De ce tinerii cad pradă manipulărilor?

Răspunsul la această întrebare mă preocupă demult, numai că acum, când numărul victimelor crește alarmant, ar trebui să preocupe întreaga societate: activitatea nocivă a unor manipulatori odioși precum Gregorian Bivolaru și Eusebiu Sebastian Apostolache a depășit granița manipulării, evoluând vertiginos către penal, iar societatea, înnodată în tot soiul de îndoieli și rețineri, o privește ca pe un fapt divers. Și nu este vorba numai de tineri care au abandonat școala, ci și de către elevi ori studenți, unii chiar pasionați de studiu.
Să mai spunem că fenomenul coruperii tinerilor cu carte nu e numai românesc, ci se întâlnește chiar în democrațiile cu ștaif: vezi racolarea fetelor și a băieților de către organizațiile radicale islamice și de către cele extremiste atât de dreapta cât și de stânga. Consecința: mii de tineri sacrificați pe altarul unor credințe fanatice generatoare de terorism mondial și valul inimaginabil de crime împotriva umanității. S-a ajuns așadar acum la o masă critică.
Explicațiile nu pot fi decât două: ori manipulările se ridică la cote nemaiîntâlnite, ori calitatea educației lasă de dorit. Firește că sunt posibile, concomitent, ambele. Tocmai de aceea pericolele ar trebui să îngrijoreze măcar organizațiile umanitare și ONG-urile de profil.
Fiindcă, de obicei, intervenția justițiarilor vine întotdeauna prea târziu, după consumarea faptelor infracțional-contravenționale și, din păcate, după ratarea unui număr mare de tineri, deveniți, în inocența lor, victime ale escrocilor. Iar amploarea exportului românesc de carne vie, proaspătă pentru țările bogate din Vest, racolarea copiilor și a tinerilor pentru piața cerșetoriei și a furtului în locuri publice aglomerate ar trebui să trezească o campanie națională și din partea mass-media, a asistenței sociale, a poliției și a bisericii.
Nu știu bine care va fi fiind situația în Occident, dar principala cauză a fenomenului românesc pare a fi, dincolo de sărăcie, lipsa componentei educative din programele școlare, universitare și slăbirea legăturilor social-familiale. Factorii de decizie s-au lăsat unii în nădejdea altora, iar când lucrurile au luat-o razna, nimeni nu răspunde. Or elevele și studentele din „Cercul” inculpatului Apostolache frecventau cursurile liceelor și ale Universității din Târgu Mureș. Nici unele, nici altele n-au beneficiat nici de pedagogi, nici de psihologi, iar disciplinele de studiu nu mai au demult nicio componentă legată de educație și morală. Doar de instrucție.
Modelul „Cercului” lui Apostolache a fost bine pus la punct de un mare manipulator de conștiințe, Gregorian Bivolaru, iar azi face prozeliți. Amintiți-vă fervoarea cu care tinerii participau la realizarea celebrelor pentagrame, spirale ale Misa, ascunși în spatele unor concepte yoga. Atât de orbiți și prostiți, încât trecuseră în masă la urinoterapie și la satisfacerea poftelor sexuale ale liderilor.
Iată, cantitatea cunoștințelor nu i-a ajutat cu absolut nimic. Nici măcar nu realizau că sunt exploatați sexual fără milă și estorcați de bunuri și bani. Puși să lucreze ca sclavii în folosul „maeștrilor-guru”. Ei și familiile lor. N-ar trebui să-și asume cineva responsabilitatea? N-ar trebui verificat și echilibrat sistemul public de educație și îngrijire a minorilor? Și la noi, și în Occident.
Din nenorocire, nici după descoperirea ororilor din dosarul „Cercului”, nici după condamnările unor membri Misa, societatea nu a dat un răspuns categoric, iar instituțiile vizate, nici măcar atâta. Situația rămâne deschisă racolărilor, fiind de domeniul evidenței că orice manipulator de profesie poate abuza nederanjat de nimeni de câți tineri poftește. Iar perspectiva mă înfioară.
Cum au rezolvat belgienii, francezii, englezii și germanii necazul cu racolările tinerilor luptători pentru Daesh și Califatul mondial? Printr-o acțiune concertată a tuturor factorilor responsabili în vederea descoperirii și anihilării manipulatorilor. Prin aportul mediilor și al cetățenilor. Printr-o bună coordonare a serviciilor de forță cu cele sociale. La noi de ce nu e posibil?

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: