România face pași îndărăt

Nu pot urmări fără îngrijorare evoluția politică dinainte de alegerile parlamentare, de aceea nu mă abțin să-mi dau la iveală frustrările. Tăcerea nu e o soluție acum, așa cum n-a fost o soluție niciodată. Îmi aduc aminte climatul de intoleranță naționalistă culminând cu 15 martie 1990 și ofensiva primitivă împotriva tinerilor protestatari din 14-15 iunie, la fel cum nu pot uita gonirea regelui Mihai spre aeroport de către FSN, nici prigoana PUNR și a PRM împotriva a tot ce este străin, inclusiv capitalul.
După aproape 27 ani se părea că ieșiserăm la liman: UDMR participase în câteva rânduri la guvernare, Forumul German reușise să-și impună membrii mai cu seamă la primăria din Sibiu, iar Klaus Iohannis a ajuns președinte în 2014. Cu multe greșeli și furăciuni, privatizarea s-a făcut și ea câine-câinește. Așadar democrația românească învinsese o serie de tabuuri și obstacole legate de intoleranță națională și religioasă.
Numai că, iată, acum campania electorală bate la ușă și ne aduce știri dintr-o lume pe care o credeam apusă: naționalismele devin iarăși vectori electorali, intoleranța religioasă stă să provoace mari emoții publice, iar o parte a spectrului politic vrea să curețe prima scenă de străini, de influențe occidentale, să sperie lumea cu scenarii împotriva țărișoarei noastre. Din nou „Ardealul e în pericol!”, Moldova, așijderea, din nou „Nu ne vindem țara!” și „noi muncim, nu gândim!” Din nou destui politicieni vor imunitate, să fie ei o superclasă privilegiată. Un întreg popor este iarăși păcălit.
Chiar dacă suntem membri deplini și ai UE, și ai NATO. Se condamnă Justiția, multinaționalele și capitalul străin, deși sunt necesare investițiile străine ca apa și ca aerul. Despre ruși văd că n-are nimeni de spus nimic, deși investițiile oligarhilor lui Putin nu sunt deloc neglijabile.
„Julien tu cu ce te ocupi ? Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul României? Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi.” E vorba de al doilea nume de botez al lui Dacian Cioloș, prim-ministrul României, folosit de Traian Băsescu să ne demonstreze că e francez, deci străin de neam și țară, nu român și mare patriot ca domnia sa, care ne-a condus două mandate. Un deceniu cu un președinte care acum își dă arama pe față. Nu că n-ar fi fost bănuieli.
Un deceniu în fruntea României în care relațiile cu Moldova n-au progresat cu absolut nimic. Din contra, ieșirile sale au făcut mai mult rău. Acum își ocărăște urmașii, nici ei în stare de mai mult. Din neștiință, din precauție exagerată, din teamă de consecințe, că actul de a scoate Moldova de sub influența Federației Ruse, mai revanșardă ca oricând, nu este o inițiativă la îndemâna oricui. Comparația cu Germania nu-și are rostul.
Priviți și la alți oameni de vază ai politicii la vârf și veți descoperi inși școliți care atacă investițiile străine și companiile transnaționale sub masca apărării firmelor românești și a capitalului autohton. Care capital autohton? Acela ascuns prin conturi offshore de frica justițiarilor? Ca să știe toată lumea că acolo sunt bani de furat?
Nu ne vindem țara! Cică România a intrat slugă la stăpân străin, care dictează politica noastră. Ilie Șerbănescu, mare economist, împreună cu o întreagă liotă de partid, ne reamintește mereu că România e furată de străini cu ajutorul guvernanților, că a ajuns o biată colonie în bătaia tuturor răutăților. O propagandă infectă inspirată din țări unde democrația nu are nicio șansă.
Campania electorală a debutat înainte de termen, însă nu cu programe și proiecte pentru România, cum ne-am fi așteptat, ci cu tone de minciuni și batjocură. Pentru a-și salva cariera politică, politicieni acuzați de corupție sau cu condamnări penale acuză Președinția, serviciile secrete și Justiția că fac poliție politică. Asta pentru a-și legitima participarea la alegeri. La rândul ei, mai toată presa s-a înregimentat cu arme și bagaje de partea celor ce plătesc. Adevărul suferă, speranțele devin simple iluzii deșarte, iar România face pași îndărăt. Iată de ce nu pot să tac.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: