împotriva binomului Justiție-SRI, a „exceselor” DNA care îndrăznește să se lege de „înaltele” personaje precum Ponta, Dragnea, Tăriceanu…, că nu cer demiterea lui Iohannis, sprijinitorul poliției politice, aflat mereu în vacanță, și nu o condamnă pe soția acestuia care se încăpățânează să rămână o femeie obișnuită, că nu văd uriașele oportunități oferite de Rusia așa cum fac nemții, francezii, ungurii…
În timp ce mediile occidentale au de furcă cu terorismul ucigaș, încercând să pregătească populația pentru ce e mai rău, mediile noastre politice se războiesc cu cetățenii pentru a-și servi jupânii în vederea prostirii lor, a manipulării votului pentru alegerile parlamentare din toamnă. Pentru aceasta nu precupețesc niciun efort, mint de îngheață apele apropo de nenorocirea tehnocrată care s-a abătut asupra României, despre subdezvoltare, sărăcie, degringolada din sănătate și educație, ca și cum acestea ar coincide cu venirea lui Dacian Cioloș la Palatul Victoria și nu ar dăinui acolo de pe vremea tovarășilor și a lui Ion Iliescu.
Or o presă profesionistă și niște politicieni dedicați bunei guvernări ar fi militat pentru reformarea societății românești, a administrației, scoțând la iveală adevăratele lucruri care trebuie corectate. Ce avem în locul profesionalismului? O bătălie politică nesfârșită, fie campanie, fie nu. O permanentă incitare a mulțimilor la ură împotriva celorlalți, o ridicare mereie în slăvi a unor nulități politice neînstare să câștige voturi pentru programe și proiecte proprii de guvernare.
Iată cum a patra putere, presa, în loc să-și manifeste independența și să se îngrijească de buna informare a populației, face sluj în fața corupților. Poate de aceea audiența le scade dramatic.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: