Mă tem de greci…

Mă tem de greci…

Când văd cu câtă patimă „lucrează” actuala majoritate de guvernământ pentru bunăstarea poporului, adică medici, educatori și la alte multe categorii bugetare, cele ce nu prea votează stânga, mi-aduc aminte zicerea din Eneida: „timeo Danaos et dona ferentes” (Mă tem de greci chiar când aduc daruri!). Din păcate, „darul” făcut de greci este o dureroasă lecție de proastă guvernare care i-a băgat într-o criză aproape tragică. Iar România pășește cu voioșie electorală și aceeași inconștiență spre 2017 când viitorul guvern va trebui să plătească pomenile actuale. Nu vă ascund satisfacția cinică pentru viitorii locatari de stânga din Palatul Victoria, dacă se confirmă multele sondaje. Și-o fac cu propria mână.
Și încă un aspect uluitor: liderii politici grijulii cu soarta sărăcimii, autori ai proiectelor de creșteri salariale și reduceri de taxe plus impozite, sunt putred de bogați, cu bogăția făcută peste noapte mai cu seamă din afaceri cu bugetul statului sau al consiliilor locale. În aceste condiții, demersul lor parlamentar capătă conotații ipocrite și perverse: în milostenia lor, nu schimbă soarta sărăcenilor cu bani proprii, ci apelează tot la bănuțul văduvei și al sărmanului, dar dirijat spre propriul interes – câștigarea alegerilor.
Nu contează că legea interzice orice creșteri salariale cu 6 luni înainte de alegeri, nici că orice propunere de acest tip trebuie să prevadă cu claritate sursa din care se fac respectivele creșteri. Majoritatea actuală a Parlamentului se grăbește să legifereze măriri de salarii pentru toți alegătorii, deși nici una din respectivele propuneri nu are șansă să treacă de Curtea Constituțională? Și atunci?
Ei, bine, atunci vor ieși în fața electoratului cu explicații și naivități jenante: noi am vrut ca românii să trăiască bine, numai că, vezi, dușmanii, vânzătorii de țară din guvernul de trădători și președintele se opun! Căci așa se face politică în România. De aceea mereu ne împotmolim când lucrurile par a începe să meargă.
Mai ales că nu este pentru prima dată. Nu altfel s-au întâmplat lucrurile în 2008-2009, ceea ce l-a înfricoșat pe fostul președinte Traian Băsescu atât de tare, încât a apelat cu un hei-rup condamnabil la celebrele amputări salariale, gaura neagră a celor două mandate la Cotroceni? Deși la pomeni pusese umărul și domnia sa, temându-se că educatorii nu-i vor da votul. De cele peste 20 de miliarde la fel de pompieristic împrumutate nu mai amintesc. Fiindcă nici azi nu știu bine ce s-a făcut cu ele, chiar dacă ne lăudăm noi cu democrația și transparența.
Dacă ne luăm după guvernanți, creșterile de salarii și diminuarea taxelor ne costă peste 9 miliarde de lei, bani buni care nu pot fi obținuți din iluzia creșterii economice. Pe deasupra, deficitul bugetar va sări și el peste 3%, condiții în care vor începe durerile de cap: creditul guvernamental va deveni mai scump, va fi nevoie de tot mai mulți bani împrumutați, iar inflația se poate trezi revigorată. Nu așa s-au petrecut lucrurile în Grecia? Nicio atenționare a organismelor bancare mondiale nu a fost luată în considerare, iar apelul la reforme și constrângeri bugetare al UE, al celorlalți finanțatori scotea lumea în stradă, că te și mirai când mai aveau timp să se ducă la lucru.
La noi atenționările vin deocamdată doar din interior, de la finanțiști serioși, de la câțiva miniștri, de la prim-ministru și președinte. De la Banca Națională. Presa, mai cu seamă aceea înregimentată politic, laudă inițiativele parlamentare, iar opoziția le numește pomeni electorale menite să aducă voturi.
Că politicienii își continuă jocul cu viitorul României se vede și din programele electorale. Nu credeam să mai aud momeli cu remunerații în Euro. Astfel, salariile din Sănătate sunt „prognozate” între 1200 € și 3600€, plus tichete de vacanță și subvenționarea chiriilor. Sursa? Bugetul de stat de care vor trage toate partidele până se va rupe, iar prin gaură (a covrigului) se va vedea aceeași sărăcie de care observ că niciun politician nu are habar cum să ne scape.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: